Știri 1 august 2016

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în Postul Adormirii Maicii Domnului.
Acest post are o durată de 2 săptămâni şi ţine până la Praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.
El ne aduce aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare precum şi de postul ţinut de aceasta prin care s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Ca vechime, acest post este de dată mai recentă faţă de celelalte posturi de peste an.
Originea lui se situează undeva în secolul 5 odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului.
Uniformizarea rânduielilor bisericeşti cu privire la acest post s-a petrecut abia în anul 1166 la un sinod local din Constantinopol.
Canoanele bisericii prescriu dezlegare la peşte în data de 6 august, la Praznicul Schimbării la faţă a Domnului nostru Iisus Hristos.

ANM a emis o avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat pentru mai multe județe, printre care și Constanța.
Astfel, în cursul zilei de astăzi, valul de căldură se va intensifica şi se va extinde, cuprinzând sudul şi estul ţării, unde se vor atinge frecvent temperaturi maxime de 35…36 de grade. Indicele temperatură-umezeală va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, dar pe arii restrânse şi în zonele de câmpie şi podiş din regiunile intracarpatice.
Mâine, în sud-estul ţării vremea caniculară se va menţine, iar în estul Munteniei, sudul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei se vor mai atinge maxime termice de 35…36 de grade.

Noile indemnizaţii pentru mame intră de astăzi în plată.
Legea prevede eliminarea plafonului maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului care era de 3.400 de lei.
Banii vor reprezenta 85 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani de părintele care stă acasă cu bebeluşul.
În plus, indemnizaţia nu poate fi mai mică decât 85% din salariul minim brut pe ţară şi va fi acordată timp de doi ani, respectiv trei, în cazul copilului cu handicap.
Măsura are în vedere diminuarea declinului demografic şi susţinerea familiilor tinere active care îşi doresc copii.

Toţi bugetarii debutanţi din sănătate şi educaţie vor primi 10% în plus la salariu, începând de astăzi.
Așa prevede o ordonanţă aprobată de Guvern la începutul lunii iunie.
Salariul de încadrare al unui medic din unităţi clinice poate ajunge astfel până la aproape 3.000 de lei, în vreme ce al unui medic primar din serviciul de ambulanţă sau primiri urgenţe urcă până la 5.500 de lei.
Cuantumul salariilor diferă în funcţie de specializare, grad şi vechime şi este completat cu diferite sporuri.
Tot de astăzi, Executivul introduce un sistem de premiere în sănătate, prin care debutanţii vor primi un bonus de două procente.
Ordonanţa mai prevede ca, în sănătate şi educaţie, diferenţele de salarizare între personalul cu aceeaşi funcţie şi aceeaşi vechime să dispară până la sfârşitul anului.

Executivul vrea să aducă reguli noi programului Prima Casă, astfel încât de el să beneficieze numai cei cu venituri foarte mici.
Oamenii spun că un salariu mic nu va permite plata unei rate pentru un apartament.
Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică Strategia Națională a Locuirii, care prevede ca de programul ”Prima casă” să beneficieze doar cei cu venituri mici, locuințele ANL să nu mai fie vândute, statul să poată subvenționa chiriile, iar clădirile istorice nelocuite să fie cumpărate de stat.
Strategia a fost realizată pe baza analizelor Băncii Mondiale, care a propus un set de recomandări.

Constănţenii nu vor fi afectaţi de creşterea preţului gigacaloriei, de la 411,82 la 430,55 lei.
Conducerea RADET motivează această creştere prin faptul că de 5 ani de când nu au fost modificate tarifele, au crescut preţurile la utilităţi.
Ei spun că tarifele RADET sunt printre cele mai mari din ţară, iar acestea ar fi trebuit scăzute şi nu mărite, ca urmare a scăderii tarifelor la utilităţi din ultimele luni.
În iarnă RADET va solicita un tarif de 250 lei/gigacalorie.

Primăria Municipiului Constanța anunță că de astăzi, noul website al instituției va deveni operațional.
Platforma are o structură îmbunătățită față de varianta anterioară, permite utilizarea cu ușurință și poate fi accesat de pe orice terminal fix sau mobil.
Noul site oferă facilități și posibilități suplimentare precum: depunerea de sesizări online, sondaje de opinie, lista parcărilor rezidențiale, lista operatorilor economici autorizați sau plata amenzilor online.
De asemenea, în noua platformă online au fost create și integrate paginile: Serviciului Public Asistență Socială, Direcției Poliția Locală și Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor.

Uniunea civilă pentru cuplurile de același sex a devenit oficială în Italia.
Un decret de aplicare a legii adoptate în primăvară a fost publicat joi în Monitorul Oficial.
Decretul în vigoare permite uniuni doar în cele mai simple cazuri.
Situațiile cele mai complexe, cum sunt cuplurile binaționale sau căsătorite în străinătate, vor cădea sub incidența unui decret definitiv așteptat înainte de 5 decembrie.
Italia era ultima mare țară din Europa care nu acorda niciun statut cuplurilor de același sex ca urmare a opoziției Bisericii Catolice.

Producătorii atrag atenția că produsele pe care românii le cumpără ca fiind brânzeturi, nu au în componența lor lapte ci, în cel mai bun caz, lapte praf sau chiar uleiuri vegetale.
Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc a spus că pentru rezolvarea acestei probleme propune ca pe etichetele produselor lactate să fie trecută țara de origine a laptelui, cantitatea de lapte proaspăt, cantitatea de lapte praf și cât la sută din produs este reprezentat de altceva decât lapte.
El a mai spus că românii trebuie să știe că la baza acestor produse stau uleiuri ce conțin grăsimi cu grave consecințe asupra sănătății.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept