Știri 10 octombrie 2016

Biserica Ortodoxă Rusă a oferit peste 600 000 de dolari pentru combaterea avortului, în acest an.
De-a lungul ultimilor 5 ani, 45 de aşezăminte noi, destinate femeilor în situații de criză, au fost deschise în Rusia, cu participarea Bisericii Ortodoxe.
În prezent, există peste 60 de astfel de centre ale Bisericii, în care femeile aflate la nevoie pot primi haine, cărucioare pentru copii, pătuţuri și alte articole, în mod gratuit.
În plus, Biserica este implicată în organizarea de activități de consiliere pre-avort, susţinute de către psihologi și asistenți sociali, în maternități.

Cadrele medicale membre ale Federaţiei Hipocrat din România încep astăzi protestele.
Timp de 5 zile, ei vor purta pe braţ o banderolă albastră şi solicită autorităţilor emiterea de urgenţă a modificărilor Ordinului Ministrului Sănătăţii, privind motivarea medicilor.
Sindicaliştii din Sănătate mai cer o salarizare unitară a personalului medical şi crearea unui cadru legal pentru admiterea în învăţământul superior a asistenţilor medicali.
Calendarul protestelor include acţiuni de pichetare şi întreruperea temporară a activităţii, în intervalul 17 – 21 octombrie şi declanşarea grevei generale pe data de 31 octombrie.

Un proiect de lege prevede acordarea de noi stimulente financiare femeilor care nasc, dar şi celor care adoptă copii.
Alocaţia ar ajunge la 500 de lei pe lună, în cazul în care familia nu are un venit mai mare de 25.000 de lei pe an.
Indemnizaţia ar urma să se acorde pentru fiecare copil născut sau înfiat între 1 ianuarie 2017 şi 31 decembrie 2019, până în al treilea an de viaţă al copilului sau până la împlinirea a trei ani de când a fost adoptat.
Proiectul de lege este inspirat dintr-un model italian, prin care se dorește acordarea de stimulente financiare femeilor care nasc, dar și pentru cei care vor adopta copii.
Proiectul urmează să fie depus la Parlament.

Aproape jumătate din locuinţele din România au nevoie de reparaţii.
Din totalul de 7,4 milioane de gospodării din România, 16% au probleme grave, 33,4% nu au toalete proprii, 32% n-au băi sau duşuri, în timp ce 40% din imobilele de la noi au nevoie de reparaţii.
Conform unui sondaj IRSOP, 68% din români intenţionează, în următorii cinci ani, să realizeze proiecte de îmbunătăţire locativă.

Nivelul maxim al tarifelor RCA va creşte probabil cu 15% peste valoarea convenită luna trecută după protestele trasportatorilor.
Estimarea vine din partea preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu.
Potrivit ordonanţei de urgenţă emisă de guvern luna trecută, Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să stabilească pănâ în 20 octombrie preţuri maxime la RCA pentru toate categoriile de autovehicule.
Ordonanţa nu mai prevede un nivel maxim de 25% pentru cheltuielile de administrare ale asiguratorilor ce puteau fi transferate în preţul RCA.
Un adaos de 15% peste acest nivel ar însemna poliţe RCA de aproximativ 8.600 de lei.

Ministerul Finanţelor deblochează, astăzi, 500 de milioane de lei, fonduri care vor suplimenta plafonul total al garanţiilor de stat pentru programul „Prima casă”.
Banii vor fi utilizaţi pentru acoperirea cu prioritate a solicitărilor aflate deja în diverse stadii de aprobare la bănci.
Plafonul de garanţii pentru anul 2016 al programului „Prima casă” mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei în luna mai.

Germania ar putea interzice vehiculele diesel și benzină din 2030.
Camera superioară a Parlamentului german și-a exprimat susținerea pentru interzicerea, începând din anul 2030, a vehiculelor cu propulsie diesel și benzină în toate landurile din Germania.
În urmă cu câteva zile, Parlamentul European a votat în favoarea ratificării de către Uniunea Europeană a Acordului de la Paris, care prevede o serie de măsuri ecologice pentru contracararea încălzirii globale.
Țări precum Norvegia și Olanda au adoptat recent recomandări în favoarea interzicerii vehiculelor cu propulsie diesel și benzină în următorii ani.

Canada nu va ridica vizele pentru români, ci doar pentru bulgari.
Potrivit guvernului de la Sofia, Canada va depune eforturi pentru ca cetățenii bulgari să poată călători fără viză de la sfârșitul anului 2017.
Potrivit presei canadiene, presiunile europene s-au intensificat după ce Canada a anunțat anul acesta că va renunța la vize pentru mexicani.
România și Bulgaria sunt singurele din Uniunea Europeană ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru Canada.

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății Mintale.
Aceasta a fost stabilită, în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale.
Campania din acest an are ca temă ”Demnitate în sănătatea mintală — Primul ajutor în sănătatea mintală pentru toți” și pornește de la faptul că mii de oameni cu probleme de sănătate mintală, din întreaga lume, sunt lipsiți de drepturile omului, fiind discriminați, marginalizați și supuși abuzurilor emoționale și fizice de către comunitatea în care trăiesc.

Angajatorii din mai multe domenii au liber să crească orele suplimentare lucrate de angajați.
Mai multe domenii de business pentru care perioada de referință luată în calcul la depășirea orelor suplimentare este astăzi limitată la 4 luni vor fi incluse pe o listă pentru care acest interval va fi extins, prin modificarea Codului Muncii.
Domeniile au fost deja convenite de sindicate și patronate pentru modificarea Codului Muncii, confirmate de ambele părți.
În prezent, Codul Muncii stabilește că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept