Știri 12 septembrie 2016

Podul de la Agigea se închide de astăzi.
Până pe 30 noiembrie, circulaţia rutieră pe podul de la Agigea va fi închisă total pentru toate categoriile de vehicule, pentru a fi executate și finalizate lucrările de înlocuire a hobanelor.
Circulaţia pietonală se va realiza tot pe podul Agigea, printr-un culoar protejat, sub directa supraveghere a piloţilor de trafic.

Guvernul propune schimbări radicale pentru polița RCA.
Este vorba despre posibilitatea încheierii contractelor RCA pe o perioada între una și 12 luni și a suspendării poliţei RCA la cererea asiguratului, precum și introducerea compensării directe.
Documentul a fost realizat în urma unor consultări cu asociaţiile transportatorilor si cu societăţile de asigurare și se află în dezbatere publică.

O inițiativă legislativă prevede „cumpărarea” de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet.
Aceasta a fost adoptată de Comisia de muncă a Camerei Deputaților.
Proiectul prevede că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.
Persoanele interesate „să își cumpere vechime” încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a inițiativei legislative.

Săpunul antibacterian conţine substanţe periculoase.
Oamenii de știință americani susțin că acesta crește rezistenţa la antibiotice şi produce dereglări hormonale.
De asemenea, ei spun că regula de bază a igienei este spălatul pe mâini, timp de 20 de secunde, cu apă şi săpun.
În Statele Unite, produsele antibacteriene au fost retrase de pe piaţă, iar producătorii au la dispoziţie un an să elimine substanţele interzise.

În Primăria Constanţa se va intra pe bază de cartele.
Municipalitatea a lansat o consultare de piaţă pentru achiziţia unui sistem de control acces cartele şi pontaj, prin care nu se va face doar o selecţie riguroasă a celor care vor intra în instituţie, dar se va şti în orice moment dacă un angajat a venit la timp la birou ori dacă a plecat mai devreme.
Deocamdată este nevoie de soluția tehnică pentru implementarea sistemului de control și de oferte de preț de la operatori pentru acest sistem.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Constanța intră în reabilitare.
Vor fi înlocuiți învelitorii din tablă zincată cu tablă de cupru, fără modificarea pantelor şi a geometriei acoperişului.
De asemenea, va fi amenajat subsolul tehnic ca spaţiu de expunere, cu acces din interiorul bisericii.
Lăcaşul de cult este situat pe strada Nicolae Iorga nr. 12.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj cu prilejul începutului noului an școlar.
El subliniază că, într-o societate în care copiii și tinerii sunt îndemnați ‘să gândească în termeni de succes material’, este necesară intensificarea ‘cooperării dintre Familie, Biserică și școală’.
Patriarhul a mai spus că Biserica, prin rolul ei spiritual și educațional, dorește să vină în întâmpinarea tinerilor care caută ‘un sens al vieții și al devenirii lor în societate’.

Anul 2015 a fost cel mai violent din istoria modernă.
Centrul de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa a publicat recent raportul anual aferent anului 2015.
În document au fost analizate aproximativ 100 cazuri de încălcare a drepturilor, libertății de expresie, de conștiință, atitudini ostile față de bisericile ortodoxe din 47 de țări europene.
Unul dintre cele mai grave incidente înregistrate anul trecut a fost uciderea unui preot din Ucraina.
În studiu se menționează și faptul că în 2015 au crescut campaniile de defăimare a Bisericii Ortodoxe, a ierarhilor, precum și a personalităților care o susțin.
Patriarhul României a subliniat că și creștinii români se confruntă cu o abordare din ce în ce mai secularizată a educației care are drept scop eliminarea contribuției creștine.

Medicii ameninţă cu noi proteste, dacă nu vor fi plătiţi cel puţin dublu pentru gărzile suplimentare.
Ei spun că, mai ales în ţară – unde medicii sunt puţini, sunt obligaţi să facă gărzi suplimentare, plătite la nivelul anului 2009.
Deşi ministrul Sănătăţii a anunţat că de la 1 octombrie, plata acestor servicii va creşte semnificativ, medicii demontează declaraţiile lui Vlad Voiculescu.
Medicii spun că, din cauza lipsei de personal, fac şi câte şapte gărzi suplimentare lunar, pe lângă program şi gărzile obligatorii.

Peste 3 milioane de elevi încep astăzi un nou an școlar.
Acesta are 35 de săptămâni de cursuri și se structurează în două semestre: 12 septembrie 2016 — 3 februarie 2017, respectiv 13 februarie — 16 iunie.
Vacanțele elevilor sunt programate astfel: vacanța de iarnă — 24 decembrie 2016 — 8 ianuarie 2017, vacanța intersemestrială — 4—12 februarie, vacanța de primăvară — 19-30 aprilie și vacanța de vară — 17 iunie — 10 septembrie. De asemenea, în săptămâna 29 octombrie — 6 noiembrie 2016, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.
Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 26 mai, iar pentru clasa a opta, în data de 9 iunie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept