Știri 28 iunie 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Aceștia se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, deoarece au fost “căpetenii ale apostolilor” şi “învăţători ai lumii”, şi au contribuit, la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.
Sfântul Apostol Petru s-a născut în Galileea în anul 10 înainte de Hristos şi a primit la botez numele de Simon.
El este fratele Sfântului Apostol Andrei, cel care a adus creştinismul în tara noastră.
Îl urmează pe Mântuitorul Iisus Hristos, devine apostol, şi primeşte misiunea de a vesti tainele împărăţiei lui Dumnezeu şi de a împărtăşi harul divin.
La rândul său, Sf. Apostol Pavel, s-a născut între anii 1-5 , în cetatea Tars şi a primit iniţial numele de Saul.
A studiat Scriptura Vechiului Testament şi a devenit zelos păzitor al legii si aprig prigonitor al creştinilor.
Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, când păzeşte hainele ucigaşilor.
Pe când însă mergea la Damasc, pentru a prigoni pe creştini, aude glasul lui Hristos, care îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?”, ocazie cu care se converteşte la creştinism.
Episcopul Damascului, Anania, l-a botezat pe la anul 34-35 şi a primit numele Pavel.
Tot atunci şi-a recapătat vederea pe care şi-o pierduse în urma revelaţiei.
Sfântul Ioan Gură de Aur a spus despre el că “este fereastra prin care lumea păgână a văzut pe Hristos”.
În ziua de 29 iunie a anului 67, ambii Apostoli au fost martirizaţi la Roma, Sfântul Apostol Petru prin răstignire cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel prin tăierea capului, din porunca împăratului Nero.
În România, cei doi apostoli sunt declaraţi şi ocrotitori ai penitenciarelor.
Potrivit statisticilor, peste jumătate de milion de români poartă numele sfinţilor apostoli Petru si Pavel, iar aproximativ trei sferturi sunt bărbaţi.

Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel își sărbătorește mâine hramul.
În ajunul prăznuirii hramului lăcașului de cult, astăzi, de la ora 18, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Privegherii la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Mâine, în ziua hramului Catedralei arhiepiscopale, începând cu ora 6, ierarhul nostru, împreună cu preoții și diaconii, va oficia Taina Sfântului Maslu și Aghiasma Mică, iar de la ora 8.15, va săvârși Sfânta Liturghie.
Credincioșii constănțeni vor putea cinsti moaștele Sfântului Apostol Filip, ale Sfinților Simeon Stâlpnicul și Cosma, doctor fără de arginți, și ale Sfântului Ierarh Vasile, Episcopul Angarei, care au fost aduse la Catedrala arhiepiscopală de la schitul „Sf. Ana” al mănăstirii Vatoped, din Sfântul Munte Athos, Grecia, și care vor rămâne spre cinstire până mâine, inclusiv.
Zidită între anii 1883-1885, Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a suferit deteriorări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind restaurată între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Constanței Chesarie Păunescu şi al Patriarhului Iustinian Marina.
Catedrala adăposteşte moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, descoperite la Halmyris în anul 2001 și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Catedrala arhiepiscopală are statut şi regim de mănăstire din anul 2002.
Joi, 30 iunie, începând cu ora 8, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală împreună cu studenții din anii terminali ai Facultății de Teologie ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța.

Mesajul Marelui Sinod Ortodox din Creta a fost citit duminica trecută de capii celor zece Biserici Ortodoxe participante.
Cei 161 de ierarhi participanţi la sinod au semnat la finalul lucrărilor un mesaj sinodal către poporul ortodox şi către toate persoanele de bunavoinţă.
Mesajul afirmă că Sfântul şi Marele Sinod a avut ca prioritate proclamarea unităţii Bisericii Ortodoxe care are nevoie “să fie întărită şi să aducă roade noi.”
Sinodalitatea ca principiu al unităţii se va manifesta pe viitor prin convocarea periodică a sfântului şi marelui Sinod la fiecare şapte sau zece ani.
Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la Marele Sinod din Creta de o delegaţie de 25 de ierarhi condusă de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel.
Din cele 14 Biserici autocefale, au participat la sinod doar zece.
Patriarhiile Antiohiei, Moscovei, Bulgariei şi Georgiei au absentat, invocând nereguli procedurale în convocarea sinodului.

Acțiunile de dezinsecție se intensifică la Constanța.
Potrivit autorităților locale, câte șase echipe vor acționa în diverse zone ale orașului.
În urma plângerilor făcute la primărie, de către constănțeni, administrația locală a anunțat că vor exista o serie de modificări în programul după care se vor derula activitățile de dezinsecție.
Până în prezent, câte cinci echipe acționau săptămânal în tot orașul, între orele 6 și 20, iar de acum până pe 3 iulie, vor acționa câte șase echipe de dezinsecție, dar începând de la ora 19 până târziu în noapte.
Astăzi, echipele de dezinsecție se vor afla în zonele: Casa de Cultură, Trocadero, Dacia, Tomis I, Tomis II, Tomis III și ICIL.
Mâine, acțiunile vor continua în cartierele Inel I, Inel II, I.C. Brătianu, Centru, Peninsulă și Faleză Nord.

Trei sferturi dintre unitățile medicale românești sunt private.
Așadar, infrastructura medicală privată acoperă 75% din totalitatea unităților medicale din România, cu o creștere medie anuală de 300%, în ultimii 15 ani, potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică.
În România există, în prezent, peste 56 de mii de unități sanitare, de la spitale, cabinete și clinici de specialitate, la farmacii și laboratoare de analize.
În ceea ce privește policlinicile, centrele și cabinetele medicale de specialitate și cabinetele stomatologice, 90% dintre acestea sunt private.
De asemenea, anual, în sistemul privat de sănătate ajung peste cinci milioane de pacienți.

Dobrogea și alte zone din țară se află astăzi sub cod galben de ploi torențiale.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică valabilă azi de la ora 10 la ora 22.
În acest interval, în zonele montane, precum şi în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Maramureşului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse 60…70 l/mp, cu precădere în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali.
Potrivit ANM, începând din această noapte, ploile se vor restrânge treptat către partea de est și sud est a țării.

Lucrările de pe Autostrada Soarelui impun în continuare restricții de circulație.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București – Constanța, pe sensul de mers către Constanța, traficul rutier este restricționat pe banda a doua, la kilometrul 185.
Muncitorii înlocuiesc glisierele din zona mediană.
Polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi să manifeste prudență sporită la volan şi să se asigure corespunzător când schimbă banda de circulație.

Un elev constănţean a fost eliminat ieri de la Evaluarea Naţională pentru fraudă.
Elevul susţinea prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, la Şcoala Gimnazială Nr. 23 și a fost scos din sala de examen după ce ar fi fost surprins cu telefonul asupra sa.
La Evaluarea Naţională din acest an s-au înscris peste 5.600 de absolvenţi de clasa a opta din județul Constanța, care susţin probele în 128 de centre de examen.
Următoarea probă, cea la Matematică se va desfăşura mâine, iar primele rezultate vor fi afişate vineri, 1 iulie, până la ora 16.

Peste 4.600 de absolvenți de liceu din județul Constanța sunt înscriși la proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională din cadrul Bacalaureatului.
Examenul se susține în cele 51 de centre din județul Constanța.
Evaluarea se derulează până pe 1 iulie, iar candidații susțin trei tipuri de probe: înțelegerea unui text audiat, proba scrisă și proba orală.
Primele două etape, textul audiat și proba scrisă, s-au desfășurat ieri, urmând ca proba orală să se deruleze în intervalul metodologic, conform planificării de la nivelul fiecărei unități de învățământ liceal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept