Știri 26 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Acesta a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521 şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai darnici şi mai mari ctitori de biserici.
Printre ctitoriile sale se numără celebra Biserică a Mânăstirii Curtea de Argeş, care a şi generat în literatură legenda Meşterului Manole.
A făcut numeroase donaţii către mânăstirile din ţară precum Cotmeana, Cozia, Snagov şi Ostrov, dar şi la cele din străinătate de la Sfântul Munte Athos, de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai.
Datorită prieteniei sale cu călugărul tipograf Macarie de la Bistriţa, a participat la tipărirea primelor cărţi de cult la noi şi anume Liturghierul din 1508, Octoihul din 1510 şi Tetraevanghelul din 1512.
Totodată a scris şi un testament numit „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o lucrare ce conţine sfaturi administrative şi duhovniceşti ale domnitorului şi care este considerată primul tratat de teologie românească.
Domnitorul român a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod în anul 2008.

Arhiepiscopia Tomisului va lansa, de la 1 octombrie, un proiect social intitulat: „Un bunic în vacanță”.
Acesta se adresează persoanelor vârstnice nevoiașe și cazurilor sociale și se desfășoară în colaborare cu Mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare” și Centrul de Diagnostic și Tratament Recuperator „Sfânta Elena de la Mare”.
Parohiile vor asigura integral beneficiarilor cazarea cu pensiune completă și 3 proceduri recomandate de medicul specialist balneofizioterapie în cadrul unui pachet special în valoare de 65 lei/zi, pe baza trimiterii de la medicul de familie și a cardului de sănătate.
Proiectul a fost inițiat de către parohia „Sf. M. Mc. Mina” din Constanța și de la 1 octombrie este extins la nivelul eparhiei Tomisului.

România este ţara europeană cu cei mai puţini atei.
Conform unui eurobarometru, datând din 2010, procentajul de 92% dintre români care cred că există Dumnezeu ar plasa ţara noastră doar în urma Maltei, în ceea ce priveşte spiritualitatea între statele Uniunii Europene.
Românii se numără printre cei mai spirituali locuitori ai blocului comunitar, fiind opusul cehilor şi al francezilor în această privinţă.
La nivelul întregii Uniuni Europene, un alt eurobarometru din 2012 indică faptul că 72% dintre cetăţenii europeni sunt creştini, 16% sunt necredincioşi, 7% sunt atei iar 2% sunt musulmani.

În Constanța, zeci de mașini abandonate vor fi ridicate de Poliția Locală, dacă proprietarii nu le vor muta.
Acestea vor putea fi recuperate de proprietari după achitarea unei taxe în valoare de 504 lei și a unei amenzi de 2.000 de lei.
Proprietarul unei mașini are la dispoziție 10 zile să o ridice de pe spațiul public.

SMURD a împlinit ieri 26 de ani de activitate în România.
Medicii, asistenții, paramedicii, piloții și voluntarii SMURD sunt primii care intervin în cazul unor situații de urgență.
SMURD a luat ființă la Târgu Mureș în 1991, sub coordonarea medicului Raed Arafat.
A devenit un serviciu de importanță națională odată cu Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari; până în acea dată a funcționat ca centru național pilot.
Din anul 2007 serviciul a fost extins la nivel național.

Elveţienii sunt de acord cu interceptarea comunicaţiilor telefonice şi electronice.
Populaţia a fost consultată printr-un referendum, iar peste 65% din elveţieni au spus „DA” legislaţiei în domeniu, care vizează cazuri de ameninţare ridicată.
Un proiect în acest sens a fost adoptat de parlament anul trecut. Mai multe partide au cerut însă consultare populară de teama apariţiei unor încălcări ale dreptului la viaţa privată sau ale neutralităţii Elveţiei.
Până acum, serviciile secrete aveau dreptul să colecteze informaţii din surse publice sau dacă acestea se aflau deja la dispoziţia altor autorităţi.

Actorul și cântărețul Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani.
Decesul a survenit în urma unui stop cardiorespirator iresuscitabil.
Ioan Gyuri Pascu s-a născut pe 31 august 1961, în Agnita.
A fost muzician și actor, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987.
S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și a fondat mai multe formații de succes în anii ’90, precum The Blue Workers sau Pacific.
A jucat în piese de teatru, dar și în filme de lung metraj precum O vară de neuitat – în regia lui Lucian Pintilie și în Occident – regizor Cristian Mungiu.
Artistul a contribuit ca jurnalist sportiv și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.

Dumnezeu să-l odihnească!

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a afirmat că ceea ce se întâmplă în Siria nu are nici o legătură cu umanitatea, având la bază interese meschine ale politicii.
În cuvântul său, patriarhul a spus că acum Biserica din Antiohia plăteşte din cauza terorismului şi din această cauză are loc o strămutare importantă a creştinilor, se încearcă uciderea a ceea ce e mai frumos din umanitate, menţionând că sunt ierarhi răpiţi.
El a menţionat că, în Răsărit, creştinismul nu a fost niciodată un element străin, iar creştinii refuză să plece de pe acest teritoriu.
Afirmațiile au fost făcute ieri, la Mănăstirea Putna, unde a oficiat Sfânta Liturghie cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii.

Gazoductul Giurgiu-Ruse a fost finalizat.
Acesta face parte din proiectul Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria, care leagă reţelele de gaze naturale din cele patru state și va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria.
Lucrarea de subtraversare a Dunării este una dintre cele mai mari din Europa până la acest moment.
Conducta, care va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an, va putea fi folosită atât pentru importuri, cât și pentru exporturi de gaze naturale.
Interconectorul România-Bulgaria a fost finanțat cu fonduri europene în valoare de 23 de milioane de euro.

Elevii şi profesorii din Constanţa beneficiază de abonamente la jumătate de preţ la transportul public în comun.
Unităţile de învăţământ sunt cele care trebuie să îi anunţe pe beneficiari că au acest drept, prevăzut în hotărârile Consiliului Local Municipal.
Astfel, un abonament lunar pe o linie cu reducere de 50% costă 27 de lei, iar pe două linii ajunge la 40 de lei.
Pentru a intra în posesia abonamentului, elevii şi cadrele didactice trebuie să prezinte o poză tip buletin și carnetul vizat la zi pentru elevi sau legitimaţia de serviciu, în cazul cadrelor didactice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept