Știri 16 iunie 2016

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, împreună cu delegaţia Patriarhiei Constantinopolului a ajuns ieri, în Creta.
Sanctitatea Sa a ţinut un scurt discurs chiar pe pista aeroportului internaţional Ioannis Daskalo-giannis, spunând că decizia celor care nu vor participa la Sinod îi va împovăra pe ei înşişi.
Câteva minute după aceasta, s-a anunţat faptul că Biserica Ortodoxă a Serbiei va participa la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod, împreună cu Întâistătătorul ei, Patriarhul Irineu.
Și delegația Patriarhiei Române ajunge astăzi în Creta, unde va avea loc Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe.
Din delegaţie, alături de Patriarhul României, fac parte 24 de ierarhi ai Bisericii noastre.
Sinodul se va desfăşura în perioada 16 – 27 iunie.

Grecia condamnă decizia Turciei de a citi Coranul zilnic în Catedrala Sfânta Sofia.
Președintele turc, Tayyip Erdogan a decis ca în timpul Ramadanului musulman, în Catedrala Sfânta Sofia să se citească în fiecare zi Coranul.
Ministerul grec al Afacerilor Externe a condamnat, în semn de răspuns, decizia, amintind că persistența de a efectua ritualuri musulmane în sit-ul de Patrimoniu Mondial, nu este de înțeles, fiind o manifestare a lipsei de respect și a lipsei de legături cu realitatea.
Astfel de acțiuni nu sunt compatibile cu societatea seculară democratică și modernă, a declarat Ministerul de Externe al Greciei.
Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, de peste o mie de ani, a fost cea mai mare biserică a lumii creștine, după căderea Imperiului Bizantin, a fost transformată în moschee, dar în 1934, clădirea a devenit muzeu și a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Traficul greu este restricționat până la sfârșitul acestei luni, pe podul de la Agigea.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă menţinerea până la data de 30 iunie a măsurii de restricţionare a circulaţiei autovehiculelor cu masa maximă totală autorizată mai mare de cinci tone pe podul de la Agigea, situat pe DN 39.
Este permis exclusiv traficul autovehiculelor destinate transportului de persoane şi al celor cu regim de circulaţie prioritară.
Totodată, traficul rutier se desfăşoară în continuare pe benzile centrale ale podului, iar viteza de deplasare este limitată la 50 km/h.

Peste o mie de exponate din aur şi argint, cu valoare artistică și istorică au ajuns la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanța.
Acestea vor putea fi admirate de constănţeni de pe 22 iunie, în cadrul expoziţiei „Aurul și argintul antic al României“.
Reprezentanții muzeului spun că momentan încă se lucrează la amenajarea vitrinelor, a decorurilor interioare și a spaţiilor din jurul camerelor unde vor fi expuse.
Piesele provin din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi ale altor 31 de muzee din ţară.

Guvernul României a acordat un punct de vedere favorabil propunerii legislative care vizează declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sărbătoare legală.
Ultimul pas legislativ, astfel încât 1 iunie să poată fi declarată zi liberă la nivel național şi să fie sărbătorită începând cu 2017, este ca proiectul de lege să treacă de dezbaterea de la Camera Deputaţilor din Parlament.
Scopul acestui proiect este ca de Ziua Copilului, părinţii să poată petrece mai mult timp cu copiii lor.

Peste patru mii de absolvenți de liceu din Constanța au fost prezenți la primele două probe ale bacalaureatului.
Ieri s-au finalizat probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, niciun candidat nu a fost respins.
Cu toate acestea, pe parcursul derulării probelor au fost eliminați din examen doi elevi pentru tentativă de fraudă.
Între 21 și 24 iunie se va desfășura proba de evaluare a competențelor digitale, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației.

Serviciul Public de Impozite și Taxe pune la dispoziția constănțenilor o linie telefonică gratuită.
Cetățenii pot apela, de ieri, gratuit, TelVerde 0800 41 00 42, pentru informații și consiliere în domeniul impozitelor și taxelor locale.
Numărul este apelabil din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă și este disponibil, lunea, marțea, miercurea și vinerea, între orele 08.30 – 16:30, iar joia, în intervalul orar 8.30-18.30.

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor încep peste două săptămâni controalele pe litoral.
Cele trei puncte suplimentare ale ANPC care vor funcționa pe litoral în acest sezon estival, au fost inaugurate în Mamaia, Costinești și Neptun.
Acolo vor exista echipe formate din inspectori detașați din țară, care își vor desfășura activitatea de azi până în luna septembrie.
Verificările efective vor demara de la 1 iulie, dar până atunci, agenții economici vor fi ajutați să-și rezolve deficiențele, amenzile fiind aplicate doar în cazul în care se vor constata abateri grave.
Reprezentanții care apără drepturile consumatorilor promit, însă, controale ori de câte ori vor exista reclamații.

Pensionarii constănțeni mai au la dispoziție o sută de bilete de tratament în această lună.
Pentru cea de-a opta serie de bilete de tratament cu data de plecare 24, 25, 26 iunie, Casa Judeţeană de Pensii Constanţa a avut disponibile 440 de bilete de tratament pentru mai multe staţiuni, iar acum au mai rămas aproximativ o sută.
Pensionarii pot opta pentru stațiuni precum 1 Mai, Amara, Călimăneşti, Felix, Herculane, Moneasa, Olăneşti, Sărata Monteoru, Slănic Prahova, Tuşnad sau Vălenii de Munte.
Persoanele interesate se pot prezenta la sediul Casei de Pensii Constanta, cu o cerere tip, trimitere de la medicul de familie, copie după actul de identitate şi talonul de pensie pe luna aprilie sau mai 2016 în original.


Ministerul Afacerilor Externe atenționează românii care călătoresc în Grecia cu privire la greva din transporturi.

Autoritățile informează cetățenii români că Federația Sindicatelor din Aviația Civilă a anunțat declanșarea unei greve de cinci zile, în intervalul 20 – 24 iunie și este posibil ca protestul să afecteze programul de zbor în aeroporturile regionale elene.
De asemenea, Federația Panelenă a Căilor Ferate și sindicatele lucrătorilor feroviari au anunțat, oprirea lucrului în zilele de joi, 16 iunie și marți, 21 iunie și declanșarea unei greve de 24 de ore pentru ziua de miercuri, 22 iunie, potrivit unui comunicat transmis ieri de MAE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept