Știri 14 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Înălţarea Sfintei Cruci.
Această sărbătoare ne aduce aminte de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie a anului 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.
Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în anul 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului.
Momentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a avut la început un caracter local, dar până în secolul 6 s-a generalizat în întreaga Biserică.
Ziua de astăzi este marcată ca zi de post în amintirea Patimilor, Răstignirii şi morţii de pe Cruce a Mântuitorului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 9, Sfânta Liturghie la Mânăstirea Dervent, care îşi serbează unul din hramuri.
După Sfânta Liturghie va avea loc procesiunea spre Izvorul Tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de sfințire a apei.
De la ora 18:00, la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Constanța, IPS Teodosie va aduce o raclă cu moaștele Sfinților: Constantin și Elena, Gheorghe, Dimitrie, Ciprian si Varsanufie, dar și o părticică din lemnul Sfintei Cruci, care vor rămâne în permanență la această parohie.

La Constanța se va desfășura un simpozion internațional dedicat Sfântului Antim Ivireanul.
Acesta se intitulează Sf. Antim Ivireanul – Cultură și Spiritualitate Europeană și Caucaziană din Secolul 17 până în Secolul 18.
Simpozionul va debuta mâine la Constanța, de la ora 9.30, în Sala Senatului din Campusul Universității Ovidius.
Evenimentul se desfășoară până duminică în orașele Constanța și Râmnicu-Vâlcea și vor participa profesori, academicieni și cercetători din România, Georgia, Polonia și Macedonia.
Simpozionul este organizat de Academia Oamenilor de Știință din România, Academia Națională de Științe din Georgia, Centrul de Studii şi Cercetări Religioase şi Juridico-canonice al celor Trei Religii Monoteiste al Facultăţii de Teologie, din cadrul Universității „Ovidius” în colaborare cu Universitatea Silesia din Katowice, Polonia.

Legea RCA s-a modificat.
Senatul a adoptat, ieri propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.
principalele modificări vizează introducerea tarifului de referință și înființarea unei societăți cu capital de stat care să asigure piața concurențială.
Legea propune, totodată, eliminarea criteriului vârstei în calcularea prețului contractului.
Asigurarea RCA va putea fi încheiată integral sau în rate, pe o perioadă cuprinsă între o lună și un an, iar service-urile care refuză repararea unei mașini asigurate riscă să-și piardă licența.

Data de 1 iunie ar putea fi declarată zi nelucrătoare.
Senatul a adoptat propunerea legislativă.
Potrivit iniţiatorilor, legea este oportuna întrucât de Ziua Copilului în majoritatea grădiniţelor și şcolilor primare sunt organizate spectacole, iar părinţii sunt nevoiţi să își ia concediu pentru a putea asista la aceste evenimente.
Lipsa părinţilor din cadrul acestor evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor.
Camera Deputaţilor este decizională pe acest proiect.

Copiii cu vârsta până în 3 ani ar putea fi exceptaţi de la plata cheltuielilor de întreţinere.
Senatul a adoptat propunerea legislativă, în calitate de primă Cameră sesizată.
Aceasta prevede ca termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunara de plata, este de maxim 30 de zile calendaristice.
Inițiatorul Dragos Luchian susţine că nu se justifică includerea minorilor care au sub trei ani in numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreţinere ale locuinţei si cele ale asociaţiei de proprietari.

Taxa de liniște plătită în Constanța a fost anulată definitiv de instanță.
Astfel, operatorii economici scapă de o taxă în plus, iar pe de altă parte, autoritățile locale vor fi nevoite să găsească alte surse de finanțare pentru asigurarea serviciilor de pază.
Taxa pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în Constanța și stațiunea Mamaia a fost instituită în 2003, fiind fundamentată de necesitatea menţinerii condiţiilor civilizate de trai în locurile publice.
Banii colectați de pe urma acestei obligații fiscale sunt utilizați pentru paza bunurilor publice, prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilegale, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat și a faptelor de vandalism.

Elevii nu mai au voie să părăsească incinta şcolii nici dacă vor să-şi cumpere de mâncare.
Așa prevede Statutul Elevului, intrat în vigoare odată cu începerea noului an școlar.
Astfel, elevii pot contesta notele şi chiar profesorii, dacă aceştia se poartă abuziv.
În schimb, uniforma nu mai este obligatorie, iar profesorii nu mai au voie să-i trimită acasă pe cei care nu o poartă.
Elevii pot veni la şcoală cu telefoane mobile, dar nu le pot utiliza decât cu acordul profesorilor şi în caz de forţă majoră.
În ce priveşte lucrările scrise, elevii trebuie să primească rezultatul în cel mult 15 zile de la susţinerea lor şi pot contesta notele.

Românii nu pun preț pe igiena orală.
O analiză citată de Societatea Estetică din România arată că un român din cinci a rămas fără toţi dinţii.
În mediul rural, oamenii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 10 ani.
Medicii recomandă perierea dinţilor de cel puţin două ori pe zi şi folosirea apei de gură şi a aţei dentare.
De asemenea, periuţa de dinţi trebuie schimbată cel puţin o dată la trei luni.

19% din conservele industriale conțin clorură de calciu, o soluție folosită iarna la dezghețarea drumurilor.
Cele 15 tipuri de conserve industriale analizate, au în compoziție numeroși aditivi alimentari, printre care gumă de guar, benzoat de sodiu, acid benzoic sau sorbat de potasiu.
O parte a industriei alimentare a denaturat rețetele tradiționale prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care pot duce la apariția unor probleme de sănătate.
Studiul face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!” a Asociației Pro Consumatori.

Vaccinul hexavalent va fi distribuit în cel mult 20 de zile.
Procedura de atribuire a contractului privind vaccinul hexavalent a fost finalizată luni.
Ministerul Sănătăţii a notificat la finele lunii trecute compania Polisano că va rezilia contractul, după ce aceasta a transmis o notificare prin care informa că nu va mai putea livra dozele de vaccin.
Vaccinul hexavalent se administrează nou-născuţilor şi combină, într-o singură doză, cele 3 vaccinuri care se fac bebeluşilor la vârstele de două luni, 4 luni, 6 luni şi un an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept