Știri 30 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine Acoperământul Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, jud. Suceava, așezământ monahal care își serbează hramul.
Duminică, de la ora 7.30, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Călugăreni (situată în apropierea comunei Pantelimon, jud. Constanța), care are hramul Acoperământul Maicii Domnului.
Totodată, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Tot duminică, după Sfânta Liturghie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de înhumare a interpretului de muzică populară Aurelian Ion Preda.
Acesta va fi înmormântat la mănăstirea Dervent, conform propriei dorințe, fiind fiu duhovnicesc al mănăstirii.

Preafericitul Părinte Daniel aniversează astăzi 9 ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu acest prilej, Patriarhul României împreună cu ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aduc rugăciune și mulțumire lui Dumnezeu.
La acest moment aniversar sunt prezente și delegaţiile Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient și ale Patriarhiei Georgiei, care efectuează în România o vizită frățească.
De la ora 12:00, la Catedrala Patriarhală, va fi oficiat o slujbă de Te Deum.

Mâna Sfântului Apostol Toma vine în premieră la Constanța.
Sfintele moaște vor fi întâmpinate luni, la ora 7.30, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Acestea sunt aduse de o delegație a Bisericii Ortodoxe Elene, de la mănăstirea Pantelimon din Sfântul Munte Athos și vor rămâne spre închinare până marți la ora 11.
Potrivit Sfintei tradiții, Sf. Ap. Toma a propovăduit Evanghelia în India, unde a fost martirizat.
În anul 232 moaștele Sf. Toma au fost mutate în orașul Edesa (Mesopotamia), iar la începutul secolului XIII au ajuns în insula Chios, unde au fost împărțite, o parte ajungând în Apus, capul fiind, în prezent, la mănăstirea Sf. Ioan Teologul, din insula Patmos, iar una dintre mâini se află la mânăstirea „Sf. Pantelimon” din Athos.
De la ora 7.45, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală cu prilejul deschiderii anului universitar.
La slujbă vor participa și studenții și profesorii Facultății de Teologie „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța.
La ora 10.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la Festivitatea de deschidere a anului universitar, ce se va desfășura în Piața Ovidiu.

Copiii care stau în case în care se fumează au un risc de apariție a astmului cu 31% mai mare decât cei care nu sunt expuși fumului de țigară.
Potrivit medicilor, copiii cu astm și cu părinți fumători au crize astmatice mai frecvente și mai severe.
Statisticile arată că 1.850 de persoane adulte din România au murit în 2013 din cauza bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv.
Fumatul este considerat factor de risc de deces în 6 din cele 8 cauze principale de mortalitate din lume.

Prima bancă de alimente din România va fi înființată la București.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat trecerea mai multor imobile din Administraţia Fondului Imobiliar în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru a înfiinţa prima bancă de alimente din România.
Bucureştiul este singura capitală europeană care nu are o bancă de alimente, adică o locaţie pentru preluarea, depozitarea şi distribuirea alimentelor oferite de producători şi marile lanţuri de retail categoriilor de persoane nevoiaşe care ar putea beneficia de aceste alimente.

Deschiderea anului universitar va avea loc luni în Piața Ovidiu din Constanța.
Ceremonia de deschidere a noului an universitar pentru universitățile „Ovidius“ și Maritimă va începe la ora 10 și este organizată împreună cu Primăria.
Este pentru prima dată când deschiderea anului universitar la Constanța are loc într-un cadru neconvențional, dar și când două mari universități de stat participă împreună la festivitate.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că 92% din populația globului respiră aer poluat.
Analiza efectuată de o universitate din Marea Britanie, a luat în considerare datele colectate prin sateliți și senzori de sol din 3.000 de locuri, urbane și rurale din întreaga lume.
Potrivit OMS, zonele expuse la niveluri de poluare „deosebit de ridicate” se află în prevalenţă în Mediterana de Est, în sud-estul Asiei și în vestul Pacificului.
Cu excepția celor două Americi, mai puțin de 20% din populația restului lumii trăiește în locuri în care calitatea aerului este în conformitate cu normele stabilite de OMS.
Potrivit agenţiei pentru sănătate a Naţiunilor Unite, aproximativ 3 milioane de decese din întreaga lume ar fi legate de expunerea la aerul poluat.

Pensiile de urmaş nu vor mai fi impozitate.
Senatorii au adoptat un proiect de lege în acest sens.
Aceste pensii sunt acordate copiilor minori pentru a le susţine cheltuilile personale şi cele pentru educaţie.
Senatorii au considerat că trebuie eliminat impozitul, pentru că orice scădere a acestui venit afectează scopul legii.
Proiectul de lege a fost trimis la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

În ultimii 10 ani s-a dublat numărul pacienţilor cu diabet care primesc tratament.
De asemenea, bugetul alocat Programului Naţional de Diabet a crescut de aproximativ 5 ori.
Medicii atrag atenţia că diabetul se dezvoltă destul de lent, iar simptomele nu sunt foarte evidente.
Factorii de risc care cresc probabilitatea de a face diabet sunt: obezitatea, sedentarismul, vârsta de peste 45 de ani, cazuri de diabet existente în familie, niveluri scăzute de colesterol bun şi hipertensiune arterială.

Guvernul a adoptat un pachet de măsuri pentru stimularea angajărilor.
Modificările îi vizează şi pe tinerii care nu au job şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesională.
Între măsurile concrete incluse în noul pachet, se găsesc cele privind încurajarea mobilităţii lucrărilor prin acordarea unor prime de activare, de încadrare sau de instalare sau decontarea navetei.
Astfel, şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei.
Finanţarea acestor măsuri se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale.

Constănţenii cu salariul minim pe economie ar putea circula gratuit cu autobuzele RATC.
Propunerea consilierilor va fi supusă la vot în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal Constanţa.
Pe ordinea de zi se află și un proiect care îi vizează pe pensionari.
Astfel, numărul celor care vor beneficia de gratuitate la abonamentele RATC va creşte de mâine.
Concret, consilierii locali vor să acorde gratuităţi la transportul în comun pentru vârstnicii a căror pensie ajunge până la 1.250 de lei inclusiv.
În prezent, beneficiază de această gratuitate pensionarii care au venituri de 1.000 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept