Știri 8 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește astăzi Nașterea Maicii Domnului.
Este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, început la 1 septembrie.
Părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, erau din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea.
Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de comunitate, fiind considerați blestemați.
Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu.
Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar prunca va fi „vas ales” al lui Dumnezeu. Prunca a primit, în a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă doamnă, împărăteasă.

Mâine, în calendarul ortodox sunt serbaţi Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.
Cu acest prilej, mâine dimineață, începând cu ora 9, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Constanţa, de pe strada Badea Cârțan, în zona stadionului de Rugby.
Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie.
O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale.
Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau bogaţi material, dar mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după lege.

32 de copii de la Centrul de primiri urgențe a copiilor abuzați, situat în cartierul constănțean Coiciu primesc, astăzi, rechizite din partea bisericii Sfântul Dumitru din Constanța.
Parohia le oferă micuților cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, câte un ghiozdan echipat cu rechizitele necesare noului an școlar.
Acțiunea socială se desfășoară azi la biserica Sfântul Dumitru din zona Delfinariu.

Notele obținute în gimnaziu vor conta mai puțin pentru admiterea în liceu începând din noul an școlar.
Ministerul Educației a anunțat noutățile anului școlar 2016 – 2017 ce va debuta pe 12 septembrie, iar una dintre cele mai importante îi vizează pe absolvenții de gimnaziu.
De anul viitor, la admiterea în liceu, ponderea mediei de la evaluarea națională va fi de 80 la sută, iar notele din gimnaziu vor conta în proporție de 20 la sută.
Până acum, mediia claselor V-VIII conta în proporție de 25 la sută la admiterea în liceu.

Tinerii liceeni interesați de un schimb de experiență în Statele Unite ale Americii se pot înscrie în programul FLEX pentru anul școlar 2017 – 2018, organizat de Ambasada americană în România.
Programul de schimb de experiență FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor din România ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american pe parcursul anului academic 2017-2018.
Participarea este gratuită.
Cei interesați pot aplica online până pe 18 octombrie pe site-ul Consiliului American.

CNADNR are în plan construirea unui drum expres spre sudul litoralului.
Directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Cătălin Homor, a explicat că instituţia intenționează să realizeze un drum expres spre sudul litoralului, pentru a evita blocajele care se produc în trafic, în timpul verii, pe DN 39.
CNADNR propune o varianta ocolitoare a lacului Techirghiol si a localității Agigea, pe podul nou și cu intrare pe DN39 după localitatea 23 August.
Drumul va avea o lungime de 22 de kilometri, iar valoarea investiţiei este de 50 de milioane de euro, bani pe care CNADNR vrea să-i acceseze de la uniunea Europeană.

Persoanele cu dizabilități primesc ajutor gratuit din partea CFR pentru transportul cu trenul.
Compania oferă servicii de asistență la urcarea și coborârea din tren, la bordul trenului, dar și posibilitatea de a rezerva locuri speciale.
Cei interesați de aceste servicii trebuie să completeze un formular tip disponibil pe pagina de internet a companiei, sau în punctele de vânzare ale CFR Călători.
Cererea ar trebui depusă cu cel puțin 48 de ore înainte de plecare, spun reprezentanții CFR.
Facilităţile sunt valabile și în gările din Constanța, Fetești și Mangalia.

Autoritățile locale au dat undă verde pentru modernizarea locurilor de joacă din Constanța.
Primăria a emis săptămâna aceasta certificatul de urbanism pentru reamenajarea locurilor de joacă existente în municipiu, act valabil 24 de luni.
Săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Constanței, Decebal Făgădău a declarat că în cursul anului 2016 s-au alocat nouă milioane de lei pentru reabilitarea locurilor de joacă din oraș.

Ministerul Finanțelor nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an.
Singurele măsuri care au fost și sunt vizate se referă la simplificarea procedurilor fiscale și în favoarea activității economice, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Așdar, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept