Știri 5 septembrie 2016

Arhiepiscopul Tomisului s-a aflat, ieri, în Bulgaria, unde a fost marcată împlinirea a o sută de ani de la marea Bătălie de la Turtucaia.
Câteva mii de oameni au fost prezenți, ieri, la Tutrakan, Turtucaia, în Bulgaria, pentru a comemora trecerea a o sută de ani de la bătălia care a avut loc în această localitate în anul 1916.
Evenimentul a fost marcat de prezența a doi ierarhi: arhipastorul locului, Înaltpreasfinția Sa Mitropolitul Naum de Ruse și Înaltpreasfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în mica biserică-paraclis cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.
Pomenirea tuturor celor căzuți pe câmpul de luptă a fost făcută de către Inaltpreasfințitul Teodosie.

Mii de tineri și credincioși s-au rugat, ieri, împreună cu Patriarhul României pentru prima oară în Catedrala Națională.
În Duminica a 11-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat prima Sfântă Liturghie la Catedrala Mântuirii Neamului.
Slujba a fost oficiată pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Naționale.

Astăzi este Ziua Internațională a Carității.
Acțiunile de caritate contribuie la promovarea dialogului, a solidarității și înțelegerii reciproce între oameni, în situația în care sărăcia persistă în toate țările lumii, indiferent de situația lor economică, socială și culturală, mai ales în țările în curs de dezvoltare, potrivit ONU.
În semn de recunoaștere a eforturilor organizațiilor de caritate și a persoanelor, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a desemnat ziua de 5 septembrie ca Ziua internațională a carității.
Data a fost aleasă pentru a comemora trecerea la cele veșnice a Maicii Tereza.

Constanța se numără, printre cele mai sigure orașe din țară în caz de cutremur.
Potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului, istoricul seismografic al României arată că județele în care cutremurele se resimt cel mai puțin sunt Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și Constanța.
În schimb, cea mai periculoasă zonă din România în ceea ce privește riscul seismic este cea cuprinsă între București, Ploiești, Buzău, Focșani și Iași.

România ar putea rămâne fără gropi de gunoi de anul viitor.
În țara noastră există doar 26 de depozite de deșeuri care își vor sista activitatea la data de 17 iulie 2017.
Conform unui studiu realizat de InfoCons cu privire la situația depozitelor de deșeuri, în luna decembrie 2015 existau pe teritoriul României 35 de depozite de deșeuri municipale conforme, dintre care nouă și-au sistat activitatea vara aceasta, iar celelalte vor fi închise vara viitoare.
Informațiile au fost transmise în mod oficial de către Agenția Națională de Protecția Mediului și reprezintă un serios semnal de alarmă.

O informare meteorologică de ploi moderate cantitativ a intrat azi în vigoare în toată țara.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, avertizarea este valabilă până mâine dimineață la ora 10.
În acest interval va ploua în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi al Olteniei, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20 – 30 l/mp şi izolat 40 l/mp, îndeosebi în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali.
Vor fi mai ales averse, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului

Apa caldă se oprește total în Constanța pentru revizia anuală.
Societatea Electrocentrale Constanța efectuează revizia anuală a instalației de producere și transport a energiei termice, cu oprire totală, de astăzi, de la ora 0 până pe 8 septembrie, la ora 18, în vederea executării lucrărilor necesare.
Furnizarea agentului termic primar va fi reluată etapizat, de joi dimineață, de la ora 8.

Elevii care vin din familii cu posibilități financiare reduse primesc rechizite de la autorități.
Primăria Constanța va distribui materiale necesare începerii anului școlar de astăzi până pe 10 septembrie către peste 30 de mii de copii.
Elevii din învățământul preșcolar, școlar și gimnazial vor primi gratuit ghiozdane și rechizite specifice fiecărui nivel de învățământ.

Autoritățile impun restricții de circulație, astăzi, pe Autostrada Soarelui.
Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române informează că, azi până la ora 15, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, pe sensul de mers către litoral, între kilometrii 106 şi 110, au fost programate lucrări de întreţinere a parapeţilor medieni, motiv pentru care a doua bandă a fost restricţionată.
Polițiștii le recomandă șoferilor să circule cu prudenţă şi să respecte semnalizarea temporară instituită.

Legislaţia în cazul eliberării condiţionate ar putea fi modificată.
Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, care vrea să dea putere mai mare de decizie Comisiilor speciale din penitenciare.
Argumentul este că membrii comisiei îi cunosc mult mai bine pe deţinuţi, spre deosebire de magistratul care îi vede pentru prima oară atunci când decide dacă îi eliberează sau nu înainte de termen.
Ministerul vrea să elimine, astfel, amânările nejustificate şi să reducă aglomeraţia din penitenciare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept