Știri 7 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Simeon si Amfilohie de la Pângărați.
Sfântul Cuviosul Simeon s-a născut la începutul secolului al 15-lea, intr-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun.
De tânăr a ales viața monahală și a intrat în obştea Mănăstirii Bistriţa.
În anul 1432 s-a retras în pustie împreună cu încă doi ucenici ai săi, la poalele muntelui numit „Păru’’.
Sfântul domnitor Ştefan cel Mare a auzit de nevoinţa Cuviosului, și în anul 1461, i-a dăruit bani și ajutor să înalțe o mică biserică de lemn, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La rândul său, Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487, în partea de nord a Moldovei.
Și-a început viața monahala de tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, iar de aici a venit la Mănăstirea Pângărați, unde a și fost ales stareț.
Aici a condus obştea mănăstirii timp de 56 de ani.
Cei doi sfinți au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.

Biserica sfântul Dumitru din Constanța trimite rechizite la Centrul de primiri urgențe a copiilor abuzați din cartierul Coiciu.
Acțiunea socială va avea loc mâine la biserica Sfântul Dumitru din zona Delfinariu.
La ora 11, în lăcașul de cult, după Sfânta Liturghie, 32 de preșcolari și școlari, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, vor primi, din partea parohiei, câte un ghiozdan echipat cu rechizitele necesare noului an școlar.
Încă de la începutul acestui an, parohia organizează lunar aniversările copiilor născuți în luna respectivă.
Sărbătoriții primesc daruri și o petrecere realizată cu ajutorul Clubului „Amicii” din Constanța.

Câteva icoane de o reprezentare impresionantă, precum și lucrarea principală, Răstignirea, pot fi admirate în cadrul unei expoziții deschisă într-un centru comercial din Constanța.
Expoziția Ipostas și Ipostaze poate fi vizitată până pe 12 septembrie la galeria Tomis Mall, etajul unu.
Icoanele sunt realizate de artistul plastic Anca Filip.

Constănțenii mai au timp până la sfârșitul acestei luni să își plătească taxele și impozitele locale fără penalizări.
Reprezentanții Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa reamintesc că, până în 30 septembrie, contribuabilii pot plăti datoriile aferente semestrului al doilea.
De la 1 octombrie se aplică penalități de 1% pe lună, până la achitarea sumei totale.
Cei care nu își achită facturile vor primi somații de plată, iar dacă în cel mult 15 zile de la primirea înștiințării nu își plătesc datoriile, li se va pune poprire pe venituri.

BBC înlocuieşte termenii “î. Hr.” şi “d. Hr.”, pentru a nu-i ofensa pe non-creştini.
Noii termeni folosiţi vor fi “înaintea erei noastre – î.e.n.” şi “era noastră – e.n.”
Radiodifuzorul public britanic BBC a început să înlocuiască în programele sale termenii “Before Christ, B.C și Anno Domini, A.D., cu Before Common Era, B.C.E. și Common Era, C.E.
Astfel, menţiunea naşterii lui Isus Hristos ar urma să nu mai figureze în exprimarea celor două mari perioade istorice.
Departamentul de religie şi etică al corporaţiei a motivat schimbarea prin aceea că astfel se evită ofensarea celor care nu sunt creştini.

Nașterea Maicii Domnului este prăznuită mâine de Biserica Ortodoxă Română.
Cu acest prilej, în această seară, de la ora 18, Înalt PreaSfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba VecErniei, unită cu Litia, la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de lângă localitatea constănţeană Deleni.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Dionisie Areopagitul.
Mâine dimineață, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfânta Maria” din Constanța, din zona Far.
Credincioșii prezenți vor putea cinsti moaștele Sfântului Dionisie Areopagitul până la ora 14.
Tot mâine, de la ora 20, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba tunderii în monahism a tânărului student teolog Stanciu Marius la mănăstirea Sfântul Teotim din Murfatlar.

Constănțenii care vor să se debranșeze de la RADET mai au timp până săptămâna viitoare să depună cererile.
Regia autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanța anunță consumatorii că data limită pentru depunerea cererilor de eliberare a avizului de deconectare/debranșare și a cererilor de sigilare a corpurilor de radiere este 14 septembrie 2016.
Solicitările depuse vor fi analizate până pe 14 octombrie, iar de la această dată până la începerea furnizării este obligatorie redimensionarea grupurilor de măsură a energiei termice ca urmare a deconectărilor făcute vara aceasta.

Deputații au votat ca 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Unite, să fie zi liberă.
Proiectul de lege a fost aprobat cu 209 voturi ”pentru”, 4 ”împotriva” şi 2 abţineri.
Celelalte zile nelucrătoare sunt 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai.
De asemenea, nu se lucrează în prima şi a doua zi de Rusalii, pe 15 august, în ziua Adormirii Maicii Domnului, de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, pe 1 decembrie, în prima şi a doua zi de Crăciun.

România a devenit campioana consumului din Europa.

Țara noastră a înregistrat în luna iulie cea mai mare creștere a comerțului cu amănuntul, de patru ori mai mare decât media europeană, a anunțat Eurostat.
Specialiștii avertizează că o creștere a consumului necorelată cu productivitatea internă poate avea efecte negative pentru economie.
Față de anul trecut, România a înregistrat o creștere în sectorul de vânzare cu amănuntul de 13%, potrivit statisticii publicate de Eurostat, în timp ce media europeană a fost de 3,5%.
Bunurile care au fost luate în calcul se referă la consumul privat: mâncare, băutură, mobilă, electrocasnice, comerț online sau medicamente.

Senatul a decis eliminarea impozitului pe venit de 16% pentru toate pensiile, indiferent de cuantumul lor.
Plenul Senatului a adoptat, ieri, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă a Cristianei Anghel, de la ALDE, prin care se elimină impozitul pe venit de 16% datorat pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei.
Astfel, nicio pensie din România nu va mai fi supusă taxării şi plata CASS va fi făcută de la buget, nu din venitul persoanei.
Potrivit propunerii legislative, legea ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.
Actul normativ va merge acum la Camera Deputaţilor pentru votul final.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept