Știri 18 august 2016

Două noi spitale ar urma să se construiască în viitorul apropiat la Constanţa.
Decizia aparține consilierilor judeţeni.
Este vorba despre o structură medicală în domeniul Obstetrică, Ginecologie şi Neonatologie şi un spital care să asigure condiţii de tratament şi spitalizare decente pentru bolnavii de cancer.
Propunerile pentru cele două unităţi medicale au la bază Strategia Natională de Sănătate 2014-2020, iar finanţarea va fi asigurată prin accesarea de fonduri europene.

Jumătate dintre români trăiesc înghesuiţi în locuinţe mici şi cu dotări puţine.
Așa arată o statistică realizată la nivel european.
Peste jumătate dintre români trăiesc în locuinţe supraaglomerate, adică nu au camere pentru fiecare membru al familiei.
Prin comparaţie, doar 2 la sută dintre belgieni au aceeaşi problemă de confort.
În timp ce media europeană a suprafeţelor de locuit depăşeşte 96 de metri pătraţi, în România aceasta este la doar 44,6 metri pătraţi.

Noua lege a adopţiei a fost schimbată, în așa fel încât să le vină în sprijin copiilor care au cele mai mici șanse de a fi adoptați.
Aceasta prevede, printre altele, ca o familie să nu mai poată selecta etnia copilului pe care doreşte să îl ia acasă, iar la un număr de cinci refuzuri, părinţii adoptatori să nu mai poată continua procedurile de potrivire decât după finalizarea unui program de consiliere.
Prin noua lege a adopţiilor, autorităţile îşi propun să scadă la jumătate timpul mediu necesar perfectării procedurilor, de la un an şi jumătate, cât este în prezent, la mai puţin de 12 luni.

Un centru social pentru ajutorarea copiilor sărmani va fi construit la mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din 23 August.
Centrul va fi dotat cu tot ceea ce este necesar educării celor mici, dar şi învăţării acestora a diferitelor meserii practice.
Copiii vor fi ajutaţi să se integreze pe piaţa muncii şi să îşi poată institui o familie civilizată.

Din toamnă, elevii sau părinții care vor amenința sau agresa cadrele didactice riscă să primească pedepse mai mari cu închisoarea.
Propunerea legislativă a trecut de deputaţi în luna mai şi mai are nevoie de votul decisiv al Senatului pentru a se aplica.
În motivarea demersului lor, iniţiatorii proiectului de lege arată că respectul pe care elevii şi părinţii îl acordă în prezent profesorilor este din ce în ce mai scăzut, existând numeroase cazuri în care dascălii sunt agresaţi fizic sau verbal.

Sistemul sanitar din România se află în criză din cauza lipsei acute de personal.
Un studiu arată că din spitale lipsesc 13 mii de medici, adică aproximativ un sfert.
În fiecare an, în sistem intră 3.000 de doctori dar pleacă 3.500, iar exodul început înainte de 2007 continuă.
Majoritatea medicilor se plâng de salariile mici și de condițiile precare din spitale.
Responsabilii din minister lucrează în acest moment la un plan de ocupare a posturilor libere.

Ministerul Apărării susţine introducerea unui stagiu militar voluntar pentru liceeni şi studenţi.
Proiectul se adresează deopotrivă băieților și fetelor și ar presupune antrenarea acestora într-o unitate militară, cu program de la ora 05.30 la ora 22.00.
Tinerii își vor însuși atât noțiuni organizatorice cum ar fi curățenia în dormitoare sau cantine, cât și noțiuni de tehnică militară.
Elevii şi studenţii din Cluj vor putea efectua stagii militare de două – trei săptămâni, la sfârşitul fiecarui an şcolar, a anunţat, comandantul Diviziei 4 Infanterie GEMINA Cluj, general-maior, Ioan Manci.

Românii din diaspora ameninţă cu boicotarea alegerilor parlamentare.
Aceştia sunt nemulţumiţi de noua lege potrivit căreia amenajarea la cerere a unei secţii de votare este posibilă doar dacă se primesc cel puţin 100 de cereri din aceeaşi localitate.
Această prevedere va face, spun ei, ca numărul celor prezenţi la vot să fie mai mic decât la alegerile precedente.
Românii cer cel puţin acelaşi număr de secţii de vot ca la alegerile anterioare și să se înfiinţeze secţii în toate oraşele unde există comunități însemnate de români.

Guvernul va modifica, după 25 de ani, clasificarea orașelor și municipiilor.
Schimbarea va fi realizată în funcție de numărul de locuitori, de acces la aeroporturi și drumuri expres sau autostrăzi, astfel că în multe cazuri se vor alipi în componența orașelor și localități apropiate mai mici.
De exemplu, stațiunea Mamaia va fi inclusă, alături de Palazu Mare, în orașul Constanța.
Noile clasificări vor putea fi utilizate pentru direcționarea anumitor tipuri de investiții spre localități cu probleme de dezvoltare.
De asemenea, taxele și impozitele ar putea suferi modificări importante.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept