Știri 5 octombrie 2016

Astăzi este Ziua Mondială a Educaţiei.
Aceasta este celebrată anual din anul 1994, în întreaga lume, pentru a aminti de importanţa rolului educaţiei.
Conform UNESCO, Ziua Mondială a Educaţiei este o ocazie de a respecta şi aprecia contribuţia pe care dascălii de pretutindeni o aduc educaţiei generaţiilor viitoare.
Cu acest prilej, Ministerul Educaţiei a decis ca astăzi cursurile să fie suspendate.
Potrivit unui ordin al ministrului, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare decid cum vor marca această zi, conform planificărilor de la nivelul fiecărei şcoli.

Astăzi se împlinesc 23 de ani de la mutarea către Domnul a părintelui profesor Dumitru Stăniloae.
Acesta s-a născut la data de 16 noiembrie 1903 în localitatea Vlădeni din judeţul Braşov.
A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a fost profesor de dogmatica la Sibiu si Bucureşti.
În anul 1932 a fost hirotonit preot şi apoi hirotesit iconom-stavrofor în anul 1940.
Între anii 1958-1963, a făcut închisoare politică din cauza convingerilor sale religioase.
Timp de peste şase decenii, părintele Stăniloae a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, mai ales în domeniul Dogmaticii unde a publicat lucrări în volum, studii în reviste şi traduceri.
Supranumit şi “teologul dragostei creştine”, părintele Stăniloae s-a mutat către Domnul pe 5 octombrie 1993, la vârsta de 90 de ani.

Premierul polonez nu dorește interzicerea totală a avortului.
El a anunțat că Guvernul său nu lucrează la o propunere de înăsprire a actualelor reglementări.
Deocamdată nu este clar dacă propunerea va fi retrasă imediat din Comisia parlamentară care o analizează sau dacă va ajunge totuşi în plen.
Proiectul de interzicere completă a avortului a fost lansat de o organizaţie care a strâns 450.000 de semnături şi este sprijinit de Biserică.
Majoritatea opiniei publice i se opune, însă.
Luni, aproape 100.000 de oameni îmbrăcaţi în negru au protestat în mai multe oraşe.

Şcolile doctorale vor fi evaluate.
Potrivit ministrului Mircea Dumitru, primele vor fi cele care au dovedit că „furtul intelectual nu este un accident”.
Oficialul a declarat că „prin cercetare, dezvoltare și inovare, mediul academic trebuie să își canalizeze resursele pentru a găsi răspunsuri la nevoile și la problemele comunității mai largi din care face parte.
Ministerul Educației va demara procesul de evaluare în această toamnă.

Primăria Constanța execută săptămâna aceasta, lucrări de tăiere și toaletare a copacilor.
Muncitorii de la Gospodărire Comunală acționează în special în zonele: Poarta 6, bulevardul Tomis, Teatrul de Stat și parcul Tomis II.
De asemenea, au fost începute lucrările de asfaltare pentru șase străzi din cartierul Palazu Mare.
În proiectul de reabilitare a străzilor mai sunt incluse alte 16 artere rutiere din zonele Baba Novac și Compozitorilor.

Parlamentul European a ratificat Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice.
Acesta va intra în vigoare luna viitoare, Uniunea Europeană alăturându-se Statelor Unite, Chinei și Indiei, precum și altor jucători globali, emitenți importanți de gaze cu efect de seră, la reuniunea din noiembrie de la Marrakesh.
Pentru ca acordul să intre în vigoare, este necesară ratificarea de către cel puțin 55 de părți, reprezentând 55% din emisiile globale.
Cele șapte state membre care au încheiat procesele interne naționale sunt Ungaria, Franța, Slovacia, Austria, Malta, Portugalia și Germania, ele reprezentând 5% din emisiile globale.

Toate datele şi documentele pentru obţinerea unui serviciu public vor putea fi accesate online.
Acestea vor fi publicate din oficiu, în format electronic, pe edirect.e-guvernare.ro – punctul de contact unic electronic.
Platforma permite căutarea serviciilor pe domenii de activitate, pe profesii reglementate, dintr-o anumită zonă geografică, respectiv serviciile publice destinate unei persoane fizice sau juridice.
Mai mult, anumite ministere au demarat deja procesul de transmitere a documentelor de către utilizator prin intermediul platformei, astfel încât acesta să nu mai meargă fizic la ghişeu pentru depunerea lor.

Primăria acordă și anul acesta subvenţii persoanelor singure sau familiilor cu venituri mici pentru încălzirea locuinţelor.
Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obţinut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de 786 de lei şi de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de 1.082 de lei.
În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană trebuie să fie de cel mult 615 lei.

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice întră în vigoare de la 1 noiembrie.
Ieri, Camera Deputaţilor a modificat Ordonanţa de Urgenţă a guvernului care stabilise termenul de 31 decembrie.
Actul normativ prevede că românii care au datorii vor putea să beneficieze de două proceduri: una administrativă, care prevede reeşalonarea datoriilor pe cinci ani, în faţa unei comisii de insolvenţă, şi alta de lichidare, în faţa instanţelor de judecată.

Aproape o cincime din copiii din ţările în curs de dezvoltare trăiesc în condiţii de sărăcie extremă.
Anunțul a fost făcut de Banca Mondială şi UNICEF.
385 de milioane de copii trăiesc în familii care câştigă 1,90 dolari pe zi sau mai puţin, se arată într-un raport, care include jumătate dintre copiii din Africa Subsahariană şi mai mult de o treime din Asia de Sud.
UNICEF şi Banca Mondială au cerut guvernelor din ţările afectate să facă mai mult pentru a ajuta copiii.
De altfel, UNICEF şi-a fixat drept obiectiv eradicarea sărăciei extreme până în anul 2030.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept