Știri 4 octombrie 2016

ANM a emis o informare meteorologică de ploi însemnate cantitativ și răcire accentuată pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până joi, la ora 23.
În intervalul menţionat, în vestul, centrul şi nordul teritoriului, temporar va ploua și se vor totaliza local peste 20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
În zona montană, treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar mai ales în masivele din nordul teritoriului se va depune strat de zăpadă.
Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor şi va avea viteze mai mari în cele vestice, sud-vestice şi la munte, unde la rafală se vor depăşi 50…60 km/h.
Temperaturile vor scădea accentuat, iar în regiunile intracarpatice şi în jumătatea de nord a Moldovei, mâine și joi, vremea va fi deosebit de rece.

RATC eliberează de astăzi abonamente gratuite pentru pensionari la toate chioșcurile de bilete.
Măsura este luată după ce, săptămâna trecută, autorităţile locale au decis ca un număr mai mare de pensionari să beneficieze de gratuitate, mai exact toţi cei care au pensii sub 1.250 de lei.
Reprezentanții RATC reamintesc faptul că mai beneficiază de facilităţi pe autobuzele RATC şi elevii, studenţii, personalul didactic şi nedidactic, cei peste 60 de ani fără venit, persoanele de peste 80 ani şi cei cu handicap.

Dependenţa de Internet poate ascunde boli grave.
Un studiu recent, realizat de o echipă de psihiatri canadieni, sugerează că tinerii dependenţi de Internet ar putea fi depresivi, anxioşi sau foarte impulsivi.
În plus, ei riscă să dezvolte un grav deficit de atenţie.
În cadrul studiului, ei au monitorizat activitatea online a 254 de studenţi de la universitate.
Dintre aceştia, 33 erau dependenţi de Internet.
Ei nu putea să renunţe la reţelele sociale, simţeau mereu nevoia să vadă clipuri online şi să discute cu prietenii pe chat. Aceşti tineri aveau probleme în cadrul rutinei lor zilnice.
Aveau momente de depresie, nu erau atenţi şi nu-şi gestionau bine timpul, prin urmare nu puteau desfăşura o activitate normală.
Specialiștii nu ştiu însă dacă dependenţa de Internet este doar o manifestare a unor boli psihice sau dacă ea este cea care declanşează afecţiunile.

Maşinile fără RCA sau ITP ar putea fi ridicate de poliţie.
Modificările vor intra în dezbaterea Parlamentului în această toamnă.
Astfel, toate mașinile parcate pe domeniul public și cu inspecția tehnică expirată, precum și cele neasigurate sau pentru care nu au fost achitate taxe și impozite vor fi ridicate de primării după două luni de la data la care au fost găsite și considerate astfel abandonate, în loc de un an cât prevede astăzi legea.

Cazurile de cancer de piele s-au înmulţit semnificativ în ultimii ani.
Acest lucru i-a determinat pe reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină de Familie să atragă atenţia Ministerului Sănătăţii. Aceştia au propus implementarea rapidă a unui plan naţional elaborat de informare a populaţiei, în vederea prevenirii şi depistării precoce a acestui timp de cancer.
Specialiştii spun că pe plan mondial, în fiecare oră, o persoana cu melanom moare, iar în 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.
În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual.
Depistat la timp, melanomul este curabil în 98% dintre cazuri.

România are mai puţin de 500.000 de studenţi.
Numărul lor a scăzut astfel la jumătate faţă de acum 10 ani, când aceștia erau 900.000.
Specialiştii spun că reducerea numărului studenților se datorează în principal scăderii natalităţii, abandonului şcolar şi emigrării.
Un alt motiv este şi cel al calităţii învăţământului superior din România, astfel că tot mai mulţi absolvenţi de liceu preferă să aleagă o universitate din străinătate.

Mii de femei poloneze au protestat faţă de înăsprirea legii împotriva avortului.
Peste 20.000 de oameni au manifestat în Varşovia împotriva noului proiect de lege, care ar urma să interzică total avortul.
Polonia are una din cele mai dure legi antiavort din Europa, însă guvernul conservator vrea să anuleze orice excepţii.
În prezent, legea interzice întreruperea de sarcină, cu trei excepţii: dacă sarcina prezintă risc pentru mamă, în caz de patologie gravă a embrionului sau dacă sarcina e rezultatul unui viol sau incest.
Persoanele care încalcă noile prevederi sunt ameninţate cu închisoarea.

Papa Francisc a numit teoria genului un mare dușman al căsătoriei.
El a spus că astăzi lumea este în război cu căsătoria și a îndemnat cuplurile să lupte împotriva amenințărilor moderne la adresa acestei Taine, cum este teoria genului.
Aceasta neagă natura femeii și bărbatului și exclude credinţa în Dumnezeu.
Potrivit Suveranului Pontif, „căsătoria este cel mai frumos lucru creat de Dumnezeu”; pentru că bărbatul și femeia au fost creați după chipul lui Dumnezeu.
Papa Francisc a vorbit în biserica Ridicării la Cer a Fecioarei Maria din Tbilisi, în a doua zi a vizitei sale în Georgia și Azerbaidjan.

Astăzi este Ziua internațională a animalelor.
În anul 1931, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor ca Ziua internațională a animalelor.
Instituirea acestei Zile a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscută situația speciilor de animale aflate în pericol de dispariție.
Ziua internațională a animalelor este totodată, o ocazie specială de a celebra dragostea și respectul oamenilor față de animale prin activități speciale care să evidențieze importanța lor în lume.

Elevii vor avea liber de la şcoală, mâine.
Ministerul Educaţiei a decis ca pe data de 5 octombrie, când este sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei, cursurile să fie suspendate.
Potrivit unui ordin al ministrului, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor decide cum vor marca această zi, conform planificărilor de la nivelul fiecărei şcoli.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept