Știri 16 august 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Aceştia sunt Voievodul Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache.
Voievodul este ctitorul mai multor lăcaşe de cult, şcoli, biblioteci şi mânăstiri din Ţara Românească, Transilvania şi de la Locurile Sfinte.
În anul 1714, în Săptămâna Patimilor, sultanul Ahmet al 3-lea a trimis ostaşi pentru a aduce la Constantinopol pe domnitor şi fii săi, unde au fost întemniţaţi şi chinuiţi timp de patru luni.
La 15 august 1714, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, când voievodul împlinea 60 de ani, a fost martirizat, împreună cu copiii săi şi un sfetnic.
După moarte, trupurile au fost aruncate în mare, de unde au fost recuperate de creştini şi îngropate în insula Halchi.
În anul 1720, doamna Maria, soţia voievodului, a adus în ţară trupul acestuia şi l-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti, unde se află şi astăzi.
Sfântul Sinod a canonizat pe cei şase martiri brâncoveni în anul 1992.

Tot astăzi, Biserica noastră cinsteşte şi pe Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec.
Acesta s-a născut în jurul anului 1750, în satul Valea Jidanului din Transilvania.
A intrat în monahism încă din tinereţe, la Mănăstirea Dragomirna, ca ucenic al Cuviosului Paisie Velicicovschi.
În anul 1779 Sfântul Iosif era duhovnicul schiturilor Pocrov, Gura Carpenului şi Durău, iar după o vreme, a devenit sihastru în Munţii Neamţului.
După anul 1785, Cuviosul Iosif a fost rânduit să pună bazele Mănăstirii Văratec, unde a ctitorit două biserici, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, una din lemn şi alta din zid.
Pentru viaţa sa sfântă, Dumnezeu l-a înzestrat pe alesul Său cu darul facerii de minuni şi al izgonirii duhurilor necurate.
Cuviosul părinte Iosif a trecut la cele veşnice la 28 decembrie 1828, şi a fost înmormântat la Mănăstirea Văratec.
Sfântul Sinod l-a trecut în rândul sfinţilor în anul 2008.

Astăzi începe cea de a doua sesiune de Bacalaureat.
aceasta debutează cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, urmând ca în perioada 17 – 19 august elevii să susţină evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi, în perioada 18 – 19 august, evaluarea competenţelor digitale.
Din 22 august vor începe probele scrise.
Primele rezultate vor fi afişate în 29 august, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00.
Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 septembrie.

6.000 de puncte de alimentare a maşinilor electrice vor fi realizate, la nivel naţional, în următorii trei ani.
Ministerul Mediului a lansat Ghidul Programului Infrastructură de alimentare verde.
Programul a fost realizat în conformitate cu reglementările europene şi pune bazele viitoarei reţele naţionale de puncte de alimentare pentru autovehicule electrice din România.
Acesta este finanţat prin Administrația Fondului de Mediu şi beneficiază, pentru anul 2016, de suma de 70 de milioane de lei.

România va avea o mie de kilometri de autostradă peste doi ani, faţă de aproape 700 câţi sunt acum.
Anunțul a fost făcut de directorul general al Companiei de Drumuri.
Anul acesta ar urma să fie deschişi circulaţiei aproape 66 de kilometri de şosea rapidă din tronsonul Lugoj – Deva şi din Sebeş – Turda.
Până atunci, directorul de la Drumuri promite că, la sfârşitul lunii viitoare, se va merge şi pe cei 22 de kilometri dintre Sibiu şi Orăştie, porţiunea închisă pentru reparaţii.

Apelurile la numărul de urgenţă 112 vor putea fi localizate în 20 de secunde.
Iniţiativa aparține Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Furnizorii de reţele publice de telefonie mobilă au obligaţia ca, până la 1 iunie 2017, să ia toate măsurile necesare, astfel încât să permită transmiterea către administratorul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, în maxim 20 de secunde de la momentul iniţierii apelului de urgenţă, a informaţiilor de localizare.

Persoanele care refuză două oferte consecutive de muncă ar putea să nu mai primească șomaj.
Totodată, românilor care nu vor participa, după o lună de stat acasă, la cursurile organizate de Ministerul Muncii pentru a se reangaja, li se va tăia șomajul.
Inițiativa legislativă aparține deputatului Petru Movilă, care a anunțat că va depune luna viitoare legea în Parlament.

Unul din 5 locuri de cazare de pe litoralul românesc este ilegal.
Multe dintre pensiuni sunt declarate case particulare pentru evitarea taxelor.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, patronatele din turism estimează diferit numărul turiştilor de pe litoralul românesc.
Astfel, informaţiile apărute în mass-media, potrivit cărora numărul turiştilor de la mare ar fi de peste 250.000, sunt nerealiste.
Numărul total al locurilor de cazare ar fi de 140.000, din care circa 30.000 ar fi ilegale.

Trei sferturi dintre locuitorii țării ar putea fi afectați în cazul unui cutremur puternic.
Infrastructura din multe zone este una “critică”, iar dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur sunt slabe sau absente.
Specialiștii spun că este nevoie și de intensificarea activităților de prevenire prin educarea populației.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept