Știri 11 august 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi mitropolitul Ţării Româneşti, care a fost primul sfânt canonizat de biserica noastră.
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri, până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte , unde s-a mutat către Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre.

Biserica Ortodoxă va prăznui luni Adormirea Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică de la ora 8.20 o slujbă de pomenire la Crucea Marinarilor, iar de la ora 9 va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Apoi, de la orele 17, Ierarhul nostru va oficia slujba de priveghere la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19.00, Prohodul Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall).
De la ora 22.30, Ierarhul Tomisului va oficia slujba punerii pietrei de temelie pentru un nou corp de chilii și va sfinți clopotnița la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, slujbă urmată de Sfânta Liturghie.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică și caniculă pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 15.
Astfel, astăzi, în vestul, centrul şi nordul teritoriului vremea va fi instabilă şi se va răci.
Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, care pot lua aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.
Începând din orele serii şi până în după-amiaza zilei de mâine, astfel de fenomene se vor manifesta pe arii extinse în regiunile sud-estice şi estice precum şi în zona de munte.
În cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei, precum şi în Dobrogea continentală, în această după-amiază, vremea va fi caniculară, cu maxime de 35…36 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Vechiul pod rutier de la Agigea ar putea fi închis complet, din această toamnă.
Conform reprezentantei Ministerului Transporturilor, Manuela Dumitru, ministerul a reluat, prin intermediul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, discuțiile cu firma germană care va executa lucrarea.
În acest moment, nu se știe cu exactitate când se va dispune închiderea podului, iar momentul va fi decis în funcție de negocierile dintre cele două părți.
Șoferii vor avea, la dispoziție, în tot acest timp, noul pod.
În prezent, pe vechiul pod se circulă cu restricții, fapt care produce aglomerarea semnificativă a traficului, mai ales în zilele de week-end.

Programul „Prima Casă” ar putea avea parte de încă o suplimentare de fonduri anul acesta.
Anunţul a fost făcut de ministrul de Finanţe, Anca Dragu.
Decizia va fi luată luna viitoare, dar deocamdată nu se ştie la cât ar putea să se ridice noile garanţii.
Ministrul Finanțelor a mai precizat că viitorul acestui program va depinde de discuţiile cu băncile şi cu clienţii.

Tribunalul Constanţa a anulat actul prin care se blochează roţile autoturismelor, iar decizia a fost atacată de Consiliul Local.
Cel mai probabil, luna viitoare ar putea fi luată decizia definitivă.
Poliţia Locală Constanţa susţine că va pune imediat în aplicare orice decizie definitivă luată de instanţele judecătoreşti.
Poliţiştii locali vor trebui să se reorienteze către alte metode de a identifica şoferii care au parcat neregulamentar, întrucât a fost interzisă măsura ridicării autoturismelor, iar blocarea roţilor este la un pas de anularea definitivă.

Statutul Elevului a fost aprobat de Ministerul Educației.
Din acest an școlar, elevii au propriul statut, după ce ministrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat printr-un ordin documentul care reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional din România.
Este primul document de acest tip, elaborat în România după 1990, care consacră într-o formă consolidată drepturile şi obligaţiile elevilor.
O componentă majoră a acestui document o reprezintă întărirea rolului elevilor în comunitatea şcolară.

Guvernul a aprobat ieri prima rectificare bugetară din acest an.
Premierul Dacian Cioloș a declarat că este o rectificare pozitivă, fără amprentă politică, iar prioritățile rectificării sunt sănătate, educația și drepturile sociale.
Premierul a mai spus că sunt alocate resurse și pentru investiții.
Ministerul Transporturilor este cel care a pierdut cel mai mult după această rectificare, apoi Ministerul Culturii și cel al Agriculturii.

Institutul Național de Statistică a anunțat că sporul natural se menține negativ în România.
INS pune acest fapt pe o serie de cauze care țin mai multe de economie decât pe faptul că românii aleg să facă mai puțini copii și astfel apare un fenomen de îmbătrânire a populației.
Primul motiv invocat pentru situația din prezent este faptul că tinerii aleg să locuiască mai mult cu părinții din cauză că nu își permit să găsească o locuință convenabilă.
Aproape trei sferturi dintre tinerii de 14-29 de ani și jumătate dintre cei între 18-29 de ani locuiesc cu parinții,
De asemenea, cuplurile aleg să facă copii mai târziu pentru a se concentra pe carieră întâi.
Alte motive ar fi sistemul educațional ineficient și migrația tinerilor care aleg să lucreze în străinătate.

Banii primiți de Ministerul Sănătăţii la rectificarea bugetară vor fi folosiți pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor intraspitaliceşti.
Concret, banii vor fi folosiţi pentru testarea pacienţilor în vederea depistării unor eventuale infecţii.
Astfel, înainte de a fi internaţi, bolnavii vor fi testaţi într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă.
Din aceeaşi sumă vor fi plătite cursuri specializate pentru sute de medici şi asistente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept