Știri 22 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei.
Acesta s-a născut în prima jumătate a secolului al 17-lea şi s-a călugărit de tânăr la Mânăstirea Bogdana.
În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuţi, iar în anul 1671 a fost ales episcop al Romanului, după care, în anul 1674 a devenit mitropolit al Moldovei.
Retras în sudul Moldovei, Sfântul Teodosie s-a îngrijit de construirea Mânăstirii Brazi, unde în anul 1694 a fost decapitat,după ce a refuzat să predea tătarilor odoarele bisericii.
Sinodul Bisericii noastre l-a canonizat în anul 2003 şi este considerat patronul spiritual al Vrancei.

Tinerii care se căsătoresc ar putea să beneficieze de o primă din partea statului în valoare de 15 mii de lei.
Această sumă se va acorda şi la naşterea celui de-al treilea copil.
Un proiect de lege, depus la Senat în procedură de urgență prevede acordarea acestei prime pentru tinerii cu vârsta până în 35 de ani care aleg să se căsătorească.
Legea mai prevede ca în cazul în care tinerii divorțează în 5 ani de la căsătorie, să fie obligați să restituie ajutorul financiar în 90 de zile de la pronunțarea divorțului.

Alocaţiile de hrană din spitale nu vor putea fi mai mici de cinci lei pe zi pentru copii sau de şapte pentru bolnavii adulţi.
Declarația aparține purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.
El a mai spus că potrivit acestor modificării legislative şi bolnavii în regim de hemodializă vor putea primi hrană în unităţile spitaliceşti.
Alocaţia de hrană nu a mai fost majorată din 2008, iar noile tarife au fost stabilite după discuţii cu nutriţionişti şi acoperă creşterea preţurilor la mărfurile alimentare din 2008 până în 2016, potrivit guvernului.

Toate punctele Enel din judeţele Constanța, Ialomița, Călărași și Tulcea vor fi închise mâine, pentru lucrări de mentenanță la sistemul informatic.
De luni, programul de funcţionare va fi de la ora 8.00 la ora 16.00.
Pentru perioada în care nu este prevăzut program cu publicul, nu se vor face preavizări sau deconectări de la reţeaua de energie electrică.

Ministerul Sănătăţii a anunțat că în România este epidemie de rujeolă.
În decurs de opt luni, s-au înregistrat peste 670 de cazuri, în vreme ce anul trecut au fost doar 7.
Doi copii au murit, iar un al treilea deces, suspect de rujeolă, a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală.
Ministerul Sănătăţii spune că în România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul împotriva rujeolei.
Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost la graniţa dintre judeţele Bistrița Năsăud şi Cluj – 219 cazuri, iar în Constanţa au fost confirmate trei cazuri, la copii nevaccinaţi.

Copiii de până la trei ani vor putea fi excluşi din numărul persoanelor care plătesc întreținerea.
Așa prevede un proiect de lege adoptat marţi de Senat,
potrivit căruia asociaţiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor de întreţinere a copiilor cu vârsta de până în trei ani.
Totodată, iniţiativa presupune extinderea termenului de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, de la maxim 20 de zile calendaristice la maxim 30.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Pensionarii ar putea primi bani mai mulţi de la începutul anului viitor.
Pensiile ar putea creşte cu aproape un sfert, pe fondul majorării punctului de pensie de la 871,7 lei, cât este în prezent, la 1.072 de lei, de la 1 ianuarie 2017.
Comisia de muncă din Senat a avizat favorabil, la începutul acestei săptămâni, proiectul de creştere a valorii punctului de pensie.
Urmează votul din plenul Senatului şi cel din Camera Deputaţilor.

Fumatul în mașina personală ar putea fi interzis.
Deputatul Aurelia Cristea a depus un amendament la legea antifumat, care să le interzică şoferilor să fumeze în maşina personală în care se află copii sau femei însărcinate, în sens contrar urmând să fie amendaţi.
Riscurile fumatului pasiv sunt la fel de mari precum cele ale fumatului activ.
Fumatul pasiv are drept consecinţe apariţia bolilor cronice ale aparatului respirator şi chiar cancer pulmonar şi esofagian.
Amendamentul a primit deja avizul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor.

Astăzi este Ziua mersului fără mașini.
Aceasta este celebrată la inițiativa Comisiei Europene din anul 1999.
Astfel, Ziua europeană fără mașini s-a transformat în Ziua mondială fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.
Scopul imediat este descurajarea, pe cât posibil, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori a transportului în comun.
Ziua a fost celebrată pentru prima oară și în Constanța la Palatul Copiilor.

Astăzi are loc echinocţiul şi începutul toamnei astronomice.
Acesta reprezintă momentul în care ziua este egală cu noaptea. Echinocțiul de toamnă are loc când Soarele traversează ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică.
De astăzi, ziua începe sa scadă, până la solstițiul de iarnă, la 21 decembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept