Știri 9 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește, astăzi, pe sfinţii şi Dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.
Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie.
O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale.
Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau bogaţi material, dar mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după lege.

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi şi pe Sfinţii Cuvioşi Onufrie de la Vorona şi Chiriac de la Tazlău.
Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona s-a născut în anul 1700 în Rusia, iar timp de 25 de ani a vieţuit într-o peşteră pe malul pârâului Vorona.
A fost ucenicul Sfinţilor Vasile de la Poiana Mărului şi Paisie Velicicovski.
S-a mutat la Domnul în peştera sa la 29 martie 1789.
Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău s-a născut la începutul secolului al XVII-lea în satul Mesteacăn din judeţul Neamţ.
A intrat de tânăr în obştea Mănăstirii Tazlău, iar pentru viaţa sa a dobândit de la Dumnezeu darul rugăciunii curate, al vindecării bolilor şi al izgonirii demonilor.
Sfântul Chiriac a trecut la Domnul în jurul anului 1660.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfinţii Părinţi de la sinodul 3 ecumenic, la care a participat şi Arhiepiscopul Timotei al Tomisului.
Desfăşurat la Efes în anul 431, sinodul a condamnat erezia nestorianismului, care susţinea că Maica Domnului l-a născut pe Iisus omul, motiv pentru care nu poate fi numită Născătoare de Dumnezeu.
Cei 200 de episcopi participanţi au stabilit că Hristos este o singură persoană, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, astfel că Sfânta Fecioară este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.

Arhiepiscopul Tomisului sfințește, mâine, pictura bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Înălțarea Domnului din localitatea constănțeană Ion Corvin.
Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie va oficia slujba de sfințire a picturii de la ora 8.30, apoi va săvârși Sfânta Liturghie arhierească.
Pictura a fost realizată de către Mihai Gheorghe, în tehnica fresco.
Duminică, începând cu ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Eforie Nord, de pe strada Republicii, nr. 55.

O campanie anti-Biserică a dus la un record de atei în Danemarca.
În perioada aprilie – iunie, zece mii de oameni au părăsit Biserica Danemarcei, în urma campaniei desfășurate la nivel național de Societatea Ateistă Daneză.
Campania a fost susținută inclusiv de sloganuri ca “De ce să crezi într-un Dumnezeu?” sau “De ce credința trebuie să coste ceva?”.
Biserica este parțial finanțată printr-o taxă care se oprește automat tuturor membrilor.
După cum arată Societatea Ateistă Daneză, un om care părăsește Biserica “economisește” într-o viață circa 133.000 de coroane, adică aproape 18 mii de euro.

Podul de la Butelii intră în reparații.

Contractul cu firmele care au câștigat licitația pentru lucrări a fost semnat.
Săptămâna viitoare se va întocmi planul de execuție, iar muncitorii ar putea să înceapă lucrările la sfârșitul acestei luni.
Data exactă va fi stabilită, cel mai probabil după ce autoritățile vor găsi rute alternative pentru șoferi și transportul în comun.
Traficul de pe podul de la Butelii nu va fi închis în totalitate, însă vor fi restricții de circulație pe toată durata lucrărilor.
Conform contractului, termenul de execuție este de 12 luni, iar investiția se ridică la aproximativ șase milioane de lei.

Ministerul Sănătății impune norme tehnice noi în ceea ce privește curățenia în spitale.

Primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecțiilor nosocomiale aduce unele modificări la modalitățile de curățare, dezinfecție și sterilizare din unitățile sanitare.
În afara acestor norme tehnice, legea stipulează că, la achiziția de produse de curățenie și dezinfecție, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naționale de Produse Biocide și rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv.

Băncile impun condiții mai stricte de acordare a creditelor imobiliare.
O analiză a Băncii Naționale a României arată că în a doua parte a acestui an, băncile au acordat mai greu creditele destinate cumpărării de locuințe și terenuri, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a cererii.
Asta deoarece a intrat în vigoare Legea privind darea în plată.
Pentru creditele de consum, însă, cererea este în creştere și nu se anticipează modificări pe acest segment.
Casa de Asigurări de Sănătate a fost dată în judecată.
Asociația ”Dăruiește Viață” a anunțat că pe 1 septembrie a chemat în instanță Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a obține drepturile pacienților bolnavi de cancer.
Asociația acuză instituția statului că pune în pericol viețile a mii de pacienți bolnavi de cancer și semnalează felul în care CNAS folosește proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare.
Astfel, bolnavii sunt nevoiți să aștepte și trei luni ca să primească un medicament prescris de către medic.

Legumele şi fructele româneşti au fost analizate în laborator de autorități.
Rezultatele controalelor sunt în parametrii ceruți de legislația în vigoare, atât la nivel național cât și european.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat printr-un comunicat de presă, că legumele şi fructele produse în România sunt în concordanţă cu prevederile europene în privința reziduurilor de pesticide şi nu reprezintă nici un risc pentru consumatori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept