Știri 6 iunie 2016

Zilele acestea, la Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
În deschiderea lucrărilor, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat, astăzi, în Catedrala Patriarhală, Slujba Sfintei Liturghii şi o slujbă de Te Deum.
Slujba de mulţumire a fost săvârşită în prezenţa ierarhilor Sfântului Sinod și a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.
Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate.

Lucrările continuă la Catedrala Mântuirii Neamului.
Pe șantierul viitoarei Catedrale Naționale, lucrările sunt în plină desfășurare.
Muncitorii pregătesc prefabricatele pentru cupole, pe de altă parte sudează armătura, toarnă beton și zidesc diferite elemente.
Detalii despre etapele construirii locașului de cult, despre arhitectură, dar și despre simbolistică se găsesc pe pagina de internet catedralaneamului.ro.

În următorii patru ani, primar al municipiului Constanța va fi social-democratul Decebal Făgădău.
Cei mai mulți constănțeni care au mers, ieri, la urne, au votat cu reprezentantul PSD, mai exact, 41,56 la sută.
Pe locul doi în preferințele electoratului s-a numărat liberalul Verghil Chițac, cu 35,17 procente, iar pe al treilea, Claudiu Iorga Palaz, cu 6,71 la sută.
De asemenea, la Consiliul Local, PSD conduce acest scrutin, cu 36,53 la sută, precum și la Consiliul Județean, unde a obținut 38,74 la sută din voturi.

Puțin peste 40 la sută dintre cetățenii cu drept de vot ai municipiului Constanța s-au prezentat, ieri, la urne.

Prezența la vot a fost de 40,36 la sută, cea mai scăzută din tot județul.
Printre cele mai mari prezențe pe raza județului s-au înregistrat în localități precum Agigea, 60,40 la sută, Eforie Sud, 60,11 la sută, Mihai Viteazu, 61,05 la sută sau Nicolae Bălcescu, 64,68 la sută.
Cel mai mare procentaj al prezenței la vot s-a înregistrat în comuna Saraiu, unde au ales 83,17 la sută dintre cetățeni.
Potrivit Biroului Electoral Central, prezența la vot pe țară la alegerile locale a fost, ieri, până la ora 21, de 48,27 la sută.
În mediul urban, prezența la urne a fost de 39,80%, iar în rural de 59,71%.

Mămicile din Constanţa vor să protesteze împotriva abuzurilor din grădiniţe.
Mai multe mămici vor să se prezinte la Judecătoria Constanţa, pe 17 iunie, când se desfăşoară procesul împotriva fostelor angajate acuzate că au abuzat copiii de la centrul Micul Regat.
În acest sens, ele au iniţiat şi o petiţie în spaţiul virtual, intitulată „NU abuzurilor în grădiniţe!“.

Taxele ANAF vor putea fi plătite cu cardul de la toamnă.
Aproape 250 de primării acceptă în prezent plata cu cardul online a taxelor şi impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro – Sistemul Naţional Electronic de Plată Online.
“În aprilie, incidenţa plăţilor cu cardul a taxelor şi impozitelor locale a crescut cu 330% comparativ cu perioada similară a anului trecut”, spune şeful Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan.
O veste bună ar fi că, începând cu luna septembrie şi taxele la ANAF vor putea fi plătite cu cardul,a ținut să precizeze Bostan.
Peste 115.000 de contribuabili din toată țara şi-au activat contul pe www.ghiseul.ro în perioada 2011- 2016, putând plăti impozitele şi taxele locale online cu orice card.


Aproximativ 200 de mii de elevi de clasa a doua susțin, saptamana aceasta Evaluareai naționale.

Azi are loc testul scris de limba română, mâine, proba de citire în Limba română, iar miercuri, 8 iunie, se va desfășura testul de la Matematică.
Ultimele probe se vor desfășura pe 9 iunie, scris, și 10 iunie, citit, la Limba maternă.
Durata alocată rezolvării subiectelor este de 30 de minute pentru fiecare test administrat.

India vrea să vândă pe internet apă din fluviul sacru Gange.
Guvernul de la New Delhi intenţionează să vândă pe internet apă din fluviul considerat sfânt de către adepţii hinduismului, religia cea mai răspândită în India, a declarat ministrul indian al informaţiilor, Shankar Prasad.
Astfel, indienii care nu pot să ajungă la fluviul sacru pot beneficia de apa sfântă prin intermediul acestui serviciu.
Cei care comandă apă din Gange prin platformele de e-commerce, cu care autorităţile au demarat negocieri, vor primi comanda prin intermediul serviciului poştal.

În fiecare an, în data de 6 iunie, este marcată Ziua limbii ruse, la recomandarea Organizației Națiunilor Unite.
Limba rusă este una din cele șase limbi oficiale ale ONU, celelalte fiind engleză, arabă, spaniolă, chineză și franceză.
Scopul zilelor lingvistice ale ONU este atât de a sărbători multilingvismul și diversitatea culturală, cât și de a aminti publicului istoria și cultura fiecărei din cele șase limbi amintite.
Limba rusă aparține grupului slav oriental al familiei de limbi indo-europene.
Este limbă oficială în Rusia, Belarus și Kazakhstan, iar din punct de vedere geografic, este cea mai răspândită limbă din Eurasia.

Zeci de mii de israelieni au participat ieri la un marș sub înaltă securitate pentru a marca 49 de ani de la cucerirea de către Israel a părții palestiniene a Ierusalimului.
Ocuparea și anexarea Ierusalimului de Est de către Israel au fost condamnate în mod repetat de ONU.
Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului lor stat, însă liderii israelieni se opun.
A 49-a aniversare a Războiului de Șase Zile, când Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, s-a derulat chiar înainte de începutul Ramadanului, luna de post a musulmanilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept