Știri 24 august 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti sâmbătă pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va serba cel de-al doilea hram.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9 Sfânta Liturghie.
După slujbă, Ierahul nostru va săvârși slujba parastasului la 12 ani de la mutarea la Domnul a IPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Nectarie aduse joi seara de la Biserica Sf. Nectarie din Constanța, care vor sta până duminică.

Deodorantele de tip roll-on sunt periculoase pentru sănătate.
77 % dintre deodorantele tip roll-on analizate conţin substanţe perturbatoare ale sistemului endocrin şi substanţe alergene.
29% dintre acestea conțin BHT o substanță cu potențial cancerigen, iar 23% dintre produsele analizate conțin clorhidrat de aluminiu o substanță cu potențial toxic asupra creierului.
Studiul a fost realizat de Asociaţia Pro Consumatori, în care au fost analizate 31 de tipuri de deodorante.

Ministerul Finanțelor a reintrodus scutirile de impozit pentru soțiile veteranilor de război.
Totodată, veteranii de război, văduvele de război, persoanele persecutate din motive politice, precum şi cele deportate în străinătate ori care au fost prizonieri vor continua să beneficieze, și în acest an, de facilităţile fiscale acordate până la 31 decembrie 2015.
În cazul clădirilor sau terenurilor deţinute în comun de soţi cu o terţă persoană, facilitatea fiscală se va acorda doar pentru partea deţinută de categoriile sus menţionate şi de soţii/soţiile acestora.
Scutirile de impozit se vor aplica în termen de 30 de zile.

Datoriile restanţierilor la bănci ar putea fi reţinute direct la angajator.
Potrivit unui proiect de lege, vor fi eliminaţi, astfel, paşii în care executarea silită este dispusă de instanţa de judecată, dar vor fi introduse totuşi titluri executorii notariale.
Conform noului proiect, reţinerile se vor face direct din salariu şi nu prin poprirea contului.
Aceasta va fi posibilă doar dacă datornicul obţine şi alte venituri, în afară de cele de natură salarială.

Salariul minim s-ar putea majora la 1.450 de lei.
Sindicatele, patronatele și reprezentanți ai Ministerului Muncii discută, în această perioadă, despre majorarea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2017.
Potrivit deciziei asumate pe 11 august de către membrii grupului de lucru constituit, la nivelul Ministerului Muncii, urmează să fie realizat un studiu independent cu privire la salariul minim.
În prezent, salariul minim pe economie este de 1.250 de lei.

O gospodărie a cheltuit în medie pe lună, anul trecut, 60,48 lei pentru produse medicale, aparate și medicamente.
Așa arată datele Institutului Național de Statistică.
Cea mai mare sumă a fost cheltuită pentru medicamente, 58 lei, iar restul pentru aparatură terapeutică și echipamente medicale. Pensionarii au cheltuit cel mai mult pentru medicamente, 91,19 lei, iar cheltuielile totale ale gospodăriilor au fost, în 2015, în medie, de 2 mii lei, lunar, per gospodărie.
Niveluri scăzute și sub medie s-au înregistrat și în gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activități neagricole, agricultori și pensionari.

Un program pentru părinţii care au copii cu autism a fost lansat recent în România.
Acesta presupune formarea profesională, pe o perioadă de un an, a unui grup de absolvenţi de psihologie care, la rândul lor, în fiecare regiune din întreaga ţară, vor forma alte grupuri de lucru.
Programul este orientat către părinţi și vine ca o soluţie la nevoia acestora de a fi consiliaţi.
Totodată, prin acest program se doreşte dezvoltarea serviciilor de suport în terapia autismului, în baza unor structuri din care să facă parte reprezentanţi ai ONG-urilor, ai administraţiilor locale şi părinţi.

Numărul turiştilor care aleg ţara noastră pentru petrecerea vacanţelor a crescut.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că numărul turiştilor care aleg ţara noastră pentru petrecerea vacanţelor a crescut în prima jumătate a anului cu peste 11%, faţă de perioada similară a anului trecut.
Tot mai mulţi europeni aleg litoralul românesc sau merg în Delta Dunării, Transilvania, Bucovina și pe Valea Prahovei.

Elevii de clasa a patra nu vor avea toate manualele la începutul noului an şcolar.
Aceasta din cauza unor încălcări grave ale procedurii de licitaţie, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mirabela Amarandei.
Este vorba despre manualele de limba şi literatura română, ştiinţe ale naturii, istorie şi geografie.
Mirabela Amarandei a precizat că neregulile au fost constatate de către Corpul de control al premierului, iar directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, care a organizat licitaţia, a fost schimbat din funcţie.
Ea a mai spus că, pe măsură ce contestaţiile se vor soluţiona, ministerul va putea asigura manuale şcolare pentru cele patru discipline.

Ministerul Finanțelor propune ca angajatorii care nu virează statului impozitele reținute la sursă să fie urmăriți penal.
În acest caz situația este mult mai complicată, dacă angajatorul nu plătește aceste taxe și contribuții, cel afectat este angajatul, care nu mai beneficiază de asigurare de sănătate și vechime la pensie.
Propunerea legislativă vine ca urmare a încasărilor slabe la buget din acest an, care sugerează creșterea evaziunii fiscale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept