Știri 22 iulie 2016

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
A fost uceniţă şi mironosiţă a Mântuitorului Iisus Hristos, cea dintâi şi cea mai mare dintre toate uceniţele şi purtătoarele de mir.
Era din Galileea, din cetatea Magdala, de la hotarele Galileei cu Siria.
Înainte de a-L întâlni pe Hristos, ducea o viaţă de grele pătimiri. Mântuitorul a tămăduit-o de toată stricăciunea, luminându-i cugetul cu lumina unei noi vieţi, din dumnezeiasca dragoste. Din acea clipă, Maria s-a făcut următoare lui Hristos, slujindu-L cu credinţă.
În momentul răstignirii, Maria Magdalena a rămas lângă Crucea Mântuitorului, iar când Sfântul Trup al Domnului a fost aşezat în mormânt, ea l-a uns cu miresme, vărsând multe lacrimi.
Maria Magdalena s-a învrednicit a fi cea dintâi care a primit de la înger vestea Învierii Domnului şi tot ea a fost prima persoană care L-a văzut pe Domnul Înviat. După Înălţarea la cer a Domnului, Sfânta Maria Magdalena a pornit alături de Sfinţii Apostoli în lupta plină de primejdii pentru răspândirea credinţei. Tradiţia spune că a ajuns până la Roma, iar de acolo a ajuns la Efes, unde slujea Sfântului Apostol Ioan.

Biserica Ortodoxă va cinsti miercuri pe Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, duminică de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Mina și Sfântul Pantelimon și Ermolae, doctori fără de arginți” din municipiul Mangalia.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Mâine va avea loc un simpozion intitulat ’’Dobrogea în timpul Primului Război Mondial’’.
Acesta se va desfășura de la ora 11, la mănăstirea Dervent și va debuta cu o slujbă de pomenire a eroilor, oficiată de la ora 10.30.
În deschidere, vor lua cuvântul, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, starețul Mănăstirii Dervent, Arhim. Andrei Tudor și comandantul Flotei, Contraamiral de flotilă Daniel Căpățână.
Lucrările vor fi susținute de Prof. univ. dr. Stoica Lascu, Expert dr. Andreea Croitoru, directorul Muzeului Marinei Române, comandor Marius Laurențiu Rohart, Prof. Florin Dionisi Bătrânac și preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” Constanţa, Colonel Remus Macovei.
De asemenea, vor vorbi Protos. Maxim Vlad, directorul Asociației Culturale „Astra Dobrogeană”, Prof. Daria Nicolae, directorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Dr. Costin Scurtu, Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Dr. Virgil Coman și directorul Bibliotecii Judeţene I. N. Roman, Dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și face parte din cadrul proiectului ’’Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial.’’

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlineşte astăzi 65 de ani.
El s-a născut la 22 iulie 1951, în comuna Bara, judeţul Timiş, ca al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea.
În anul 1987, a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, din Judeţul Neamţ, cu numele Daniel şi l-a avut ca naş de călugărie pe părintele arhimandrit Ilie Cleopa.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este în ziua de 30 septembrie, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Preşedinţia vrea mai multe drepturi pentru copiii singuri.
Un grup de lucru dedicat copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate s-a reunit, ieri, la Palatul Cotroceni.
Potrivit estimărilor, peste 300.000 de copii cresc fără îndrumare şi dragoste părintească.
Aceștia riscă să nu-şi dezvolte suficiente abilităţi pentru a deveni cetățeni împliniți, activi şi productivi.
Din grupul de lucru fac parte, printre alții, reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai Cancelariei primului-ministru şi din mai multe ministere, dar şi mai multe ONG-uri și Patriarhia Română.

Redefinirea familiei în Constituţie va fi hotărâtă de viitorul Parlament.
Deputaţii şi senatorii au precizat că, cel mai probabil, discuţia va avea loc după alegerile parlamentare de la sfârşitul anului.
Procedura parlamentară este una complicată, fiind nevoie de o majoritate de două treimi, dar şi de un referendum naţional de aprobare a unei eventuale legi de revizuire.

Administraţiile publice locale vor putea asigura finanţarea integrală a lucrărilor de reabilitare a fațadelor clădirilor istorice aflate în proprietate privată.
Așa prevede o lege promulgată ieri.
La cererea proprietarilor, primăriile pot pune la dispoziție, în anumite circumstanţe, fondurile necesare, banii urmând să fie recuperați în cel mult zece ani, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari.
În situația în care imobilele reabilitate sunt vândute, primăriile pot recupera banii de la noii proprietari.

Zilele de 24 ianuarie și 1 iunie ar putea fi declarate libere.
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, are cele mai multe șanse să fie declarată zi nelucrătoare.
La ora actuală, aceasta este recunoscută doar ca sărbătoare națională.
Al doilea proiect de lege face referire la stabilirea ca zi nelucrătoare de sărbătoare legală a Zilei Copilului.
Această inițiativă are în vedere consolidarea relației dintre copii și părinți.
Propunerea urmează să ajungă pe ordinea de zi a Senatului, apoi va fi dezbătută de către Camera Deputaților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept