Știri 16 septembrie 2016

Tarifele RCA au fost plafonate la maxim 7.500 de lei pe an.
Potrivit înțelegerii la care s-a ajuns cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, tariful va fi plătit pentru camioanele mari (de 16 tone) ceea ce înseamnă că și pentru șoferii cu autoturisme prețurile vor scădea considerabil.
Transportatorii spun că vor face toate demersurile posibile pentru ca aceste tarife plafonate să fie păstrate și după expirarea celor 6 luni.

Traseul autobuzului 5/40 a fost deviat.
Măsura a fost luată pe durata lucrărilor de asfaltare care se desfăşoară strada Meşterul Manole.
Traseul autobuzului 5/40 a fost deviat pe strada Comarnic.
Devierea va dura până la finalizarea lucrărilor, dar Primăria Constanţa nu a anunţat o dată sigură.

Angajaţii din penitenciare amenință cu proteste.
Oamenii spun că nu vor să lucreze suplimentar, ca reacţie la refuzul Ministerului Justiţiei de a aplica legea.
Sindicaliştii din sistemul penitenciar vor să declanşeze acţiuni de protest pe termen nelimitat.
Vor fi pichetate sediile tuturor penitenciarelor şi va fi organizat un miting cu două mii de oameni în faţa Ministerului Justiţiei.

Rezervele de gaze ale României se vor epuiza în nouă ani, iar cele de țiței în 12 ani.
Gradul de epuizare la resursele de petrol este de 90% și este nevoie de investiții pentru noi descoperiri de hidrocarburi.
Gazprom produce o cantitate egală cu întreaga producție a României de țiței și gaze în maxim zece sonde din Siberia, deci costurile de operare pot fi ținute sub control.
Costul de producție în România este între 16 și 18 dolari pe baril la țiței, iar prețul final nu poate fi scăzut, spun specialiștii.

Elevii şi studenţii nu mai trebuie să solicite adeverinţe pentru asigurările de sănătate.
Ministerul Educaţiei a anunţat simplificarea procedurilor pentru dovedirea calităţii de asigurat a elevilor şi studenţilor, inclusiv a doctoranzilor.
Astfel, verificarea şi validarea calităţii de asigurat vor fi făcute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educaţiei.

Biserica Ortodoxă Română contribuie la renovarea școlilor.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a recomandat tuturor eparhiilor din Patriarhia Română să contribuie concret, prin intermediul protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor, în cooperare cu Primăriile locale și cu Inspectoratele Școlare, cu materiale de construcție, muncă voluntară și sprijin financiar, la renovarea și dotarea școlilor care nu pot funcționa actualmente în mod normal.
Patriarhia Română va fi informată în mod curent de către Centrele eparhiale cu privire la ritmul și natura sprijinului acordat acestor școli.

Meteorologii anunță fenomene meteo extreme în România.
Potrivit ANM, urmează încă două luni de secetă extremă în sud și est, luna noiembrie va fi mai ploioasă în toată țara, iar decembrie va avea temperaturi ridicate.
Specialiștii spun că fenomenele extreme, inclusiv tornadele, se vor accentua.
Anul acesta, cel puţin două tornade au devastat mai multe localități.
Sute de străzi din peste 50 de oraşe au fost inundate după ploi torenţiale, iar câteva vijelii cu grindină au făcut pagube însemnate.

Împrumuturile în valută pot fi convertite în lei la cursul din ziua solicitării convertirii.
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind contractele de credit, iar noile reglementări vor intra în vigoare în zece zile.
Ordonanța se aplică tuturor contractelor de credit ce au ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, respectiv contractelor de credit legate în vreun fel de bunuri imobile destinate consumatorilor.

Ministerul Fondurilor Europene a deschis apelurile de proiecte „Şcoală pentru toţi” și „Profesori motivaţi în şcoli defavorizate”.
Cele două apeluri sprijină Strategia naţională privind reducerea părăsirii timpurii a școlii şi au ca scop reducerea şi prevenirea abandonului şcolar şi promovarea accesului egal la învăţământul preşcolar, primar şi secundar de calitate.
Proiectului Şcoală pentru toţi” i-au fost alocați 173,2 milioane euro iar pentru proiectul „Profesori motivaţi în şcoli defavorizate”, au fost alocați 25 milioane euro din Programul Operațional Capital Uman.

Oamenii riscă să provoace o extincţie fără precedent a marilor animale marine.
Aceasta este cauzată de vânarea şi pescuitul excesiv a celor mai mari specii marine precum balena albastră, tonul roşu sau marele rechin alb.
Dispariţia treptată a acestor prădători aflaţi în vârful lanţului alimentar este devastatoare pentru ecologia oceanelor.
Specialiștii spun că dacă fenomenul pescuitului excesiv nu va fi supravegheat îndeaproape, un mare număr de specii de animale marine mari vor dispărea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept