Știri 28 iulie 2016

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia duminică, de la ora 7, Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. Mina” din parcul Tăbăcărie.
Sfânta Liturghie va fi urmată de slujba de resfințire a lăcașului de cult, datorată finalizării procesului de reabilitare interioară a bisericii, început în perioada Postului Mare.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele sfinților Epictet și Astion, Mina, mucenici din Sinai și Rait, ce vor fi așezate spre închinare în altarul de vară al bisericii.
În prezent, parohia derulează două proiecte adresate comunității: o Școală de vară și construirea așezământului „Sf. Cuv. Arsenie”, din Techirghiol, casa pruncilor abandonați.

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei.
Pe plan naţional, obiectivele acestei zile urmăresc conştientizarea populaţiei cu privire la igiena stilului de viaţă ca factor major de protecţie împotriva hepatitelor virale.
La nivel mondial, aproximativ 500 milioane persoane sunt infectate cronic cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C, în timp ce aproape un milion mor anual.

Tot astăzi este și Ziua Naţională a Ambulanţei.
Instituită printr-o lege intrată în vigoare de la 13 martie 2015, această zi este marcată de autorităţile publice centrale şi locale prin organizarea de evenimente dedicate recunoaşterii rolului ambulanţei în salvarea de vieţi omeneşti.
Această zi nu a fost aleasă întâmplător întrucât prima „Salvare” din Bucureşti a apărut la data de 28 iulie 1906, din iniţiativa privată a prof. Nicolae Minovici.

Papa Francisc a condamnat vehement atacurile care au vizat creştini.
El a afirmat că recenta serie de atentate este asemănătoare cu războaiele mondiale din secolul XX şi notează că totul porneşte de la interese economice şi politice.
Potrivit acestuia, întreaga lume este în război, deoarece a pierdut pacea.
Suveranul Pontif a condamnat vehement din nou asasinarea barbară unui preot catolic, în Franţa, de către terorişti islamişti.

ANM a emis o informare meteorologică de caniculă și disconfort termic pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până duminică.
În intervalul menţionat, în regiunile extracarpatice, valul de căldură se va extinde şi se va intensifica.
În Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea, vremea va fi caniculară, astfel că în orele amiezilor se vor înregistra local temperaturi maxime de 36…37 de grade, iar în cursul nopţilor minimele termice se vor situa în jurul a 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Cadrele didactice care au susținut examenul de titularizare au aflat ieri rezultatele.
Notele au fost afișate la avizierele inspectoratelor școlare județene, dar și pe edu.ro.
La nivelul județului Constanța s-a înregistrat o promovabilitate de 84%.
Profesorii pot depunde contestații și astăzi, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 3 august.

Medicii constănțeni vor avea de ales între sistemul de stat și cel privat.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a declanşat un val de nemulţumiri în rândul cadrelor medicale care lucrează în sistemul medical de stat, dar şi a celor care îşi desfăşoară activitatea în sistemul privat.
Acestora nu le mai este permis să figureze în două contracte cu CJAS, astfel fiind obligaţi să opteze doar pentru o instituţie în care să îşi desfăşoare activitatea.
Conducerea Spitalului Judeţean şi-a exprimat dezacordul total cu privire la decizia luată de comisia CJAS.
Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au susţinut că această decizie are bază legală şi că va rămâne în vigoare.

O nouă serie de medicamente internaţionale au intrat pe lista de compensate şi gratuite.
Noile medicamente sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice.
De asemenea, sunt introduse medicamente pentru boli ca: scleroză multiplă, spondilită ankilozantă, diabet zaharat, boală pulmonară obstructivă cronică, prevenirea bolilor cardiovasculare majore şi angina pectorală cronică.

Parlamentarii vor primi pensiile speciale, de la 1 august.
Până acum, circa 600 de foști parlamentari au depus actele pentru a încasa pensiile speciale, ceea ce înseamnă, potrivit calculelor, în jur de 200.000 de euro pe lună.
Aceste pensii se dau în funcție de numărul de mandate pe care fiecare parlamentar l-a avut.
Mai exact, pe lângă pensia de stat, un politician cu un mandat va avea de încasat 1.500 de lei, în timp ce pentru trei mandate, pensia specială ajunge la 6.000 de lei.

Guvernul a aprobat strategia pentru dezvoltarea funcţiei publice.
Prevederile documentului vizează prevenirea corupţiei și reducerea birocrației.
Vicepremierul Vasile Dâncu a precizat că, în câteva zile, vor fi emise o serie de ordonanţe pentru simplificarea procedurilor, în special în administraţia locală.
Executivul mai are în vedere şi posibilitatea introducerii unui examen unic naţional pentru cei care vor să lucreze în instituţiile statului.

Nivelul ridicat de inteligenţă ajută la menținerea tinereții.
La această concluzie au ajuns experții din cadrul Asociaţiei Cardiologilor din Marea Britanie.
Pentru a demonstra că persoanele cu un IQ ridicat îmbătrânesc mai greu, specialiştii britanici au efectuat un experiment, la care au participat 1.000 de voluntari.
Rezultatele au arătat că oamenii cu un nivel scăzut de inteligenţă şi cu o educaţie insuficientă au telomeri mai scurţi, iar acest lucru contribuie la accelerarea procesului de îmbătrânire.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept