Știri 15 august 2016

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Adormirea Maicii Domnului.
Sărbătoarea ne aminteşte de moartea, învierea şi slăvirea Sfintei Fecioare Maria.
Astfel, când Născătoarea de Dumnezeu a adormit, sfinţii apostoli, afară de Toma, au venit pentru a o îngropa.
Ajuns după îngropare, Sfântul apostol Toma a dorit să se deschidă mormântul, care a fost găsit gol, ceea ce înseamnă că Sfânta Fecioară a fost luată de Dumnezeu în împărăţia cerească al lui Hristos.
Sărbătoarea este cea mai veche dintre praznicele închinate Maicii Domnului şi este atestată documentar în Siria, prin secolul 5.
Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfinţirea unei biserici ridicate între Ierusalim şi Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de naşterea Domnului.
Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele 6-7 când împăratul bizantin Mauriciu, a rezidit Biserica Maicii Domnului din grădina Ghetsimani şi a fixat data praznicului la 15 august.
Conform datelor statistice, peste 2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica.
Dintre aceştia, 1 milion 800 mii sunt femei, iar 400 de mii sunt bărbaţi.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în anul 2008.

Tot astăzi este Ziua Marinei Române.
Declarată Zi de Sărbătoare Naţională, sărbătoarea a fost oficializată la 15 august 1902.
Atunci, primarul Constanţei, Cristea Georgescu, din dorinţa de a atrage turişti, anunţa primarilor din reşedinţele de judeţ din toată ţara că, cităm, „cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanţei şi pe uscat se organizează nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele”, am încheiat citatul.
Tot atunci, la bordul crucişătorului „Elisabeta” a avut loc o slujbă de Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza.
De atunci, din an în an, serbările au sporit în amploare şi semnificaţii, astfel că adeseori Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul patronaj al oficialităţilor de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naţionale.
Însă, perioada anilor ’60-’90 a fost o perioadă neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea şi accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe, motiv pentru care a fost despărţită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Revenirea la tradiţie s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, prin Legea 328, Ziua de 15 august a fost reinstituită ca Ziua Marinei Române.

Podul de la Agigea va fi închis de la 1 septembrie.
Anunţul a fost făcut de directorul general al CNADNR, Cătălin Homor.
El a mai spus că până la sfârșitul anului traficul va fi reluat în condiții normale, pe două benzi, în condiții de siguranță.
Cătălin Humor a anunțat că Autostrada Soarelui va intra în reabilitare în martie 2017, cu traficul restricționat pe câte o bandă, însă lucrările vor fi terminate până la începutul sezonului estival.

Transportatorii ameninţă cu oprirea totală a activităţii.
Aceștia sunt nemulțumiți de poliţa RCA care s-a triplat ca valoare.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România face un apel la front comun în vederea declanşării unui protest naţional, pe data de 14 şi 15 septembrie, prin oprirea totală a activităţii.
De asemenea, taximetriştii, transportatorii de marfă şi călători spun că dacă Guvernul nu va lua atitudine, lucrurile nu vor reveni la normal până nu se va rezolva problema taxei RCA.

Peste 400 de poliţişti vor acţiona astăzi pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice în Constanţa.
Poliţişti de la investigarea fraudelor, ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, din domeniul armelor şi substanţelor periculoase, vor fi prezenţi în stradă.
O atenţie deosebită va fi acordată staţiunilor de pe litoral şi zonelor unde se aşteaptă un număr mare de persoane, ca urmare a activităţilor religioase sau de Ziua Marinei.
Poliţiştii de la Rutieră vor instala aparate radar pentru combaterea excesului de viteză în trafic.

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în perioada aprilie – iunie 2016.
Potrivit Oficiului de Statistică European, economia ţării noastre a crescut cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Creşterea economică a ansamblului Uniunii Europene a fost de 1,7%.
Grecia este singura ţară a cărei economii a continuat să scadă, iar Spania a avut în trimestrul II o creştere economică de peste 3 procente.

Șoferii prinși băuți al volan și-ar putea pierde definitiv dreptul de a conduce.
Mai mulți politicieni au depus un proiect de lege în acest sens.
Este vorba despre cei care ar fi depistați pentru a doua oară în această ipostază.
Potrivit proiectului, la o primă abatere, indivizii care conduc băuți s-ar alege cu suspendarea permisului pentru o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani.
De asemenea, cea mai mică amendă pentru șoferii care conduc băuți ar fi de 5.000 de lei, iar cea mai mare ar atinge pragul de 15.000 de lei.

Aproape jumătate din populația R. Moldova se opune unirii cu România.
Potrivit unui sondaj realizat de Fundația Universitară a Mării Negre, 47% din populația R. Moldova este împotriva unirii cu România.
Pe de altă parte, 28% este total și mai degrabă de acord cu unirea.
Între cei care se opun Unirii, 4% ar fi pregătiți să participe la proteste violente, 29% din cetățeni ar vota cu partide anti-unioniste, 25% ar ieși la proteste pașnice împotriva unirii, iar 35% nu s-ar opune în nici un fel.

CFR Călători suplimentează astăzi trenurile dinspre litoral.
Compania introduce un tren suplimentar pe ruta Mangalia-Constanţa-Bucureşti-Piteşti-Sibiu pentru a prelua turiştii care se întorc din minivacanţă.
Acesta are o capacitate de 600 de locuri și opriri în toate staţiunile şi în gările în care opreşte şi Trenul Tineretului.
De asemenea, Trenurile Soarelui circulă în această perioadă la capacitate maximă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept