Știri 5 august 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ Hozevitul.
S-a născut în anul 1913, în satul Crăiniceni din judeţul Botoşani şi a primit din botez numele Ilie.
La vârsta de 19 ani a plecat la mânăstirea Neamţ, unde timp de 4 ani a fost bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă.
În anul 1936 a fost tuns în monahism cu numele Ioan, după care a plecat în Ţara Sfântă, unde s-a nevoit timp de 10 ani la mânăstirea Sfântul Sava de lângă Bethleem.
În anul 1947 a fost hirotonit diacon şi apoi preot, după care a fost numit egumen al schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului.
Aici, timp de 5 ani a tradus scrieri ale Sfinţilor Părinţi şi a compus un volum de versuri duhovniceşti.
În 1952 s-a mutat la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul din pustia Hozevei, iar după un an s-a retras ca pustnic în peştera Sfintei Ana din apropierea mânăstirii.
Aici a petrecut timp de 7 ani în aspre nevoinţe şi rugăciuni neîncetate, după care, în data de 5 august 1960 s-a mutat către Domnul, şi a fost înmormântat în peşteră.
După 20 de ani, în anul 1980, trupul sfântului a fost aflat neputrezit şi plin de bună mireasmă, motiv pentru care a fost depus la mânăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ioan în luna iunie a anului 1992, şi este cinstit de credincioşii din România, Grecia, Cipru şi Ţara Sfântă.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși de la ora 8, Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul Schimbarea la Față din localitatea Ovidiu, situată lângă podul de cale ferată.
Duminică, de la ora 8.00, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Crucea, cu prilejul serbării celui de-al doilea hram al așezământului monahal, Sf. Teodora de la Sihla.

Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos este şi motiv de bucurie pentru credincioşii români şi greci din Constanţa.
Aceasta datorită sărbătoririi hramului în biserica parohiei mixte Româno-elene „Schimbarea la faţă”, biserică ce este cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă.
Ca în fiecare an, pe 6 august, lăcașul de cult invită comunitățile de credincioși români și greci să participe la slujba Sfintei Liturghii.

Copiii ce vor fi internaţi la secţia de pediatrie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” vor avea parte de un loc de joacă şi o sală de cinema.
Sala de mese de la etajul VIII din spital a fost modernizată de către Asociaţia „Dăruieşte Aripi”.
Sala este deja funcţională şi deserveşte capacitatea întregii secţii de pediatrie.

Riscurile expunerii la soare a bebeluşilor sunt devastatoare.
Specialiștii spun că la copilaşii care nu au împlinit un an, nu este recomandată expunerea la soare.
Aceștia pot suferi de edem cerebral, deshidratare, convulsii și pot prezenta un risc foarte mare de a produce în timp mutaţii genetice la nivelul măduvei osoase.
Recomandarea medicilor pentru părinţi este de a evita pe cât de mult posibil expunerea la soare a celor mici, mai ales că pe perioada sezonului cald, spitalele sunt aglomerate.

Militarii veterani vor fi scutiţi în continuare de plata taxelor şi a impozitelor locale.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu spune că actul normativ emis recent de cabinet prin care este definit bunul aflat în coproprietate nu schimbă cu nimic regulile care au funcţionat şi până acum.
Această scutire nu se mai aplică pentru bunurile comune ale familiilor, ci doar pentru bunurile sau cota-parte deţinută de persoanele care au luptat în război sau în teatrele de operaţii.

România ar putea avea o reţea naţională pentru biciclete.
Guvernul vrea să amenajeze o rețea națională de trasee pentru biciclete ca să atragă turiști, după modelul din Germania.
Autoritățile susțin că pentru acest proiect există numeroase surse de finanțare, inclusiv fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.
Un proiect în acest sens a fost pus dezbatere publică.
Acesta prevede, printre altele, sancționarea consiliilor județene care nu vor organiza comisiile pentru ciclotrasee, cele ce vor aviza realizarea de trasee noi, modificarea sau desființarea celor existente.

Luni, 8 august, se vor epuiza toate resursele pe care planeta le putea regenera până la sfârşitul anului.
Așa arată calculele ONG-ului Global Footprint Network, care se ocupă de protecţia mediului.
Din acel moment şi până pe 31 decembrie, omenirea va trăi pe credit.
Oamenii au atins acest plafon pentru prima dată la 19 decembrie 1987.
Astfel, resursele de apă, de efective de animale, de peşte şi culturi agricole pe care planeta le poate produce până la sfârşitul acestui an vor fi epuizate pe 8 august.
În 2015, ziua în care omenirea a început să trăiască pe credit a fost 13 august iar activiştii de mediu au calculat că în 2030 resursele regenerabile vor fi epuizate pe 28 iunie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept