Știri 24 iunie 2016

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil binevesteşte preotului Zaharia că soția sa, Elisabeta, va da naştere pruncului Ioan, care va deveni Proorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, precum şi de momentul propriu zis al naşterii Sfântului şi Marelui Prooroc.
Denumită popular şi Drăgaica sau Sânzienele, sărbătoarea face parte dintr-o serie de sărbători creştine pe care Biserica Ortodoxă le-a închinat personalităţii Sfântului Ioan Botezătorul, ca: Naşterea, Soborul, Tăierea capului, precum şi cele trei aflări ale cinstitului său cap.
Această sărbătoare se ţine fix cu şase luni înaintea Naşterii Domnului, adică pe 24 iunie deoarece conform mărturiilor biblice, Sfânta Fecioară a rămas însărcinată cu Pruncul Iisus la data când Elisabeta, mama Sfântului Ioan, era însărcinată în luna a şasea.
Deşi are o bază biblică, sărbătoarea este atestată de-abia în secolele 4-5, deoarece trebuie să ţinem cont şi de perioada persecuţiilor care nu a permis dezvoltarea creştinismului.

Astăzi, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte şi aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Ziua de azi aduce aminte de momentul în care moaştele Sfântului au fost aduse de la Cetatea Albă în Suceava, de către domnul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, şi aşezate în biserica MIRĂUŢILOR, pe atunci catedrală mitropolitană.
Mai târziu, în anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei a luat prizonier pe Sfântul Ierarh Dosoftei, precum şi moaştele Sfântului Ioan, care au fost readuse acasă în anul 1783.
La începutul Primului Război Mondial, sfintele moaşte au fost duse la Viena unde au stat până în 1918, când au fost readuse la Suceava.
În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât ca cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava să se facă în toată Patriarhia Română.
Ziua de astăzi este sărbătorită cu mare cinste şi în Arhiepiscopia Sucevei, deoarece este şi hramul catedralei Arhiepiscopale de acolo.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana.
Acesta a fost episcop de Remesiana, localitate la sud de Dunăre, timp de aproape 50 de ani, între anii 366-414.
Apoi a venit și a propovăduit creștinismul în provincia romană Sciția Minor și în Dacia Mediteraneană.
De asemenea a întemeiat câteva aşezări monahale, a înălţat numeroase biserici şi a împodobit sfintele slujbe cu cântări.
Una dintre cele mai frumoase cântări compuse de el este imnul, cu caracter dogmatic, intitulat: „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm”.
Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1992, cu data de prăznuire 24 iunie.

Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine dimineață Sfânta Liturghie la Penitenciarul Poarta Albă.
Înaltpreasfințitul Teodosie va începe slujba la ora 8.30 în capela instituției, deoarece se apropie sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care sunt și ocrotitorii celor din penitenciare.
La slujbă vor participa aproximativ 100 de persoane private de libertate.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în prima duminică după Rusalii, numită și Duminica tuturor Sfinților.
Ierarhul nostru va fi prezent la biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din cartierul constănțean Brătianu, care își serbează hramul.
Astfel, de la ora 8, Înaltpreasfințitul Teodosie va sfinți un așezământ ce cuprinde casa mortuară, cancelaria parohială, biblioteca și clopotnița.
Apoi, de la ora 9, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie.
Tot duminică, în calendarul ortodox este consemnat lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care va începe luni, 27 iunie.
Acest post este închinat celor doi mari apostoli ai Creștinătății, și are o durată variabilă, stabilită în funcție de praznicul Învierii.
De aceea, anul acesta postul ține doar două zile, situație similară cu cea din 1983, 1994 și 2005.

Părticele din moaștele Sfântului Apostol Filip, ale Sfinților Simeon Stâlpnicul și Cosma, doctor fără de arginți, precum și ale Sfântului Ierarh Vasile, Episcopul Angarei, vor sosi săptămâna viitoare la Constanța.
Acestea vor fi întâmpinate luni, la ora 6. 45, în Piața Ovidiu, de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de preoți și credincioși.
Apoi se va porni în procesiune până la Catedrală, unde sfintele moaște vor fi depuse spre cinstire.
Sfintele moaște vin de la schitul Sf. Ana al mănăstirii Vatopedu, din Sfântul Munte Athos, pentru a îmbogăți sărbătoarea din 29 iunie a hramului catedralei Arhiepiscopale Sf. Apostoli Petru și Pavel.

Ziua Universală a Iei se sărbătorește astăzi, 24 iunie.
Ia este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.
La Constanța, anul acesta Ziua Iei va fi sărbătorită în Piața Ovidiu, astăzi, între orele 17 și 21.
Cei prezenți vor purta ii, vor admira cămăși dobrogene cusute manual și vor avea parte de surprize.

Sute de constănțeni au ajuns zilele trecute la spital din cauza caniculei.
Numai într-o singură zi, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean Constanța, s-au prezentat aproximativ 400 de persoane.
Medicii recomandă bolnavilor cronici să fie foarte atenţi în zilele cu temperaturi extrem de ridicate şi să nu iasă din casă în intervalul 10 – 18.
Potrivit specialiştilor, cei mai afectati sunt bolnavii cu afecţiuni pulmonare şi cei cu boli cardiovasculare.
Alimentaţia în zilele caniculare trebuie să fie mai degrabă lacto-vegetariană, cu mai puţină carne şi multe lichide.
Totodată, trebuie luate măsuri de protecţie purtând pălării, haine uşoare de culoare deschisă şi duşuri cât mai dese.

RATC Constanța se pregăteşte să scoată autobuzele etajate din garaje.
Directorul Regiei Autonome de Transport în Comun, Ovidiu Tănase, a declarat că abia săptămâna viitoare se va decide data la care aceste mijloace de transport vor fi puse la dispoziţia călătorilor.
De asemenea, tot săptămâna viitoare, se va decide ce linii estivale vor funcţiona în acest sezon.

Elevii de clasa a opta vor susține săptămâna viitoare Evaluarea Națională.
Ministerul Educației a decis ca, în acest an, lucrările să se corecteze încrucișat în alte județe decât cele în care s-au susținut probele, pentru o evaluare corectă și lipsită de orice tip de suspiciuni asupra corectării.
Aceeași metodă a fost folosită anul trecut în cadrul Examenului de Bacalaureat, iar anul acesta, ea a fost extinsă și la Evaluarea Națională.
Prima probă debutează luni, cu Limba și Literatura Română, miercuri, 29 iunie se desfășoară proba la matematică, iar pe 1 iulie se afișează primele rezultate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept