Știri 13 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sf. Cuvios Ioan de la Prislop.
Fiu al Ţării Haţegului, Sfântul a trăit la începutul secolului al 16-lea şi s-a nevoit la Mănăstirea Prislop.
Dornic de o viaţă mai aspră, s-a retras într-o peşteră din apropierea mânăstirii, unde a trăit în post şi rugăciune.
Tradiţia populară spune că a fost împuşcat de doi vânători în timp ce îşi făcea o fereastră la chilie.
Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Tot astăzi pomenim şi pe Sfinţii Mucenici din Dobrogea Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian, Valerian, Seleuc, Straton, Marina, Victor, Marcial şi Servul.
Ei au pătimit prin anii 323-324, în timpul persecuţiei lui Liciniu.
Macrobie şi Gordian erau doi tineri din parţile Asiei Mici, unul din Paflagonia, celalalt din Capadocia.
Ei slujeau la curtea împăratului Liciniu, iar pentru că s-a aflat că sunt creştini au fost exilaţi în Scythia Minor, la Tomis.
Aici au asistat la procesul Sfinţilor Zotic, Lucian şi Ilie care în final au fost decapitaţi pentru faptul că au refuzat să se lepede de credinţa creştină.
Ulterior, Macrobiu şi Gordian au fost condamnaţi la moarte prin ardere în foc.
Un alt sfânt pomenit astăzi, Valerian, a murit în lacrimi pe mormintele fraţilor săi de credinţă.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Înălţarea Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 18:00 slujba Vecerniei la biserica Parohiei „Sf. Cruce” din Constanța (str. Eduard Caudella, colț cu Baba Novac).
Mâine, de la ora 9.00, Ierarhul nostru, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, apoi, va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.
Tot mâine, de la ora 18:00, la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Constanța (situată pe str. Mihăilescu), IPS Teodosie va aduce o raclă cu moaștele Sfinților: Constantin și Elena, Gheorghe, Dimitrie, Ciprian si Varsanufie, dar și o părticică din lemnul Sfintei Cruci, care vor rămâne în permanență la această parohie.

La Constanța se va desfășura un simpozion internațional dedicat Sfântului Antim Ivireanul.
Acesta se intitulează Sf. Antim Ivireanul – Cultură și Spiritualitate Europeană și Caucaziană din Secolul 17 până în Secolul 18.
Simpozionul va debuta joi la Constanța, între orele 9.30 și 19.30, în Sala Senatului din Campusul Universității Ovidius.
Evenimentul se desfășoară până duminică în orașele Constanța și Râmnicu-Vâlcea și vor participa profesori, academicieni și cercetători din România, Georgia, Polonia și Macedonia.
Simpozionul este organizat de Academia Oamenilor de Știință din România, Academia Națională de Științe din Georgia, Centrul de Studii şi Cercetări Religioase şi Juridico-canonice al celor Trei Religii Monoteiste al Facultăţii de Teologie, din cadrul Universității „Ovidius” în colaborare cu Universitatea Silesia din Katowice, Polonia.

Astăzi este Ziua Pompierilor din România.
Aceștia sunt sărbătoriţi din anul 1953, ca urmare a faptelor de patriotism şi devotament de care au dat dovadă în 1848, atunci când au apărat Revoluţia paşoptistă împotriva intervenţiei otomane, în bătălia din Dealul Spirii.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” a organizat o serie de manifestări pentru a marca momentul.

Două linii de autobuz au fost suspendate.
Este vorba despre liniile estivale 40 Mamaia şi 100 Mamaia care au fost suspendate, începând de ieri, deoarece a scăzut numărul de călători.
Directorul adjunct al RATC, Dumitru Coiciu a precizat că autobuzele au fost retrase la garaj, dar sunt disponibile pentru trasee turistice la cerere, pentru grupuri de turişti sau elevi.

Populația României este în continuă scădere.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele șapte luni din acest an, populația a scăzut cu 45.690 de locuitori din cauza declinului demografic.
România este pe locul al treilea în Europa în rândul statelor cu cel mai mare declin demografic, după Germania și Italia, ca număr absolut.
Experții se așteaptă la o adâncire a declinului demografic al României în deceniile următoare.
Astfel, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, populația țării noastre va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050.

O parte din constănțeni vor rămâne joi fără apă.
Pentru executarea unor lucrări în zona intersecţiei bulevardului Tomis cu Aurel Vlaicu, RAJA va întrerupe furnizarea apei potabile joi, în intervalul 08,00 – 18,00.
Vor fi afectaţi consumatorii de pe străzile Aleea Universităţii, Rubinului, Smarandului, Agatului, Opalului, Perlei, Safirului, Topazului, Aleea Hortensiei şi cei de pe bulevardul Aurel Vlaicu – pe tronsonul delimitat de intersecţiile cu Aleea Universităţii şi bulevardul Tomis.

Noul an școlar vine cu o serie de noutăți.
Printre ele se numără aprobarea Statului Elevului.
Elevii claselor a XI-a si a XII-a vor avea manuale gratuite, naveta va fi decontată integral, iar Ministerul Educației promite revizuirea cadrului legal privind combaterea segregării școlare și dezvoltarea învățământului profesional-dual.
Pentru elevii din anii terminali a fost eliminată prevederea conform căreia nota finală după soluționarea contestațiilor se modifică numai dacă, între nota iniţială și nota de la contestaţii exista o diferenţă de minim 0,5 puncte.
În cazul admiterii la liceu, ponderea mediei claselor V-VIII in calculul mediei de admitere a fost redusa la 20%.

Înregistrarea nou-născutului se va putea face în 30 de zile de la data naşterii copilului, faţă de 15 zile cât este în prezent.
De asemenea, mama fără acte de identitate îşi va putea înregistra copilul fără să prezinte o expertiză medico-legală, identificarea urmând să o facă poliţia prin “verificări specifice”.
O altă noutate este aceea că înregistrarea naşterii se va putea realiza, ca situaţie de excepţie, şi după termenul de 30 de zile, însă doar prin parcurgerea unor proceduri administrative.
Guvernul a aprobat noua hotărâre, în condițiile în care la 30 iunie a intrat în vigoare ordonanța privind actele de stare civilă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept