Știri 15 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului.
Acesta s-a născut în anul 1568, în Dalmaţia, şi a ajuns Mitropolit al Banatului la vârsta de 80 de ani.
A intrat în monahism în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrid, sub numele de Iosif și a fost hirotonit ieromonah la vârsta de 20 de ani.
A vieţuit în mai multe mănăstiri din Muntele Athos şi a devenit egumen al Mănăstirii “Sfântul Ştefan” din Adrianopol.
A fost ales mitropolit al Timişoarei şi a păstorit până în 1653, când, din cauza vârstei înaintate, s-a retras la Mănăstirea Partoş, în Banat.
A trecut la cele veşnice în anul 1656, la data de 15 august.
Sfintele sale moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Canonizarea sfântului Iosif cel nou de la Partoş a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Astăzi este Ziua Internațională a Democrației.
Aceasta a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.
Potrivit Adunării Generale a ONU, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.
Ziua reprezintă un prilej pentru un noi angajamente de respectare a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

Prețurile la polițele RCA vor fi înghețate.
Guvernul a decis să vină cu o ordonanță de urgență în problema RCA care să prevadă, printre altele, înghețarea prețurilor la primele de asigurare pe o perioadă de șase luni.
Anunțul a fost făcut ieri de premierul Dacian Cioloș.
El a mai spus că proiectul mai conţine şi alte prevederi, printre care faptul că un contract RCA poate fi încheiat şi pe o lună sau multiplul unei luni, că un contract poate fi suspendat la cererea asiguratului dacă are permisul suspendat sau vehiculul este imobilizat şi posibilitatea ca păgubitul să poată fi despăgubit de propriul asigurator, iar acesta să-şi recupereze ulterior banii.

Anul viitor vor fi mai multe locuri de joacă în Constanţa.
Astfel, numărul lor va ajunge la 100.
Deocamdată însă, cele care există deja sunt într-o stare avansată de degradare.
Reprezentanţii primăriei susţin că lipsa arhitectului șef a dus la îngreunarea și încetinirea demarării lucrărilor de reabilitare a celor 63 de locuri de joacă pentru copii.
Aceștia estimează că până la sfârșitul anului va începe reabilitarea locurilor de joacă.

Minorii nu vor mai putea să apară în reclamele pentru produse alimentare.
Decizia a fost luată de CNA în cadrul ședinței de ieri.
De asemenea, reclamele la suplimentele alimentare nu vor mai putea induce în eroare publicul și nu vor mai putea fi prezentate ca având efecte de tipul medicamentelor.
Codul de reglementare in audiovizual va fi publicat pe site-ul Consiliului, după care va intra în dezbatere publică, timp de 30 de zile.

Guvernul a demarat procedurile pentru înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Făgăraş.
Din estimările ministrului Mediului, proiectul ar putea fi gata în 2020.
Parcul Naţional va constitui cel mai important rezervor de biodiversitate din Munţii Carpaţi, cu 27 de tipuri de habitate naturale, 6 specii de mamifere, 3 de amfibieni, 4 de peşti, 13 de nevertebrate şi 66 de plante endemice, toate de interes european, rezervor de apă curată cu debit constant şi cel mai mare bazin forestier al României.

De astăzi, constănțenii care vor arunca gunoaie pe stradă şi nu vor strânge după propriile animale vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 800 de lei.
Primăria Municipiului Constanţa derulează în perioada 1-30 septembrie, o campanie privind menţinerea curăţeniei şi protejarea mediului.
Perioada de informare se încheie astăzi, iar în zilele următoare echipe mixte de poliţişti locali şi jandarmi vor efectua controale tematice.

Ministerul Finanţelor propune din nou suplimentarea plafonului pentru Programul „Prima Casă”, de această dată cu 500 de milioane de lei.
Ministerul intenţionează să modifice şi mecanismul de alocare a sumelor pe bănci în funcţie de volumul de credite acordate în cadrul programului.
În acest moment, rata de neperformanţă a programului Prima Casă este de doar 0,3%.

Folosiriea animalelor sălbatice la circ ar putea fi interzisă.
Proiectul prevede că, în termen de 5 ani, necuvântătoarele din circuri trebuie trimise în rezervaţii, sanctuare sau chiar în sălbăticie.
Se estimează că în Europa sunt între 2.400 şi 5.900 de animale sălbatice folosite în spectacole de circ.
În paralel, la comisia juridică a camerei deputaţilor este şi un alt proiect de lege, care vrea să înăsprească pedepsele penale pentru cei care chinuie animalele.
Acestea ar putea ajunge la 7 ani de închisoare.
Decizia pe cele două proiecte va fi luată de plenul Camerei Deputaților săptămâna viitoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept