Știri 29 august 2016

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul.
Sărbătoarea este de origine biblică şi marchează momentul uciderii prin decapitare a Sfântului Ioan.
Conform relatărilor biblice din Noul Testament, Sfântul Ioan a fost întemniţat de către regele Irod Antipa, datorită criticării concubinajului dintre rege şi cumnata sa, Irodiada.
La ziua regelui, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite „orice, până la jumătate din împărăţie”.
Fata a fost sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sf. Ioan, dorinţă ce s-a împlinit pe loc.
Potrivit Tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim.
În anul 453, capul a fost dus la Emesa, iar în secolul IX, cinstitul cap a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului.
În timpul cruciadelor, în anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa, unde se afla si astăzi.
Conform unor surse istorice, sărbătoarea era ţinută iniţial în Palestina, în amintirea sfinţirii unei biserici din Samaria, unde se aflau mormintele Sf. Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Prooroci Elisei şi Avdie.
Alte surse menţionează sfinţirea unei biserici din Alexandria, pe vremea Patriarhului Teofil.
Sărbătoarea este amintită şi de fericitul Augustin, care a alcătuit două predici în cinstea ei.
Pentru că Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul a fost o nedreptate plecată din nechibzuinţa şi desfrânarea regelui Irod, Biserica Ortodoxă a rânduit astăzi zi de post.

Biserica Ortodoxă Română va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei și pe Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului.
Cu acest prilej, Mănăstirea Secu își va sărbători ocrotitorii spirituali.
Astfel, IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și va participa la Sf. Liturghie oficiată la acest lăcaș de cult.
Tot mâine, de la ora 18.30, Ierarhul nostru va oficia slujba de priveghere la biserica cu hramul Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului din zona Trocadero.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Cosma și Damian, ale Sf. Ierarh Nicolae și ale Sf. Mare Mc. Gheorghe.

Preţul mediu al benzinei a crescut cu 2,13% în România, în doar o săptămână.
Așa arată datele serviciului Comisiei Europene de monitorizare a pieţei carburanţilor.
Este a doua cea mai mare creştere de preţ din Uniunea Europeană, după Estonia, ţară în care preţurile au crescut în acelaşi timp, cu 2,4%.
La motorină preţul mediu, în România, a crescut cu 2,16% în acest interval, până la 1,087 euro pe litru.

Angajații RATC vor ieși în stradă.
Aceștia vor organiza un protest în faţa Primăriei Constanţa.
La protestul, ce va avea loc vineri, 2 septembrie, vor participa aproximativ 80 de sindicalişti, care vor manifesta paşnic.
Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor de la RATC sunt legate de salariile mici în raport cu cele ale colegilor din ţară, situaţia financiară critică a regiei şi concurenţa neloială din partea firmelor de MAXI-TAXI.

Circulaţia pe podul de la Agigea va fi complet închisă de joi, 1 septembrie, pentru reluarea lucrărilor de consolidare.
Restricţiile vor fi ridicate până la sfârşitul anului.
Directorul general al CNADNR, Cătălin Homor, a precizat că Autostrada Soarelui va intra în reabilitare în martie 2017, cu traficul restricționat pe câte o bandă, însă lucrările vor fi terminate până la începutul sezonului estival.

Naveta elevilor ar putea fi decontată integral, din toamnă.
Un proiect care prevede acest lucru este în dezbatere publică, până pe 6 septembrie, pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Potrivit proiectului, elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu li se vor deconta integral costurile aferente navetei.
În august 2013, decontarea navetei a fost plafonată, iar în urma acestei măsuri, peste 35.000 de elevi au abandonat şcoala, din lipsa banilor.

Populaţia României a scăzut într-un an cu aproximativ 100.000 de persoane.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2016, populaţia rezidentă era de 19.700.000 de persoane, în scădere cu 95.900 de persoane faţă de 1 ianuarie 2015.
Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ, adică numărul mai mic de naşteri decât cel al deceselor.
Cifrele INS mai arată că numărul persoanelor de 65 de ani şi peste este cu 300.000 mai mare decât al populaţiei tinere, cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani.

Constănțenii vor avea acces gratuit la biciclete de la 1 noiembrie.
În oraș au fost montate 24 de asemenea rastele care vor cuprinde, în total, 390 de biciclete.
Oamenii vor avea posibilitatea să folosească gratuit o bicicletă maxim 2 ore, în baza unei cartele magnetice și să returneze vehiculul la oricare dintre stațiile din municipiu.
Proiectul ar fi trebuit să fie finalizat până acum, însă, din cauza unor contestații la procedurile de achiziții și a reactualizării documentelor, au existat mai multe întârzieri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept