Știri 26 august 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va serba cel de-al doilea hram.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9 Sfânta Liturghie.
După slujbă, Ierahul nostru va săvârși slujba parastasului la 12 ani de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Lucian Florea al Tomisului.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Nectarie aduse de la Biserica Sf. Nectarie din Constanța, care vor sta până duminică.
Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică de la ora 8.45 Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Elena de la Mare din Costinești, iar luni, de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Ierarhul nostru va săvârși de la ora 8.30, Sf. Liturghie la Mănăstirea Lipnița, cu prilejul hramului.
Marți, Mănăstirea Secu își va sărbători ocrotitorii spirituali Sfinții Ierarhi Varlaam, mitropolitul Moldovei și Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului.
Astfel, IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și va participa la Sf. Liturghie oficiată la acest lăcaș de cult.
Tot marți, de la ora 18.30, Ierarhul nostru va oficia slujba de priveghere la biserica cu hramul Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului din zona Trocadero.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Cosma și Damian, ale Sf. Ierarh Nicolae și ale Sf. Mare Mc. Gheorghe.

Școala de vară de la Biserica Sf. Mare Mc. Mina a ajuns la final.
Astfel, duminică, de la ora 12, va avea loc premierea copiilor care au participat la activitățile Atelierului de vară, desfășurate la biserica „Sf. M. Mc. Mina” din Constanța.
Cei mici vor fi răsplătiți, din partea parohiei, cu diplome și cadouri, iar ei, la rândul lor, au pregătit un mic program artistic și o expoziție.
Proiectul va fi reluat anul viitor.
Din septembrie, la inițiativa preotului paroh Claudiu Banu va demara un nou proiect social, adresat bătrânilor singuri și nevoiași.
Astfel, lunar, un bătrân cu pensie mică, din parohie, va beneficia de tratament, cazare și masă la Centrul Medical „Sf. Elena” din Costinești.

Arhiepiscopia Tomisului organizează simpozionul intitulat ’’România în Primul Război Mondial’’.
Acesta face parte din cadrul proiectului ’’Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial’’.
Evenimentul va avea loc mâine, de la ora 11:00, la Mănăstirea Rafaila din jud. Vaslui.
Din partea Arhiepiscopiei Tomisului vor lua cuvântul Protos. Maxim Vlad și directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, directorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Costin Scurtu, profesorul Florin Bătrânac de la Șc. Nr. 24 Ion Jalea din Constanța și prim-vicepreşedintele Filialei Judeţene Constanţa a Asociaţiei Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Pavel Oțelea.
Simpozionul este organizat în colaborare cu Episcopia Hușilor, Asociația Culturală „Astra Dobrogeană” și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Filiala Negrești.

Biserica Ortodoxă din Moldova propune canonizarea unor români basarabeni.
Este vorba despre Valeriu Gafencu, părintele Alexandru Baltagă dar și părintele Sofian Boghiu.
Toți aceștia au suferit sub regimul comunist adus cu tancurile din URSS.
Recent, Biserica Ortodoxă a Rusiei a canonizat doi basarabeni, pe Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni și pe Fericita Agafia Maranciuc.

Constănţenii care doresc debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire mai au la dispoziţie numai câteva zile pentru a solicita sistarea furnizării de apă caldă de la RADET.
Conducerea Regiei a anunţat că data limită pentru depunerea cererilor de eliberare a avizului de deconectare sau debranşare este 15 septembrie.
Cei care se debranșează ilegal riscă amenzi de până la 100.000 de lei.

Muzeul de Artă Populară din Constanța ar putea fi reabilitat.
Primăria intenționează să obțină fonduri europene pentru reabilitarea imobilului, dar pentru a putea întocmi un proiect în acest sens are nevoie expertize de specialitate.
Fațada clădirii prezintă numeroase crăpături și fisuri, tencuiala s-a degradat pe porțiuni largi, iar sistemele de preluare a apelor pluviale sunt vizibil deteriorate.

Părinții care își vor înscrie copiii de clasele 0 – IV la programele after school vor primi tichete în valoare de 200 de lei.
Camera Deputaților a aprobat tacit propunerea legislativă care prevedea modificarea Legii Educației.
Potrivit proiectului, părinţii urmează să primească tichetele de 200 de lei pentru plata serviciilor after school de anul viitor. Programul reprezintă un ajutor pentru fiecare elev și cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parțial, costurile școlii sau ale organizațiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii după finalizarea lecțiilor.

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona, în regim de urgenţă, 120.000 de doze de vaccin hexavalent necesar pentru imunizarea bebeluşilor.
Declarația aparține purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurenţiu Colintineanu.
Potrivit acestuia, va fi făcut un nou contract-cadru pe mai mulţi ani, iar furnizorul va asigura, anual, o anumită cantitate.
Vaccinul hexavalent face parte din schema obligatorie de imunizare a copiilor şi se administrează împotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei, poliomielitei, dar şi a hepatitei B.

Medicii atenţionează asupra consumului de zahăr, care trebuie să fie moderat, deoarece poate da dependenţă.
Cantitatea de 10-15 grame de zahăr, în 100 de grame de produs, este considerată de medici o măsură periculoasă pentru sănătate, putând declanșa obezitatea.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că zahărul ar trebui să reprezinte doar 10% din aportul energetic, indiferent de vârstă.
Acest procent ar fi echivalentul a 50 de grame de zahăr sau 12 lingurițe pe zi.
Specialiştii susțin că organismul recunoaşte zahărul natural, regăsit în fructe şi legume.

Guvernul german a aprobat o nouă strategie de apărare civilă a țării.
Aceasta include măsuri de prevenire împotriva atacurilor teroriste cu arme chimice sau împotriva celor cibernetice.
Documentul, le recomandă cetățenilor să-și facă provizii de apă potabilă pentru cinci zile, iar de alimente, pentru zece.
Printre măsurile propuse se mai află creșterea fondurilor destinate poliției, alături de interzicerea vălului islamic, care acoperă fața, cu excepția ochilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept