Știri 25 iulie 2016

Biserica Ortodoxă îl va cinsti miercuri, pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală.
Apoi, de la ora 18,va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân, bulevardul Mamaia – Spitalul Militar – strada Nicolae Iorga, bulevardul Tomis – Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Miercuri, de la ora 8.30, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie în altarul de vară situat lângă Catedrala arhiepiscopală.

Alimentele s-ar putea scumpi.
Aplicarea recentei legi a hipermarketurilor le impune marilor magazine să aibă peste 51% produse autohtone la raft.
Prin încurajarea aprovizionării cu produse de la distanţă mică vor fi favorizaţi micii producători.
În cazul pieţei din Constanţa, şi producătorii bulgari ar putea fi avantajaţi de noua lege românească, datorită apropierii de magazinele din sudul judeţului.
În acelaşi timp, micii producători spun că singura soluţie este să se asocieze pentru că numai aşa vor putea asigura volumul de marfă solicitat de supermarketuri.

Mai multe grădiniţe din judeţele Constanţa şi Tulcea vor fi reabilitate.
Măsura face parte dintr-un proiect național, potrivit căruia 38 de grădiniţe din toată ţara vor fi reabilitate.
Potrivit unui anunţ publicat în sistemul de achiziţii publice, valoarea întregului proiect este de peste două milioane de lei.
Contractul a fost atribuit unei societăţi din Buzău, prin procedura de licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Interconectorul de gaz Bulgaria-România va fi gata la sfârşitul lunii octombrie.
De asemenea, până la finalul acestui an primele volume de gaz natural vor putea fi transportate între cele două state.
Declaraţia îi aparţine ministrului bulgar al energiei.
Ministrul român a amintit că este vorba despre un proiect foarte complicat, care va edifica primul astfel de interconector în această zonă a Europei.

Medicii se pregătesc de grevă, iar de la 1 august, vor să blocheze activitatea spitalelor.
Ei vor să primească de la Ministerul Sănătăţii spor de noapte pentru gărzile obligatorii efectuate.
Doctorii cer sporuri cuprinse între 25 şi 75% şi să nu lucreze continuu mai mult de 24 de ore.
Sindicaliştii au iniţiat o petiţie care a fost semnată în câteva ore de peste 700 de medici din toată țara.
De asemenea, Federația Solidaritatea Sanitară, a făcut public un studiu cu cifre alarmante privind numărul de ore lucrate de medici.
Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că, de la 1 august, toate gărzile făcute de medici în afara programului vor fi plătite.

Doar 19% din populația română care lucrează are studii superioare.
Astfel, țara noastră înregistrează cea mai scăzută pondere a licențiaților din câmpul muncii din Europa.
Specialiștii consideră că unul dintre factorii care au contribuit la aceste statistici este lipsa unor programe care să creeze locuri de muncă în mediul rural în sectorul serviciilor care să conducă implicit la creșterea numărului de salariați cu studii superioare.
Cele mai mari ponderi ale licenţiaţilor de pe piaţa forţei de muncă sunt înregistrate în Luxemburg, Irlanda, Cipru, Belgia și Marea Britanie.

Comisia Europeană a aprobat importul de soia modificată genetic de la Monsanto.
În urma acordului CE, soia modificată genetic este autorizată pentru producerea de alimente atât pentru consumul animal, cât și cel uman, însă nu pentru a fi plantată pe terenurile agricole ale țărilor europene.
Autorizația are o valabilitate de zece ani, însă Uniunea Europeană a avertizat că toate produsele alimentare bazate pe acest tip de soia modificat genetic de la Monsanto vor fi atent monitorizate pe toată durata autorizării lor în țările comunitare.

Copiii crescuți de cupluri homosexuale au probleme în viața socială.
Mai multe mărturii ale copiilor crescuți de doi homosexuali arată că experiența este traumatizantă.
Aceste cazuri nu par, însă, suficient de relevante pentru asociațiile de sănătate mentală.
Conform unui studiu, copiii crescuți de cuplurile de homosexuali aveau cele mai proaste performanțe, iar copiii din familiile de heterosexuali căsătoriți au obținut cele mai bune scoruri.
Specialiștii spun că, în ansamblu, copiii din familiile tradiționale sunt mult mai predispuși să se descurce bine la școală din punct de vedere social și academic decât copiii din cuplurile de heterosexuali care trăiesc în concubinaj și cei din cuplurile de homosexuali.

Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verde comercializării în Europa a medicamentului Truvada pentru prevenirea SIDA.
Acest medicament era deja utilizat pentru tratarea acestei boli.
Agenția reamintește că Truvada a fost inițial autorizat, în 2005, în Europa pentru a trata la adulți infecții cu HIV “în combinație cu alte antivirale”.
După avizul Comisiei Europene, fiecare țară membră a Uniunii va adopta propria decizie privind prețul și compensarea medicamentului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept