Știri 6 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română va cinsti mâine pe Sfinţii Cuvioşi Simeon si Amfilohie de la Pângărați.
Sfântul Cuviosul Simeon s-a născut la începutul secolului al 15-lea, intr-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun.
De tânăr a ales viața monahală și a intrat în obştea Mănăstirii Bistriţa.
În anul 1432 s-a retras în pustie împreună cu încă doi ucenici ai săi, la poalele muntelui numit „Păru’’.
Sfântul domnitor Ştefan cel Mare a auzit de nevoinţa Cuviosului, și în anul 1461, i-a dăruit bani și ajutor să înalțe o mică biserică de lemn, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La rândul său, Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în anul 1487, în partea de nord a Moldovei.
Și-a început viața monahala de tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, iar de aici a venit la Mănăstirea Pângărați, unde a și fost ales stareț.
Aici a condus obştea mănăstirii timp de 56 de ani.
Cei doi sfinți au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.

Biserica Ortodoxă prăznuiește joi, 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 18, Înalt PreaSfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba VecErniei, unită cu Litia, la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de lângă localitatea constănţeană Deleni.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Dionisie Areopagitul.
Joi dimineață, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfânta Maria” din Constanța, din zona Far.
Credincioșii prezenți vor putea cinsti moaștele Sfântului Dionisie Areopagitul până la ora 14.
Tot joi, de la ora 20, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba tunderii în monahism a tânărului student teolog Stanciu Marius la mănăstirea Sfântul Teotim din Murfatlar.

Zeci de copii de la Centrul de primiri urgențe copii abuzați din cartierul constănțean Coiciu vor primi rechizite de la reprezentanții bisericii Sfântului Dumitru din Constanța.
Acțiunea socială va avea loc joi, 8 septembrie, la biserica Sfântul Dumitru din zona Delfinariu.
La ora 11, în lăcașul de cult, după Sfânta Liturghie, 32 de preșcolari și școlari, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, vor primi, din partea parohiei, câte un ghiozdan echipat cu rechizitele necesare noului an școlar.
Încă de la începutul acestui an, parohia organizează lunar aniversările copiilor născuți în luna respectivă.
Sărbătoriții primesc daruri și o petrecere realizată cu ajutorul Clubului „Amicii” din Constanța.

Congresul Internaţional de Teologie „Educaţia religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale” a avut loc duminica trecută la București.
Sesiunea festivă a congresului s-a desfășurat în Sala Conventus a Palatului Patriarhiei.
Evenimentul a fost prezidat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care a adresat un mesaj în ceea ce privește educația religioasă a tinerilor în context internațional.
Înaltul ierarh a vorbit despre identificarea unor soluții în vederea îmbunătățirii mijloacelor de informare și de formare a tinerilor pentru o educație integrativă, dar și despre valorificarea cooperării dintre Familie, Biserică și Școală pentru educația religioasă a tinerilor.

Un singur pahar de vin pe zi are efecte dramatice asupra femeilor.
Din 2007 până anul acesta, cercetătorii danezi au studiat peste șase mii de femei cu vârsta cuprinsă între 21 și 45 de ani care încercau să rămână gravide.
Toate au completat chestionare despre periodicitatea în care consumă alcool și despre băutura pe care o consumau.
Rezultatul studiului arată că femeile care consumau cel puțin 250 de mililitri de vin pe zi aveau cu 18% mai puţine şanse să rămână însărcinate.
Totodată, femeile care consumau o cantitate mai mică nu au experimentat nicio schimbare la nivel reproducător, au mai dovedit cercetările.

Peste 200 de turiști nemulțumiți de serviciile primite pe litoral au făcut plângeri, luna trecută, la Protecția Consumatorului.
Cele mai întâlnite sesizări se referă la produsele alimentare și la condițiile de cazare din unele unități hoteliere.
Comisarii Comandamentului Litoral 2016 au dat amenzi, vara aceasta, de peste un milion șapte sute de mii de lei în urma abaterilor constatate.
În total, s-au făcut aproximativ 1.300 de controale la agenții economici și a fost dispusă încetarea temporară a activității în peste 50 de cazuri.

ANAF Constanța va suspenda vinerea aceasta programul de lucru cu publicul.
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa informează că serverul de producţie care administrează baza de date a Activităţii de Colectare Persoane Fizice şi Juridice nu va fi funcţional în data de 9 septembrie, din cauza unor operaţiuni de upgradare şi mentenanţă.
Așadar a fost dispusă suspendarea programului cu publicul vineri pentru contribuabilii administraţi de AJFP Constanţa, din localităţile Agigea, Constanţa, Murfatlar, Poarta Albă, Valu lui Traian, Năvodari, inclusiv unităţile administrative arondate acestora.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine face un apel la constănțeni să vină să doneze sânge.
Conducerea centrului a precizat că este nevoie în special de donatori de grupele: A Rh negativ, Zero Rh negativ, AB Rh pozitiv.
Programul de recoltare este de luni până vineri între orele 7.30 și 13.30, la sediul din strada Nicolae Iorga nr. 85, lângă Policlinica Spitalului Județean Constanța, cu un act de identitate valabil.

Guvernul României a hotărât să elimine taxa de înmatriculare.

Grupul interministerial de lucru pentru găsirea unei soluții în cazul returnării timbrului auto de mediu a luat această decizie săptămâna trecută.
În schimb, românii vor plăti cinci bani în plus la litrul de carburanți în contul acestei taxe.
Banii vor ajunge în conturile administrate de Ministerul Mediului, autoritate care are de restituit taxele percepute până acum.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis pe 9 iunie că taxa de primă înmatriculare percepută în țara noastră cumpărătorilor de mașini este ilegală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept