Știri 1 septembrie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul.
Supranumit şi Dionisie cel Smerit, acesta este originar din Sciţia Minor (Dobrogea de astăzi).
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat către Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovniceşti rămâne la Roma unde a slujit Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008 şi este ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Constanţa.

Astăzi începe un nou an bisericesc.
Conform hotărârii primului sinod, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din latineşte prin termenii poruncă sau arătare.

Zilele municipiului Mangalia se vor desfășura la sfârșitul acestei săptămâni.
Cu acest prilej, sâmbătă, la ora 16 vor fi aduse de la Mitropolia Mitilini, din Grecia, moaştele Sfântului Dionisie Areopagitul la biserica Sf. Mina.
Apoi de la ora 20.20, Ierarhul nostru împreună cu preoții și credincioşii va merge în procesiune cu sfintele moaște de la biserica Sf. Mina până la biserica Sf. Gheorghe.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 6, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dervent, apoi de la ora 10, va oficia o slujbă de pomenire a soldaților morți în bătălia de la Turtucaia la cimitirul eroilor din Șumenți, în Bulgaria.

Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să-şi monteze detectoare de gaz, chiar dacă nu au centrale termice.
În prezent, proprietarii sunt somaţi de compania de distribuţie a gazelor ca în momentul în care fac revizia tehnică şi verificările periodice ale instalaţiei să-şi monteze detectoare de gaz.
Deşi obligativitatea instalării acestor accesorii există de şapte ani, ea nu a fost respectată până acum.
Conform unui ordin al ANRE, intrat în vigoare anul acesta, proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să-şi monteze detectoare de gaz inclusiv pentru un aragaz.
Nerespectarea acestor măsuri constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Ziua de mâine a fost declarată de Guvern zi de Doliu Național pe teritoriul României, în memoria cetățenilor români decedați în urma cutremurului din Italia.
În total, 292 de oameni şi-au pierdut viaţa în seism, dintre care 11 sunt români.
Toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale vor arbora, mâine, drapelul României în bernă.
De asemenea, posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Guvernul a stabilit data alegerilor parlamentare pe 11 decembrie.
Numărul parlamentarilor va fi de 466, în scădere faţă de actualul număr de 588 câţi au fost aleşi în 2012.
Norma de reprezentare este un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid să fie de 5 la sută.

Primăria Constanța va oferi rechizite copiilor constănțeni.
Astfel, în perioada 5 – 10 septembrie, aproximativ 30.500 de copii vor fi susținuți cu materiale necesare începerii anului școlar.
În acest sens, copiii din învățământul preșcolar, școlar și gimnazial vor primi gratuit ghiozdane și rechizite specifice fiecărui nivel de învățământ.

Astăzi începe Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi la București.
Deschiderea oficială va avea loc de la ora 18, pe esplanada Catedralei Patriarhale, când va fi săvârşită slujba de Te Deum. Mâine și sâmbătă, tinerii vor participa la rugăciunea de dimineaţă, săvârşită în bisericile-gazdă din Capitală, după care vor participa la atelierele de discuţii în sălile şcolilor partenere din apropierea fiecărei biserici-gazdă.
În ultima zi a evenimentului internaţional, duminică, 4 septembrie, tinerii vor participa la Sfânta Liturghie săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în fața Catedralei Mântuirii Neamului.

Mai mulți preoți ai Bisericii Greciei fac acțiuni violente împotriva Sfântului și Marelui Sinod, în Grecia și în străinătate.
Printre aceștia se numără și preotul român Matei Vulcănescu, de la Parohia „Panaghia Odighitria” din Pireu, Grecia.
Grupul de preoți s-a deplasat în Georgia, cu scopul de a influența Biserica Ortodoxă Autocefală a Georgiei împotriva Sfântului și Marelui Sinod al Ortodoxiei, pe baza faptului că această Biserică nu a participat la Sinod.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, preotul Matei Vulcănescu are interdicție de a fi în comuniune cu vreo parohie, mănăstire sau schit din cuprinsul eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.

Absolvenții care au obținut media 10 la evaluarea națională și la examenul de bacalaureat vor primi stimulente financiare.
Potrivit unei hotărâri adoptate ieri de Guvern, stimulentele sunt în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la evaluarea națională pentru clasa a VIII-a, respectiv de 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a obținut media 10 la bacalaureat.
86 de absolvenți de clasa a XII-a au obținut media 10 la bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, iar 253 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept