Știri 7 octombrie 2016

Moaștele Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcei vor sosi la Constanța.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului va oficia slujba Vecerniei la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena I, din Constanța.
Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până duminică.
Mâine, de la ora 9, cei doi ierarhi vor oficia Sfânta Liturghie la această biserică.
Apoi, de la ora 17, la Hotelul Ibis se va desfășura un simpozion cu tema ”Unitate si credinta in ortodoxie. Sfinti, monahi, slujitori ai bisericii si ctitori armâni”, cu ocazia împlinirii unui an de la oficerea în biserică a Sfintei Liturghii în dialectul armânesc.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți duminică, biserica Sf. Ioan Botezătorul din Techirghiol.
Slujba va fi oficiată de la ora 7.45 și va fi urmată de Sfânta Liturghie, la care va participa și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor sfinților Ioan Botezătorul, Nicolae, Constantin și Elena, Ciprian, Varsanufie cel Mare și unei părticele din lemnul Sfintei Cruci, ce vor fi aduse sâmbătă, la orele 18.
De asemenea, cei prezenți vor putea intra prin Sfântul Altar.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ și temperaturi scăzute pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine după-amiază.
În intervalul menţionat în Maramureş, Crişana, precum şi în nord-vestul Transilvaniei va ploua pe arii extinse, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 25…30 l/mp.
Temporar vântul va avea intensificări în nord-vestul teritoriului, dar mai ales la munte, unde vitezele la rafală vor atinge 65…70 km/h.
Vremea se va menţine deosebit de rece în special în regiunile intracarpatice, iar temperaturile minime vor fi negative local în Transilvania şi pe arii restrânse în Moldova, nordul Olteniei şi al Munteniei, unde se va produce brumă.
Din această seară şi până mâine după-amiază, ploile se vor extinde treptat şi vor cuprinde regiunile din jumătatea de sud-est a teritoriului, unde cantităţile de apă vor fi însemnate.

Directorul RADET Constanţa, Liviu Popa a confirmat că prețul gigacaloriei va rămâne la nivelul sezonului trecut, de 250 de lei.
Acesta consideră că este un nivel de cost foarte accesibil, care presupune cheltuieli totale mai mici decât în cazul unui apartament cu două camere încălzit pe gaze naturale, cu ajutorul unei centrale termice.
În cadrul întâlnirii avute cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, conducerea RADET şi-a mai anunţat disponibilitatea de a ajuta din punct de vedere juridic asociaţiile să recupereze datoriile de la rău-platnici.

Banii pentru decontarea navetei elevilor întârzie.
Din acest motiv, asociaţiile de elevi şi părinţi, alături sindicatele din educaţie cer demiterea funcţionarilor care tergiversează actul normativ.
Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda a declarat că s-ar putea ajunge chiar şi la proteste în şcoli.
La nivel naţional, peste 130.000 de elevi sunt afectaţi de această întârziere în decontarea navetei, iar în judeţul Constanţa aproximativ 4.000.

Programul Casa Verde va începe luni.
Administraţia Fondului pentru Mediu a deschis o nouă sesiune de finanţare pentru programul Casa Verde pentru persoane fizice, prin care doritorii pot să schimbe sau să completeze sistemele clasice de încălzire cu unele moderne şi eficiente şi care utilizează energia regenerabilă.
Pentru instalarea de panouri solare nepresurizate se acordă o finanţare de până la 3.000 lei, pentru instalarea de panouri solare presurizate se acordă maxim 6.000 de lei, iar pentru instalarea pompelor de căldură, se acordă o finanţare de până la 8.000 lei.
Dosarele pot fi depuse până pe 24 octombrie, la sediul Agenţiei de Mediu.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană va primi, săptămâna viitoare, dozele de vaccin hexavalent necesare imunizării copiilor cu vârsta de până într-un an.
Vaccinul hexavalent face parte din schema de imunizare obligatorie a copiilor şi se administrează împotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei, poliomielitei şi hepatitei B.
Totodată, Ministerul Sănătății a semnat pentru achiziția a 360.000 de doze de vaccin antigripal, urmând ca acesta să ajungă în cabinetele medicilor de familie în maxim două săptămâni.

Ministerul Educației anunță că a contractat noile manuale pentru disciplinele Matematică şi Limba engleză.
Termenul de livrare a acestora în depozitele de carte școlară este 4 noiembrie, măsura fiind urmare a soluţionării contestaţiilor aflate pe rolul instanţelor.
Pentru alte trei discipline, Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii şi Istorie, termenul de livrare al acestora în școli este sfârșitul lunii noiembrie.

Și preşcolarii vor beneficia de fructe proaspete.
Guvernul a decis să extindă și la preșcolarii din grădinițe de stat și particulare acreditate programul de încurajare a consumului de fructe proaspete, adoptând în şedinţa de miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.
Costurile extinderii acestui program sunt de 13 milioane lei în perioada 2016-2017.
În prezent, grupul-țintă al Programului include elevii din clasele I-VIII din învățământul de stat și privat autorizat/acreditat, extins ulterior și la elevii din clasa pregătitoare.

Peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 și 10 ani, nu merg la școală.
Potrivit organizației Salvați Copiii, un sfert dintre cei ce au între 11 și 14 ani nu sunt înscriși într-o formă de învățământ.
Cele mai mici rate de cuprindere școlară se înregistrează în regiunile cele mai afectate de sărăcie (în special regiunea de nord-est) și în mediul rural.
De asemenea, rata sărăciei relative în mediul urban este de 9%, iar în cel rural este de 29%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept