Știri 29 iunie 2016

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Aceștia se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, deoarece au fost “căpetenii ale apostolilor” şi “învăţători ai lumii”, şi au contribuit, la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.
Sfântul Apostol Petru s-a născut în Galileea în anul 10 înainte de Hristos şi a primit la botez numele de Simon.
El este fratele Sfântului Apostol Andrei, cel care a adus creştinismul în tara noastră.
Îl urmează pe Mântuitorul Iisus Hristos, devine apostol, şi primeşte misiunea de a vesti tainele împărăţiei lui Dumnezeu şi de a împărtăşi harul divin.
La rândul său, Sf. Apostol Pavel, s-a născut între anii 1-5 , în cetatea Tars şi a primit iniţial numele de Saul.
A studiat Scriptura Vechiului Testament şi a devenit zelos păzitor al legii si aprig prigonitor al creştinilor.
Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, când păzeşte hainele ucigaşilor.
Pe când însă mergea la Damasc, pentru a prigoni pe creştini, aude glasul lui Hristos, care îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?”, ocazie cu care se converteşte la creştinism.
Episcopul Damascului, Anania, l-a botezat pe la anul 34-35 şi a primit numele Pavel.
Tot atunci şi-a recapătat vederea pe care şi-o pierduse în urma revelaţiei.
Sfântul Ioan Gură de Aur a spus despre el că “este fereastra prin care lumea păgână a văzut pe Hristos”.
În ziua de 29 iunie a anului 67, ambii Apostoli au fost martirizaţi la Roma, Sfântul Apostol Petru prin răstignire cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel prin tăierea capului, din porunca împăratului Nero.
În România, cei doi apostoli sunt declaraţi şi ocrotitori ai penitenciarelor.
Potrivit statisticilor, peste jumătate de milion de români poartă numele sfinţilor apostoli Petru si Pavel, iar aproximativ trei sferturi sunt bărbaţi.

Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța își serbează astăzi hramul.
Totodată, anul acesta se împlinesc 133 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei.
Zidită între anii 1883-1885, aceasta a suferit deteriorări în timpul celui de-al doilea război mondial, şi a fost restaurată între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Chesarie Păunescu şi al Patriarhului Iustinian Marina.
A fost repictată în stil neobizantin cu decoraţiuni şi motive naţionale româneşti de pictorul profesor Gheorghe Popescu şi de Niculina Dona de la Vrancea, iar mobilierul a fost executat la Paris, după desenele arhitectului Ioan Mincu.
Catedrala adăposteşte moaşte ale Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, ale Sfântului Stelian şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Din anul 2002, Catedrala are statut de mănăstire.
Mâine dimineață, începând cu ora 8, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală împreună cu studenții din anii terminali ai Facultății de Teologie ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța.

Tot astăzi este și Ziua Dunării.
Aceasta este sărbătorită din anul 2004, la propunerea ţărilor riverane şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.
Ziua marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia.
Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a evidenția dorința acestora de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie că este vorba de fenomene extreme, secetă sau inundații, fie că este vorba despre poluări accidentale.

Aproximativ 70 de mii de turiști au sosit la Constanța în primele patru luni ale acestui an.
Asta înseamnă o creștere cu aproape 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.
Totodată, a crescut și numărul înnoptărilor în Constanța, ajungându-se la peste 200 de mii de înnoptări în perioada ianuarie-aprilie 2016, faţă de 173 de mii de înnoptări înregistrate în acceași perioadă a anului 2015.
În ceea ce privește turiştii străini, peste 8.500 de persoane au sosit în România în primele patru luni ale anului 2016, cu 2,3% mai mulți decât turiştii străini sosiţi în orașul de la malul mării în aceeași perioadă a anului anterior.

Statul american va dona Jandarmeriei Române patru câini specializați în detectarea explozibililor.
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a trimis în state patru jandarmi români care se vor antrena timp de patru săptămâni și vor fi inițiați ca să dobândească abilitățile necesare pentru câini specializați în detectarea explozibilului.
Militarii români se pregătesc în această perioadă alături de specialiștii Unității de Asistență Antiterorism a Biroului de Securitate din Statele Unite.
La finalul sesiunii de pregătire în comun, Jandarmeria Română va primi, ca donație din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, patru labradori specializați în detectarea explozibililor care să fie folosiți în misiunile specifice Jandarmeriei.

Agenții economici de pe litoral, găsiți cu nereguli in ceea ce priveste prevenirea incendiilor, au primit amenzi de peste 220 de mii de lei în ultimele două săptămâni.
În perioada 13 – 24 iunie, reprezentanții Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au efectuat controale în stațiunile de la malul mării, la aproape 180 de unități de cazare, tabere, parcuri de distracții, cluburi sau campinguri.
Inspectorii au depistat peste 750 de deficienţe, 100 dintre ele fiind remediate pe timpul controalelor.
Aproximativ 700 de sancțiuni au fost aplicate, în special pentru nereguli la instalațiile electrice sau lipsa unui angajat cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Un cutremur de 4,3 grade a fost înregistrat ieri dimineaţă în Marea Neagră.
Tot ieri a mai fost un cutremur în zona Vrancea.
Seismul din Marea Neagră a avut loc la ora 07.23, la o adâncime de 31,3 kilometri, conform Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Un alt seism de 2,8 grade a fost înregistrat la ora 02.37, în judeţul Vrancea.

Acțiunile de dezinsecție continuă astăzi în mai multe cartiere din Constanța, printre care Inel Doi și Faleză Nord.
În urma plângerilor făcute la primărie, de către constănțeni, administrația locală a făcut modificări în programul după care se derulează activitățile de dezinsecție.
Până în prezent, câte cinci echipe acționau săptămânal în tot orașul, între orele 6 și 20, dar acum, până pe 3 iulie, vor acționa câte șase echipe de dezinsecție, începând de la ora 19 până târziu în noapte.
Astăzi, echipele de dezinsecție se vor afla în zonele: Inel I, Inel II, I.C. Brătianu, Centru, Peninsulă și Faleză Nord.
Mâine se va lucra în cartierul Tomis Nord, vineri, în stațiunea Mamaia, iar sâmbătă, în toate cimitirele din municipiu.

Parlamentul European a cerut, ieri, activarea imediată a procedurii de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Clauza de retragere a Angliei din UE, prevăzută în Tratatul de la Lisabona, ar trebui activată imediat pentru a evita o incertitudine care ar aduce prejudicii și pentru a proteja Uniunea.
Într-o rezoluție adoptată cu 395 de voturi pentru și 200 împotrivă, Parlamentul European subliniază totodată că ‘voința exprimată de poporul britanic trebuie să fie pe deplin și cu scrupulozitate respectată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept