Știri 27 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Originar din localitatea Iviria, din Georgia, a fost luat în tinereţe rob la turci şi adus la Constantinopol.
Aici a fost răscumpărat de Patriarhia Ecumenică şi a învăţat pictura, sculptura şi broderia în lemn, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă.
În jurul anilor 1690 a fost adus în Ţara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, unde a fost tuns în monahism şi hirotonit ieromonah.
A condus o perioadă tipografia din Bucureşti şi a înfiinţat o altă tipografie la mânăstirea Snagov, timp în care a tipărit 63 de cărţi, printre care un important volum de Didahii şi Predici.
Datorită aleselor sale calităţi morale şi intelectuale, va fi ales episcop la Râmnic şi apoi mitropolit al Munteniei.
În această demnitate, s-a îngrijit de zidirea şi înnoirea lăcaşurilor de cult, printre care şi mânăstirea Antim din Bucureşti.
În anul 1716, datorită împotrivirii sale faţă de stăpânirea otomană, este caterisit pe nedrept, arestat şi trimis în surghiun la Mânăstirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai.
Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât într-o zi de 26 septembrie, iar trupul i-a fost aruncat în râul Tungisa, lângă Adrianopol.
În anul 1996, după 250 de ani de la martiriul sfântului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreaptă.
Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992.

Arhiepiscopia Tomisului va lansa, de la 1 octombrie, un proiect social intitulat: „Un bunic în vacanță”.
Acesta se adresează persoanelor vârstnice nevoiașe și cazurilor sociale și se desfășoară în colaborare cu Mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare” și Centrul de Diagnostic și Tratament Recuperator „Sfânta Elena de la Mare”.
Parohiile vor asigura integral beneficiarilor cazarea cu pensiune completă și 3 proceduri recomandate de medicul specialist în cadrul unui pachet special, pe baza trimiterii de la medicul de familie și a cardului de sănătate.
Proiectul a fost inițiat de către parohia „Sf. M. Mc. Mina” din Constanța și de la 1 octombrie este extins la nivelul eparhiei Tomisului.

Palatul Copiilor ar putea fi preluat de Primăria Constanța sau Consiliul Județean.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Liviu Tramudana, ambele instituții poartă discuții pentru preluarea fostului Palat al Copiilor situat pe strada Soveja.
Discuțiile au loc în contextul în care municipiul Constanța duce o lipsă acută de spații pentru practicarea gratuită a sportului.
În același timp, autoritățile promit reamenajarea parcurilor din oraș și dotarea lor cu aparatură pentru gimnastică.
Liviu Tramudana a mai declarat că, de anul viitor, vor începe lucrările la sala polivalentă din zona Badea Cârțan, care va avea 5.000 de locuri.

Arhiepiscopia Tomisului și Protoieria II Constanța au achiziționat 300 de caiete auxiliare pentru matematică (pentru semestrele I și II), destinate elevilor din clasele 0 – IV.
Acestea vor fi dăruite de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, celor 150 de elevi din școlile din localitățile Pantelimon, Runcu și Nistorești.
Evenimentul va avea loc joi, de la ora 9.00, la Școala Gimnazială din comuna Pantelimon.

Actorul Sebastian Papaiani a murit în această dimineață, la vârsta de 80 de ani.
În ultimul timp, artistul s-a confruntat cu probleme grave de sănătate, iar în luna mai, actorul a fost internat de urgenţă pe secţia de neurologie de la Spitalul Universitar.
Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Pitești.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoţia 1960 si in 1963 debuteaza in filmul / comedia regizorului Geo Zaizescu , “ Un suras in plina vara “.
A jucat în filme celebre ca, “Asta seara dansam in familie “,“ Toamna bobocilor “, seria B.D… și “ Toate pânzele sus “.
Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Dumnezeu să-l odihnească!

Unul din trei elevi de 16 ani a fumat cel puţin o ţigară în ultima lună.
Un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog arată că aproape 20% dintre aceştia fumează zilnic, deşi legea interzice vânzarea de tutun către minori.
De asemenea, 52% dintre adolescenţii cu vârste de până în 16 ani au fumat cel puţin o ţigară de-a lungul vieţii.
Studiul a mai arătat că aproximativ 23% dintre adolescenţi au fumat prima ţigară înainte să împlinească vârsta de 14 ani.

Astăzi este Ziua Mondială a Turismului.
Aceasta se marchează în fiecare an potrivit hotărârii adoptate de cea de-a treia sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului, de la Torremolinos, Spania, în septembrie 1979.
La stabilirea datei s-a ţinut seama de faptul că 27 septembrie este o dată-reper pentru turismul mondial – ziua când, în anul 1970 a fost adoptat Statutul Organizaţiei Mondiale a Turismului.

Sedentarismul omoară anual aproape 4% din populaţia de pe Glob.
Așa arată un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea Sao Paulo din Brazilia.
Cercetările respective au durat zece ani şi, după cum s-a constatat, aproximativ 60% dintre populaţia activă a Terrei îşi desfăşoară activitatea stând peste patru ore zilnic pe scaun. Potrivit experţilor, poziţia respectivă încetineşte toate procesele din organism, iar organele interne funcţionează mult mai prost. Au fost semnalate cazuri de deces în Statele Unite şi în mai multe state din Europa, din cauza statului în poziţii fixe nocive.
Potrivit unor studii anterioare, o persoană are voie zilnic să muncească la birou doar zece ore, stând pe scaun.
Experții brazilieni susțin că statul îndelungat pe scaun are efecte nocive şi asupra sistemului cardiovascular.

Şcolile din Statele Unite vor fi obligate să raporteze cazurile de discriminare religioasă.
Departamentul Educaţiei din SUA a pus în aplicare noi masuri, care le solicita şcolilor sa raporteze cazurile de discriminare religioasă.
Măsura vine în urma evenimentelor recente si a atacurilor teroriste provocate de ascensiunea ISIS, care au făcut ca musulmanii sa fie supuşi unei presiuni considerabile din partea restului societății, după cum susţine un raport oficial ale Departamentului.
Noua hotărâre, nu se referă doar la musulmani, ci la toate religiile.

Cel mai performant telescop din lume a fost inaugurat în China.
Acesta este format din 4.500 de panouri reflectoare și are mărimea a 30 de stadioane de fotbal.
Telescopul a fost construit într-o provincie din sud-estul Chinei și a costat 185 de milioane de dolari.
Peste 9.000 de chinezi au trebuit să-şi părăsească locuinţele, ca să facă loc celui mai mare telescop din lume.
Oamenii de știință speră să detecteze semnale radio de la zece miliarde de ani lumină.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept