Știri 15 iulie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti miercuri pe Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul.
Cu acest prilej, la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța vor fi aduse spre cinstire moaștele Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ale Sf. Sfințit Haralambie, ale Sf. Mare Mucenic Procopie și veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.
Astăzi, la ora 17.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va întâmpina sfintele odoare în zona Doraly Mall, apoi se va merge în procesiune spre biserica „Sf. Ilie”, pe traseul: bdul. Aurel Vlaicu, str. Caraiman, str. Ion Ursu până la biserică, unde vor fi depuse și se va oficia slujba Vecerniei.
Sfintele moaște vor rămâne spre cinstire până joi, 21 iulie, însă moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica vor fi duse la biserica „Sf. Ilie” din Techirghiol de marți, ora 19.00, până în seara zilei de miercuri.
Duminică, ierarhul nostru va oficia de la ora 7, Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. Ilie” din Constanța.
Apoi, de la ora 23.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, așezământ monahal ocrotit spiritual de către Sf. Emilian de la Durostorum, cu prilejul hramului.

La Mănăstirea Dervent va avea loc o lansare de carte.
Astfel, duminică, de la ora 14:00, va fi lansată cartea „Patericul Mare. Apoftegmele Părinților pustiei – colecția tematică”, în traducerea Pr. Prof. Constantin Coman, apărută la Editura Bizantină.
La eveniment va fi prezent Pr. Constantin Coman, iar din partea Arhiepiscopiei Tomisului va vorbi Pr. protosinghel Maxim Vlad.
Invitat de onoare va fi secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Petre Guran.

ANM a emis o avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat pentru sud-estul țării.
Aceasta este valabilă astăzi și mâine.
În intervalul menţionat va fi caniculă în sudul şi estul Munteniei, în partea continentală a Dobrogei şi în sudul Moldovei.
Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
În cursul zilei de duminică, în estul şi sud-estul teritoriului vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară.

Melanomul poate fi vindecat dacă este depistat la timp.
Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv, 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic în stadiu avansat își pierd viața în primul an de la diagnostic.
În ultimii ani, incidența melanomului este în creștere din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și a obiceiului bronzării artificiale.
Potrivit medicilor, dacă este depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri.
Studiile arată că oricine poate dezvolta un melanom cutanat, doar că riscul crește în funcție de factorii genetici, de mediu și de stilul de viață.

Linia de autobuze 5B va fi suspendată.
RATC a anunțat că această linie nu va mai circula începând de mâine.
Decizia vine ca urmare a reclamațiilor și inconvenientelor create locuitorilor din cartierul Km 5, precum și a lipsei de călători.

Un segment din bulevardul Tomis va fi închis temporar.
Primăria municipiului Constanța anunță că circulația pe bulevardul Tomis, pe tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și bulevardul Ferdinand, va fi închisă mâine între orele 07:00 și 19:00.
Restricționarea este impusă de lucrările de reabilitare ale bulevardului Tomis.

Astăzi este Ziua Mărcii Poştale româneşti.
La 15 iulie 1858 apărea, prima marcă poştală emisă în sud-estul Europei, de către Principatul Moldovei.
„Cap de bour”, a cărei primă emisiune cuprindea patru timbre, a apărut cu cinci ani înaintea primului timbru emis de Imperiul Otoman.
Ziua Mărcii Poștale românești se celebrează din 1958, când Poşta Română a aniversat un secol de când au fost emise renumitele mărci.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ ce prevede noi reguli pentru calcularea pensiei anticipate parţiale.
Legea a fost modificată astfel încât viitorii pensionari să beneficieze de bani mai mulţi decât ar fi obţinut în baza vechilor prevederi.
Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale va fi calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.
Astfel, pensiile anticipate parţiale vor fi mai mari decât cele stabilite în baza actualului mod de calcul.
Legea va fi aplicată după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Poliţiştii lansează, astăzi, la Constanţa, campania de prevenire a accidentelor rutiere care au drept cauze conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice şi neatenţia la volan.
Campania intitulată „Fii treaz la volan, când eşti la mare” are ca obiective informarea şi conştientizarea şoferilor asupra riscurilor la care se expun atunci când conduc autovehicule fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi când sunt neatenţi la volan.
Campania se desfăşoară în întreg judeţul Constanţa, cu precădere în staţiunile litoralului, până la 1 septembrie, în contextul vacanţei estivale şi a creşterii afluenţei de autovehicule către staţiunile Mării Negre.

Primăria Constanţa a luat măsuri de prevenţie pentru a veni în ajutorul celor care nu fac faţă caniculei.
Administraţia publică locală a instalat dozatoare de apă rece în cluburile de pensionari din Km 4-5, parcul de la Teatrul de Stat „Oleg Danovski”, Tomis II, Casa de Cultură, Poarta 6, Parcul Tăbăcărie, piaţeta Badea Cârţan, CET și Gară.
Pe lângă aceste centre, Primăria a amplasat alte şase corturi dotate cu dozatoare de apă rece şi asistenţă medicală de urgenţă, în următoarele locaţii: Poarta 2, lângă staţia RATC, Delfinariu, Mircea cel Bătrân, în faţa Centrului Militar Zonal, Tomis III, în apropiere de ANAF, Spitalul Judeţean Constanţa – pe str. Nicolae Iorga şi City Park Mall.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept