Știri 31 august 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Dionisie Exiguul.
Cu acest prilej, Mănăstirea Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou din apropierea localității Târgușor își va sărbători hramul.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8 slujba de sfințire a noului corp de chilii, urmată de Sfânta Liturghie.

Astăzi este „Ziua Limbii Române”.
Această zi a fost instituită prin lege în urmă cu doi ani, iar inițiatorii au pornit de la ideea că limba unei naţiuni este un puternic instrument de păstrare a identităţii naţionale, cu atât mai mult cu cât, în prezent, există peste 10 milioane de etnici români ce trăiesc în afara graniţelor de stat ale României.
Această zi poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României.

Podul de la Agigea se va închide pentru lucrări din 12 septembrie, şi nu de mâine, aşa cum anunţase iniţial Compania Naţională de Autostrăzi.
Este o amânare de aproape două săptămâni pentru a facilita accesul turiştilor spre staţiunile din sud, inclusiv pentru cei care vor veni la mare prin programul Litoralul pentru toţi.
Amânarea este cauzată şi de întârzieri în obţinerea autorizaţiilor de restricţionare a circulaţiei.
În paralel, traficul rutier va fi deviat pe noul pod din Portul Constanţa, iar lucrările de reparaţii ar urma să se încheie până la sfârşitul anului.

„Trenurile soarelui” vor ieşi treptat din circulaţie din 10 septembrie.
Potrivit CFR, după această dată capacitatea de transport va fi adaptată cerinţelor de extrasezon.
Oferta de tarife reduse este valabilă, astfel că, pentru minigrupuri, de două până la cinci persoane, reducerile acordate sunt de până la 25 la sută şi chiar 30 la sută la cumpărarea online.
În plus, trenurile Litoral care circulă fără opriri intermediare între Bucureşti şi Constanţa vor continua şi în extrasezon să parcurgă această distanţă în două ore.

Rezistenţa la antibiotice provoacă tot mai multe decese.
Specialiştii încurajează prescrierea raţională a antibioticelor, astfel încât acestea să rămână un instrument sigur şi eficient în viitor.
Potrivit specialiştilor, românii sunt printre europenii cel mai puţin informaţi privind ineficienţa antibioticelor împotriva viruşilor şi obţin cel mai uşor antibiotice fără să treacă pe la medic, factori care generează consum abuziv de antibiotice şi, în ultimă instanţă, rezistenţa la antibiotice în comunităţi.
În opinia specialiştilor, în ţara noastră, principalele cauze pentru creşterea rezistenţei la antibiotice sunt: prescrierea antibioticelor pentru infecţii fără a practica antibiograma, automedicaţia, dar şi introducerea antibioticelor în hrana animalelor.

Plafonul pentru programul “Prima Casă” va fi suplimentat luna viitoare.
Potrivit ministrului Finanțelor, Anca Dragu, în octombrie va fi finalizată o strategie pe termen mediu, de cinci ani, pentru acest program, astfel încât toate părțile implicate să își poată face planuri pe un astfel de termen.
Programul “Prima Casă” a avut, inițial, alocat un plafon de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, care a fost suplimentat cu încă 500 de milioane de lei, după intrarea în vigoare a Legii privind darea în plată.

Românii afectați de cutremurul din Italia vor primi ajutoare de urgență din partea statului român.
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre adoptată ieri, măsuri suplimentare de sprijin pentru cetățenii români afectați de cutremurul din Italia, complementare celor acordate deja de statul italian.
Sunt vizate familiile celor care și-au pierdut viața în seism, dar și copiii acestora, răniții, persoanele ale căror locuințe au fost distruse sau cele care nu au avut o locuință proprie și nici nu mai au unde să locuiască după seism, dar și românii care doresc să se întoarcă în România.

Plata amenzilor de circulaţie poate fi confirmată acum şi prin trimiterea unui e-mail la poliţie.
Procedura a fost simplificată în toată ţara.
Astfel, nu mai este nevoie de copii pe hârtie pentru obţinerea unor documente eliberate de poliţie, cum este cazierul judiciar. Este suficientă o copie scanată a unui document de identitate trimisă pe e-mail.
De asemenea, este anulat și timbrul fiscal de doi lei pe cererea pentru cazier.

Astăzi intră în vigoare Ordonanța de Urgență privind deținuții-scriitori.
Actul normativ prevede că persoanele aflate după gratii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul lucrărilor științifice scrise în detenție.
Până acum, pentru fiecare volum scris, pedeapsa era redusă cu 30 de zile.

Românii care se întorc în țară ar putea primi până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.
Așa prevede un proiect de program guvernamental, care va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii viitoare.
Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene și va avea un buget total de 30 de milioane de euro, prin Programul Operațional Capital Uman.
Potrivit Ministerului Economiei, viitorii antreprenori vor beneficia și de consultanță și training în afaceri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept