Știri 17 august 2016

Un muzeu al satului dobrogean unde vor putea fi admirate locuinţe vechi va fi amenajat la Mănăstirea Dervent.
Deocamdată, a fost strămutată şi reconstruită o casă ţărănească, autentic dobrogeană, din Oltina.
Aici sunt expuse şi obiecte pe care ţăranul de altădată le avea în gospodărie cum ar fi război de ţesut ori sanie de transportat mărfuri.
Cei de la mănăstire vor ca următoarea casă adusă în micul muzeu să fie una din satul Râmnic, locuită de macedoromâni.

Un medicament esențial pentru femeile care au cancer mamar este de astăzi, disponibil în farmacii.
Este vorba despre Tamoxifen, în lipsa căruia 150 mii de femei din ţară au fost nevoite să îl cumpere din Bulgaria sau Ungaria.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a precizat că medicamentul va fi livrat de un producător timp de un an.
În acest timp, autorităţile vor pune la punct şi mecanismele legate de preţ, astfel încât piaţa să nu se mai confrunte cu această criză, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni.

Asociaţia InfoCons, împreună cu Federaţia Asociaţiilor de Consumatori, a iniţiat un proiect de reducere a numărului de aditivi alimentari, coloranţi şi conservanţi la maxim cinci.
În cadrul acestui proiect au fost transmise propuneri de informare şi implicare către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Federaţia Patronală din Industria Alimentară – Romalimenta şi Asociaţia Română a Cărnii.
Potrivit inițiatorilor, prin implementarea acestui proiect vom avea o creştere a produselor agroalimentare pe o piaţă concurenţială reală, la standarde europene.

Banca Centrală a Germaniei vrea să ridice vârsta legală de pensionare la 69 de ani până în 2060.
Măsura vine pentru a relaxa presiunea pusă pe sistemul statal de pensii, în condiţiile în care se înregistrează o îmbătrânire a populaţiei.
Reformele recente nu au reuşit să protejeze cetăţenii de o scădere a nivelului pensiilor.
Planul momentan al băncii este să ridice vârsta de pensionare la 67 de ani până în 2030.

Ministerul Economiei a lansat, ieri două programe de finanţare pentru tineri.
Este vorba despre programul START, pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare și programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.
Acestea fac parte din seria celor zece programe pe care ministerul le implementează în acest an.
Obiectivul principal al celor două programe îl constituie stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente și creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare.

Mii de pensii ar urma să fie recalculate şi să intre în plată din decembrie anul acesta.
Este vorba despre persoanele din grupele cu condiţii deosebite, 1 şi 2, dar şi despre pensiile de invaliditate şi de urmaş.
Un document oficial de la Guvern va fi aprobat de Executiv în perioada următoare.
Acesta modifică anumite norme de aplicare pentru pensii şi, astfel, mii de oameni vor avea recalculate pensiile.
De aceste recalculări vor avea parte doar cei care beneficiază de pensii de dinainte de 2011.

Teologia a primit statut academic oficial în Rusia.
În prezent, s-a încheiat etapa finală de aprobare a recunoaşterii teologiei ca știință.
Acum, Comisia Superioara de Atestare este autorizată să ofere diplome academice și titluri, conform ordonanţei aprobate de Ministerul Educației.
Ideea de a conferi grade academice în teologie a fost luată în discuţie în 2007, la iniţiativa Consiliului Interreligios din Rusia.
Motivul discuției a fost dat, în primul rând, de necesitatea unei educări spiritual-morale a noi generaţii a naţiunii.

Condamnații pentru abuz în serviciu, conflict de interese sau infracțiuni privind sănătatea publică își pot pierde toată averea prin confiscare.
Așa prevede un proiect al Ministerului Justiției, potrivit căruia aceștia își vor pierde averea dobândită în ultimii 5 ani, dacă prin astfel de fapte a fost obținut un folos material, iar persoana în cauză este condamnată la închisoare pe o perioadă de cel puțin 4 ani.
Documentul introduce astfel principiul confiscării extinse a averii și pentru alte infracțiuni, cu argumentul că actele de criminalitate pot fi combătute într-o manieră mult mai eficientă dacă, pe lângă confiscarea specială, este aplicată și confiscarea extinsă.

Alocațiile de hrană pentru pacienții din spitalele publice vor crește din luna octombrie.
Așa prevede un proiect de act normativ, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.
Astfel, alocațiile de hrană pentru pacienții adulți vor fi cuprinse între 7 și 19,4 lei pe zi, iar pentru copii – între 3 și 17,5 lei pe zi.
În prezent, nivelul alocațiilor de hrană se situează între 7 lei și 13 lei pentru bolnavii adulți, și între 1,8 și 14,5 lei pentru copii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept