Știri 30 iunie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeț.
Acesta a trăit în secolul al 14-lea și încă din tinerețe a ales calea nevoințelor ascetice.
După ce a petrecut mulţi ani ca pustnic pe valea pârâului Râmeţ, a dobândit darul facerii de minuni şi s-a remarcat prin viaţa sa duhovnicească smerită, adunând în jurul său ucenici.
Stareţ al Mănăstirii Râmeţ a fost ales la insistenţele părinţilor. Conform inscripţiei de pe peretele care desparte naosul de pronaosul bisericii de la Râmeţ, Sfântul Ghelasie nu a fost doar stareţ al Mănăstirii, ci şi Arhiepiscop al Transilvaniei.
El este astfel primul Arhiepiscop al Transilvaniei consemnat de izvoarele istorice.

Preotul căpitan Ioan Grigorescu va fi comemorat în cadrul proiectului „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”, duminică, 3 iulie, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Slujitor al acestei biserici între anii 1904 și 1920, preotul Grigorescu a fost protopop al județelor Tulcea și Constanța.
În timpul luptelor a participat activ pe front, în calitate de confesor al Brigăzii 9 Artilerie, fiind rănit grav de o bombă, la Flămânda.
A murit în anul 1949 şi este înmormântat în Cimitirul Central din Constanţa.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural-Educațional, în colaborare cu Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”, Filiala Constanța a Muzeului Militar Național, ASCOR – Filiala Constanța și Filiala Județeană Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Patriarhia Română îşi exprimă solidaritatea faţă de victimele atentatului ce a avut loc marți pe Aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul.
În urma atentatului au murit 41 de persoane și alte 230 au fost rănite.
Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să odihnească în pacea și iubirea Sa sufletele celor decedați și să dăruiască vindecare grabnică celor răniți. Totodată, ne exprimăm compasiunea și solidaritatea cu familiile îndoliate, au declarat reprezentanții Patriarhiei Române.

Consiliul Județean Constanța a demarat un control surpriză la Spitalul Județean de Urgență Constanța.
Preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu şi cei doi vicepreşedinţi, Claudiu Palaz şi Daniel Learciu, au fost ieri, într-un control inopinat la unitatea sanitară.
Conducerea Consiliului Județean a verificat documentele de achiziţii, dar şi contractele pe care spitalul le-a încheiat de-a lungul timpului cu furnizorii de servicii medicale

Aproape 300 de unități de alimentație de pe raza județului Constanța au fost verificate de inspectorii sanitar veterinari săptămâna trecută.
Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța au desfășurat acțiunile de supraveghere și control în perioada 18 – 26 iunie.
Inspectorii au constatat neconformități cu privire la comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, dar au găsit și produse alimentare etichetate necorespunzător.
Pentru aceste abateri au fost aplicate trei sancțiuni în valoare de 4.600 de lei.
Totodată, au fost retrase de la vânzare șase tone și jumătate de carne, alte două tone de lapte și produse lactate, și peste 1.600 de kilograme de pește și ouă.

Inspectorii de muncă au luat la verificat sălile de sport din Constanţa.
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța au verificat în ultima perioadă 27 de agenți economici care își desfășoară activitatea în unități cu profil sportiv pe raza județului Constanța.
Doi angajatori au primit sancțiuni în valoare totală de 11.500 de lei.
Neregulile au constat în nerespectarea repausului săptămânal, neplata orelor suplimentare și neînregistrarea unui contract individual de muncă.

Absolvenții de gimnaziu au susținut ieri și proba la matematică din cadrul Evaluării Naționale.
Elevii vor afla mâine ce note au luat, iar cei nemulțumiți de rezultate vor putea depune contestații.
Notele de la Evaluarea Naţională au o pondere de 75% în media admiterii la liceu.
Pentru prima oară, lucrările vor fi corectate în alte judeţe decât acolo unde le-au scris elevii.

O linie de autobuz se suspendă pe timp de vară în Constanța.
Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa anunţă că, de mâine, se va suspenda linia 40C, care circulă pe traseul Gară – bd. Ferdinand – bd. Mamaia – Campus Universitatea Ovidius.
Măsura se va lua întrucât studenţii intră în vacanţa de vară.
Autobuzele 40C vor reveni la vechiul traseu pe data de 30 septembrie, cu o zi inainte de începerea anului universitar.
Abonamentele eliberate pentru linia 40C rămân valabile pe linia 5-40.

Premierul britanic David Cameron l-a asigurat pe Klaus Iohannis că românii aflați în Marea Britanie pot rămâne să muncească acolo.

Președintele României a făcut această declarație, ieri, la Bruxelles.
“Am primit asigurări de la premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească “, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului s-a aflat marți și ieri la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European care are ca temă principală Brexit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept