Știri 21 septembrie 2016

Astăzi este Ziua Internațională a Păcii.
În anul 1981, printr-o rezoluție emisă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaționale a Păcii în fiecare a treia zi de marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU.
În 2001, printr-o nouă rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.
Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate și anume, o zi în care încetează conflictele armate, focurile şi violenţa, timp de 24 de ore.

Fostul cinematograf Republica s-ar putea redeschide la începutul lunii noiembrie.
Noua sală modernizată va avea 760 de locuri, un sistem de sonorizare performant şi un ecran nou, toate acestea urmând să fie montate integral, până la începutul lunii octombrie.
Noul cinema va funcționa sub denumirea de centru multifuncţional educativ pentru tineret și va îmbina premierele de teatru, cu cele de film şi concerte.

Ordonanța privind RCA îi nemulțumește pe transportatori.
Patronatele din domeniu consideră că noua lege RCA este nefuncţională în varianta publicată.
Transportatorii acuză că textul ordonanței de urgență, care ar fi trebuit să înghețe tarifele în următoarele 6 luni, este diferit de cel negociat săptămâna trecută.
Mai exact, actul normativ publicat luni în Monitorul Oficial prevede ca tariful negociat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară să fie orientativ în următoarea jumătate de an, nu obligatoriu.
Transportatorii cer Guvernului să le ofere lămuriri pe textul ordonanţei şi au obţinut amânarea votului pe această lege, în Camera Deputaţilor.

Facturile de energie electrică Enel nu mai pot fi plătite în numerar la Poșta Română.
De ieri, acordurile de încasare numerar dintre Enel Energie și Poșta Română, pentru plata numerar a facturilor, au fost închise, ca urmare a deciziei unilaterale a Poștei Române de a nu mai prelungi contractul existent.
Enel a transmis faptul că în perioada următoare va continua discuțiile cu Poșta Română pentru a stabili o metodă alternativă convenabilă de plată pentru clienți.

Ungaria este prima țară care a înființat un departament pentru a opri persecuția creștinilor, inclusiv în Orient și Europa.
Guvernul ungar consideră că înființarea unui astfel de oficiu guvernamental este o de o importanță maximă, pentru a atrage atenția comunității internaționale asupra situației creștinilor din întreaga lume.
Președintele Ungariei, Viktor Orban reiterează că Ungaria “nu va face niciun pas” pe drumul abandonării valorilor creștine ale Europei.
Creștinii sunt amenințați mai ales în Marea Britanie, Germania, Franța și Olanda, din partea feministelor radicale și a activiștilor LGBT.
Aceștia urmăresc să reducă la tăcere creștinii în ceea ce privește chestiunile de moralitate, alteori au existat politici care le-au interzis creștinilor să-și crească copiii conform credinței lor.

Cele mai puternice corporaţii din lume au ajuns să controleze mai mulţi bani decât reuşesc să o facă sute de țări la un loc.
În topul celor mai mari 100 de entități economice, 69 de poziţii sunt ocupate de companii multinaţionale.
Un raport arată că averile controlate de primele 10 corporaţii din top ating valoarea de 285.000 de miliarde de dolari, în condiţiile în care ultimele 180 de țări din clasament, printre care se află și Irlanda, Indonezia, Israelul, Grecia, Irakul și Vietnamul abia aduna împreună 280.000 de miliarde de dolari.
Analiștii susțin că o mare parte din averile corporatiste sunt generate de compromisurile fiscale făcute de diverse guverne în detrimentul cetăţenilor.

Curtea Constituţională a amânat pentru a doua oară, decizia privind căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.
Sesizarea a fost depusă de un cuplu format din doi bărbaţi – un român şi un american – care vor să le fie recunoscută căsătoria oficiată în Belgia.
Potrivit prevederilor actuale din Codul Civil, căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate de cetăţeni români sau străini nu sunt recunoscute în România.

Legea pentru cumpărarea vechimii în muncă a fost adoptată de Camera Deputaţilor.
Astfel, românii care vor să se pensioneze, dar au cotizat insuficient la bugetul asigurărilor sociale, vor putea să-şi cumpere vechimea necesară.
Legea permite celor interesaţi să încheie un contract de asigurare socială, în maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative.
Vor putea plăti asftel contribuţia lipsă, integral sau eşalonat, pentru cel mult 5 ani anteriori.
Pentru a se putea aplica, legea trebuie promulgată de preşedintele României.

Numărul bolnavilor de Alzheimer s-ar putea tripla până în anul 2025.
Potrivit Societăţii Române de Alzheimer, peste 300.000 de români se luptă, în prezent, cu demenţa.
Cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Alzheimer, marcată astăzi, specialiştii trag un semnal de alarmă asupra acestei afecţiuni grave.
Ziua este marcată anual, scopul evenimentului fiind ca, printr-un efort comun, asociaţiile şi organizaţiile din domeniu să reuşească să crească gradul de conştientizare asupra demenţei Alzheimer, dar şi a demenţei în general.

Un primar francez refuză şcolarizarea copiilor romi în instituţiile de învăţământ locale.
William Delannoy refuză şcolarizarea copiilor romi care locuiesc în tabere improvizate din vecinătatea comunei Saint-Ouene.
În Franţa, legea stipulează ca fiind obligatorie şcolarizarea copiilor cu vârste între 6 şi 16 ani, indiferent de originile lor. Drept urmare, primarii francezi sunt obligaţi să înscrie la şcoală toţi copiii care locuiesc în comuna ce se află sub direcţiunea lor. Primarul speră însă să atragă atenţia statului francez în privinţa problemelor cu care se confruntă comuna sa din cauza populaţiei rome.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept