Știri 15 iunie 2016

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sf. Mucenic Isihie din Durostorum.
Sfântul Isihie era ostaş creştin şi făcea parte din legiunea armatei romane de la Dunăre, staţionată în cetatea Durostor din provincia Moesia Inferior, în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu.
Acest Sfânt a pătimit împreună cu alţi 5 sfinţi mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian şi Iuliu veteranul.
În ziua pătimirii veteranului Iuliu, Sfântul Isihie, care se afla în închisoare cu el, i-a adresat o rugăminte ca să-şi aducă aminte de el când va sosi în faţa Domnului, căci curând va urma şi el aceeaşi soartă.
Iar Sfântul Iuliu l-a îmbărbătat şi i-a amintit de făgăduinţele făcute de către Domnul pentru cei ce vor răbda până la sfârşit.
Sfântul Isihie s-a încununat cu moartea martirică în anul 298, la 15 iunie, prin tăierea capului.

Mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale cer prelungirea lucrărilor de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod.
Deşi toţi Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au hotărât ca Sfântul şi Marele Sinod să aibă loc în luna iunie 2016, în ultima perioadă mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale au propus ca lucrările pregătitoare ale acestui sinod să fie prelungite.
Astfel, Biserica Ortodoxă Bulgară a cerut amânarea Sfântului şi Marelui Sinod invocând, în principal, lipsa consensului tuturor Bisericilor Autocefale asupra Regulamentului de funcţionare a Sinodului şi asupra unor documente propuse spre aprobare.
Amânarea Sfântului și Marelui Sinod a fost propusă și de Patriarhia Antiohiei, Biserica Ortodoxă a Georgiei și de Biserica Ortodoxă a Rusiei, care a precizat că toate bisericile trebuie să participe la Sfântul și Marele Sinod și numai atunci deciziile Sinodului vor fi legitime.

Doi elevi constănțeni au fost eliminați, ieri, din examenul de Bacalaureat.
În total, peste 1.700 de absolvenți de liceu din Constanța au fost prezenți în cea de-a doua zi a bacalaureatului, sesiunea iunie – iulie 2016.
Ieri a continuat desfășurarea probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în cele 51 de centre din județul Constanța.
Pe parcursul zilei au fost eliminați doi elevi pentru tentativă de fraudă, unul de la Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu Năvodari și celălalt de la Liceul Tehnologic Cogealac.
Cei doi tineri au intrat în sala de examen cu telefoanele mobile.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Național – Rabla Clasic 2016, a debutat ieri, pentru cetățeni.
Persoanele fizice pot merge deja la producătorii autorizați să își achiziționeze un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant.
Programul a demarat în data de 30 mai, cu etapa validării producătorilor.
Pentru ”Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri.

Ziua internațională a energiei eoliene este marcată în data de 15 iunie, cu scopul de a oferi posibilitatea descoperirii acestui tip de energie, a puterii și posibilităților pe care le deține.
Astfel, se poate reduce poluarea cauzată de producerea energiei din arderea combustibililor fosili.
Energia eoliană reprezintă la nivel mondial unul dintre sectoarele industriale cu cea mai rapidă creștere, cu peste 100 de miliarde de dolari investiți în anul 2015.

Arhiepiscopul Tomisului oficiază, astăzi, slujba de înmormântare a celor trei victime din accidentul de la Mihai Viteazu.
Înaltprea Sfințitul Teodosie va citi prohodul, de la ora 12.30, la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Azi vor fi înmormântați șoferița, tatăl ei și fiica ei, de 18 ani.
Răspunsurile liturgice vor fi date de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia”.

Mii de tone de carne stricată găsite în unități alimentare constănțene au fost distruse săptămâna trecută de inspectorii sanitari veterinari.
Acțiunile de supraveghere și control desfășurate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au continuat în perioada 6 – 10 iunie, când s-au verificat peste o sută de obiective.
Unele produse alimentare erau comercializate în spații neaprobate sanitar veterinar sau erau depozitate necorespunzător.
Pentru abateri au fost aplicate trei sancţiuni în valoare totală de 8.200 lei, iar un laborator de patiserie a fost închis temporar.

Patronii care pun șezlonguri pe plajele noi de pe litoralul românesc riscă amenzi de zeci de mii de lei.
Operatorii economici din staţiunea Mamaia s-au întâlnit, ieri, cu conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care le-a explicat ce se aşteaptă de la ei, în acest sezon estival.
De azi, funcţionează și Comandamentul Litoral, care va avea trei puncte fixe, în staţiunile Mamaia, Costineşti şi Neptun.
Oficialii ANPC au adus în discuţie practica unor operatori de plaje, care deja şi-au amplasat şezlongurile pe noile sectoare de nisip, deşi regulamentele europene interzic acest lucru.
Așadar amenzile sunt cuprinse între o mie și zece mii de lei pentru deficiențe de informare și între cinci mii și 50 de mii de lei pentru practici incorecte, dar se poate dispune închiderea activității până la remedierea problemei, au precizat reprezentanții ANPC.

Peste 140 de salvamari se vor afla, vara aceasta, pe plajele din Mamaia și Constanța.
Primăria a atribuit, recent, contractul Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România.
Valoarea contractului a fost estimată de autorități la aproximativ două milioane de lei.
Pentru această sumă, Asociaţia Naţională a Scanfandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România va asigura 143 de posturi de salvare, dintre care 93 în staţiunea Mamaia.
Vara trecută, aceeaşi asociaţie a asigurat serviciile de salmar pe plajele din Mamaia şi Constanţa.

Primăriile amenință cu grevă generală luna viitoare.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie anunţă protestul în luna iulie “ca urmare a refuzului Guvernului României de a soluţiona revendicările salariaţilor din primăriile şi consiliile judeţene”.
Preşedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, ieri, că personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală în urma adoptării ordonanței de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, notează Mediafax.
Suciu a precizat că FNSA va organiza o grevă generală de o oră în data de 5 iulie, o grevă generală de o zi în data de 12 iulie şi grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 19 iulie.

Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici este marcată, în fiecare an, în data de 15 iunie.
Această zi a fost desemnată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în decembrie 2011 și reprezintă acea zi din an când întreaga lume se manifestă în mod deschis împotriva oricărei forme de abuz sau de suferință provocată persoanelor vârstnice.
Între 4 și 6% dintre persoanele în vârstă au fost victime ale unei forme de rele tratamente care pot duce la răni fizice, dar și la consecințe psihologice pe termen lung.
La nivel global, numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani este în creștere, de la 542 milioane în 1995 până la aproximativ 1,2 miliarde, estimate pentru anul 2025.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept