Știri 3 octombrie 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul.
Acesta s-a născut în Atena şi a fost unul dintre oamenii înţelepţi ai Areopagului.
Totodată, sfântul Dionisie este autorul uneia dintre cele mai importante lucrări despre ierarhiile cereşti ale îngerilor.
A studiat în Egipt, a fost căsătorit, iar la vârsta de 25 de ani a devenit conducător al oraşului Atena.
Când Sfântul Apostol Pavel a ajuns în Atena, în anul 51 d.Hr., Dionisie a auzit cuvintele sale şi a luat aminte la ele.
S-a botezat şi i-a urmat lui Pavel timp de trei ani, după care Pavel l-a aşezat episcop în Atena.
Sfântul Dionisie a dorit să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu şi în alte ţări, fapt pentru care a suferit multe chinuri. În timpul celei de-a doua persecuţii împotriva creştinilor, începută de împăratul Domiţian, Dionisie a fost prins împreună cu episcopul Luchian, preotul Rustic şi cu diaconul Elefterie.
Ei şi-au mărturisit credinţa creştină cu mult curaj şi au primit moarte martirică.

Elevii vor avea liber de la şcoală, miercuri.
Ministerul Educaţiei a decis ca pe data de 5 octombrie, când este sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei, cursurile să fie suspendate.
Potrivit unui ordin al ministrului, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor decide cum vor marca această zi, conform planificărilor de la nivelul fiecărei şcoli.
Mulţi dintre părinţi sunt nemulţumiţi de această decizie pentru că în cazul elevilor mici sau al preşcolarilor trebuie să ceară şi ei o zi liberă pentru a sta cu cei mici.

Copiii românilor din Spania sunt discriminați.
Federația asociațiilor de români din Europa a trimis vineri, o scrisoare către Ministrul Educației din Spania în care l-a informat despre cazurile de abuzuri și discriminare suferite de către copiii români din partea unor profesori sau directori din școlile spaniole.
De asemenea, președintele Federației, Daniel Tecu, i-a cerut Ministrului să înceapă de urgență o anchetă prin care să depisteze vinovații în aceste cazuri.
La sediul Federației au fost primite în ultima vreme, mai multe solicitări sau informații legate de cazuri în care copii români sunt supuși agresiunilor verbale și discriminării de către unii profesori.
În Spania locuiește o comunitate numeroasă de peste un milion de români.

Constanţa ar putea avea, în curând, un centru de consiliere şi protecţie a victimelor violenţei domestice.
Guvernul intenţionează să înfiinţeze astfel de centre în toate judeţele ţării, cu scopul de a reduce cu cel puţin 10 la sută numărul femeilor care mor din această cauză.
Proiectul a fost elaborat de Ministrul Muncii şi precizează faptul că finanţarea este asigurată din fondurile destinate Programelor de Interes Naţional.
Autorităţile locale vor trebui să identifice un astfel de centru sau o clădire ce îi va fi destinată şi să se ocupe de reamenajarea ei.

Veniturile medicilor de familie și ale celor din ambulatoriu cresc de luna aceasta.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat vineri propunerea Colegiului Medicilor din România de majorare a veniturilor medicilor de familie şi din ambulatoriu.
Astfel, din această lună, pentru tot anul se va înregistra o creştere, în medie, de 13 la sută pe lună pentru salariile medicilor de familie şi 17 la sută pentru serviciile acordate în ambulatoriu.
De asemenea, se aplică şi majorarea remuneraţiei pentru gărzile făcute de medici.

Românii pot cere bani de la stat pentru a-şi renova casele prin Programul “Casa Verde”.
Astfel, populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.
Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.
Ministerul Mediului anunţă că dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 – 24 octombrie la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă.

Tarifele la Delfinariu, Microrezervație, Planetariu și Acvariu au scăzut de sâmbătă.
Un bilet unic la Delfinariu, Microrezervație, Expoziția de Păsări Exotice și Planetariu costă 12 lei pentru adulți (cu 8 lei mai puțin decât în septembrie) și 3 lei pentru elevi și studenți (cu 2 lei mai puțin decât luna trecută).
În schimb, tarifele de intrare doar la Microrezervație și Expoziția de Păsări Exotice, precum și cele de vizitare a Acvariului (aflat în fața Cazinoului din Constanța) rămân neschimbate.
Noile tarife și noul program sunt valabile până la 30 mai 2017.

Mai mulți pensionari vor beneficia de gratuitate la abonamentele RATC.
Consilierii locali au adoptat o hotărâre prin care acordă gratuităţi la transportul în comun pentru vârstnicii a căror pensie ajunge până la 1.250 de lei inclusiv.
Până acum, beneficiau de această gratuitate pensionarii cu venituri de 1.000 de lei.

Studenții încep de astăzi cursurile.
Deschiderea noului an universitar are loc în Piața Ovidiu pentru Universitățile Ovidius și Maritimă.
La eveniment participă și Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Statisticile arată că numărul studenţilor din România a scăzut constant în ultimii cinci ani, din cauza promovabilității scăzute a examenului de Bacalaureat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept