Știri 8 iulie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Epictet preotul şi Astion monahul.
Sfântul Epictet era preot, originar din părţile Răsăritului şi ducea o viaţă curată şi a fost răsplătit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni.
Astion era un nepot al senatorului roman Iulian, s-a convertit la creştinism şi a devenit călugăr datorită propovăduirii preotului Epictet.
Sfinţii Epictet şi Astion au pătimit în apropierea satului Dunavăţul de Jos de astăzi, în cetatea Halmyris, în data de 8 iulie, anul 290 ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul roman Diocleţian.
Astfel, ei sunt cei mai vechi martiri de pe teritoriul României, despre care avem informaţii amănunţite.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la invitația Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcei, participă la prăznuirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion la mănăstirea Halmyris din localitatea Murighiol, locul descoperirii sfintelor moaște.
Mâine, de la ora 8, Ierarhul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava.

Duminică, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației IPS Ambrozie, Mitropolit de Durostorum – Silistra (Bulgaria), și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” cu prilejul sărbătorii Sfinților mucenici din Durostorum.
Marți, Biserica Ortodoxă va cinsti Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos.
Cu acest prilej, de la ora 8.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la schitul Prodromița, aflat în partea de vest a localității Hârșova, pe malul Dunării.

Duminică va avea loc la Constanța conferința cu tema CONTINUITATE / DISCONTINUITATE ÎNTRE
IUDAISM ȘI CREȘTINISM.

Aceasta va fi susținută de Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, părintele profesor doctor Ioan Chirilă.
Evenimentul se va desfășura de la orele 18, în sala mare a Casei de Cultură, în prezența Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Conferința este organizată de Departamentul Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului.

Coaliţia pentru familie susţine inițiativa cetățenească europeană „Mama, Tata și Copiii”.
Aceasta are ca scop protejarea, la nivelul legislației europene, a familiei naturale, ca uniune între un bărbat și o femeie.
Membrii comitetului cetățenesc din spatele acestui proiect propun ca legislatorii de la Bruxelles să opereze de acum înainte cu o singură definiție a căsătoriei și a familiei, anume una care să fie acceptabilă pentru toate cele 28 de state membre.
Inițiativa legislativă are avizul Comisiei Europene pentru colectarea de semnături, iar ținta pentru calificare este de 1 milion de semnături din minim 7 țări.

Traseele liniilor estivale au fost prelungite până la ora 21.
De la 1 iulie RATC a inaugurat două noi trasee estivale în stațiunea Mamaia, deservite de autobuzele supraetajate, iar programul de circulaţie al acestora a fost prelungit, de la ora 19.00, cât era iniţial, până la ora 21.00.
Astfel, linia 40 MAMAIA – va fi deservită de două autobuze cu plecare din 45 în 45 de minute de la Gară până la Hotel Caraiman și retur.
De asemenea, 100 MAMAIA – va fi deservită de patru autobuze supraetajate cu plecare din 22 în 22 de minute de la Gară până la Hotel Caraiman și retur.
Cele două linii au tarif unic de 1,5 lei, iar biletele se găsesc la conducătorii auto.

Guvernul va demara Programul naţional de îngrijire a persoanelor vârstnice din cămine.
Bugetul aprobat de Guvern, în acest sens, este de 9 milioane de lei, iar finanţarea se face în baza cererilor întocmite de serviciile publice de asistenţă socială.
La nivelul anului 2015, 47 din cele 118 cămine publice aveau personal de specialitate insuficient, fiind acoperit numai 49% din necesarul angajaţilor.
În plus, peste 1.400 de persoane vârstnice se află pe listele de aşteptare pentru a beneficia de găzduire şi servicii de îngrijire personală, într-unul din aceste cămine publice.

Examenul auto se va desfășura după noi reguli.
Ultimele modificări legislative anunțate de Guvern determină o înăsprire a condițiilor de obținere a permisului de conducere.
Astfel, de anul viitor, proba teoretică va fi înregistrată video, iar cea practică va fi înregistrată audio și video.
Măsurile au fost luate de Guvern pentru a reduce riscurile de corupție în obținerea permisului auto.

România este pe ultimul loc în Europa după ponderea angajaților în domeniul culturii.
Un număr de peste șase milioane de europeni erau angajate în domeniul culturii în anul 2014, adică 2,9% din numărul total al persoanelor angajate.
În rândul statelor membre, România este pe ultimul loc cu doar 1,1% din numărul total al persoanelor angajate ocupate în domeniul culturii.
În 2014, cel mai mare grad de ocupare în domeniul culturii se înregistra în Luxemburg, Suedia, Finlanda, Olanda și Danemarca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept