Știri 31 mai 2016

Sf. Iustin Martirul și Filosoful este cinstit, miercuri 1 iunie, în calendarul Ortodox.
Cu acest prilej, mânăstirea „Sfinților Români” – Poarta Alba-Galeșu își va sărbători cel de-al doilea hram.
IPS Teodosie va săvârși de la ora 7.30 Sfânta Liturghie.
La finalul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de parastas pentru părintele Arhim, Iustin Pârvu, unul din miile de deținuți politici care au trecut prin colonia de la Galeșu, locul pe care există actuala mânăstire.
Totodată, joi, 2 iunie, începând de la ora 4 dimineața, ierarhul nostru va târnosi biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Tătaru, comuna Comana, din județul Constanța.
Slujba va fi urmată de oficierea Sfintei Liturghii arhierești.
Biserica a fost finalizată în anul 1999 pe terenul donat de către un tătar, iar la înălțarea clădirii a contribuit întreaga comunitate.
Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în luna august 1999.
Până atunci, creștinii parcurgeau 4 km până la cel mai apropiat locaș de cult.
Pictura bisericii a fost realizată în anul 2002, de către pictorul Alexandru Procora, ajutat de către ucenicii Ştefan Procora şi Virgil Purcaru.

Parohia ortodoxă românească din Cenadul Unguresc, închinată Înălțării Domnului și aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, și-a sărbătorit cu anticipație hramul, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Sâmbăta trecută, la biserica din Cenadul Unguresc a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Ierarhul a mulțumit oaspeților pentru vizita frățească efectuată și pentru dragostea lor, de a-i cerceta pe românii ortodocși din Ungaria și a se veseli duhovnicește împreună.
Întâlnirea a constituit și punctul de pornire pentru colaborări ulterioare între Parohii.

Luteranii din Germania consideră că Islamul ar trebui predat în școlile din țară.
Și asta pentru a ajuta la imunizarea elevilor în fața înclinațiilor radicale, este de părere Episcopul bavarez al Bisericii Luterane, care a invitat, în același timp, organizațiile musulmane să își asume responsabilitatea educației religioase.
Introducerea “Cursurilor extinse de Islam” în toate școlile germane, i-ar proteja cel mai bine pe tinerii musulmani de “ispita fundamentaliștilor”, argumenteaza liderul Bisericii Evanghelice Luterane din Germania, Episcopul Heinrich Bedford-Strohm.
Propunerea episcopului se adaugă unei dezbateri aprinse asupra rolului Islamului în societatea germană, ca țară care se luptă să găsească un echilibru “corect” între multiculturalism și identitatea națională.


Traficul este din nou restricționat pe bulevardul Tomis din Constanța.

După aproape două luni de lucrări pe tronsonul cuprins între Lupoaică și Capitol, Primăria municipiului anunță că circulația pe bulevardul Tomis, porțiunea cuprinsă între bulevardul Mamaia și strada Ștefan cel Mare, este închisă de azi până mâine dimineață la ora 7.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de primărie, restricționarea este impusă tot de lucrările de reabilitare ale bulevardului Tomis.
Șoferii sunt sfătuiți să utilizeze celalalte artere rutiere în acest interval.

Peste 6.300 de elevi de clasa a patra din județul Constanța au susținut, ieri, primul test din cadrul Evaluării Naționale.
Cei mici și-au testat competențele dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a.
Ieri a avut loc prima probă, Evaluarea competențelor de înțelegere a textului scris în limba română, iar astăzi cea de-a doua probă a fost Evaluarea competențelor de matematică.
Testele sunt evaluate de către două cadre didactice, dintre care unul este profesorul pentru învățământ primar de la clasă.

Românii au încredere mai mare în spitalele private, decât în cele de stat, se arată într-un sondaj IMAS.
Studiul arată că 66% din repondenți au destul de multă și foarte multă încredere în medicii din România, iar în cazul spitalelor private procentul este de 65%.
Spitalele de stat sunt ultimele în topul încrederii, cu doar 35%, situându-se după Colegiul Medicilor, CNSAS și Ministerul Sănătății.
Conform sondajului, românii cred că principalele probleme cu care se confruntă sistemul sanitar sunt corupția și mita, urmate de lipsa echipamentelor și salariile mici.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.010 persoane, în perioada 1 – 20 aprilie și are o marjă de eroare de aproximativ 3%.

Produsele din carne pe care le găsim în magazine nu sunt ceea ce par a fi, spun specialiștii.
Fie că vorbim despre salam, cârnați sau parizer, începând cu anul 1990 rețetele originale au fost adaptate, iar fiecare producător a adăugat sau a scos ce a știut mai bine.
Iar în loc de carne, grăsime și condimente au apărut o mulțime de ingrediente care să facă afacerile mai profitabile.
Deși toate informațiile sunt pe etichetă, puțini sunt cei care le și citesc sau care știu să le interpreteze.
De exemplu, dacă un client își comandă pizza într-un restaurant, nici nu bănuiește că în loc de cașcaval mănâncă grăsimi vegetale.

Astăzi în toată lumea se serbează Ziua Mondială fără Tutun.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat această zi, “Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987 într-o inițiativă de a atrage atenția asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
Din 1990, sloganul acestei zile diferă în fiecare an.
Tema de anul acesta promovează introducerea ambalajelor integral standardizate, măsură ce are rolul de a nu le mai permite producătorilor din domeniu să folosească ambalaje care să încurajeze folosirea acestor produse, scrie Agerpres.

Peste 5 la sută dintre români s-au îmbolnăvit de cancer, arată primul studiu sociologic reprezentantiv la nivel naţional.
Mai exact, aproape un milion de români au primit acest diagnostic.
Aşa reiese din primul studiu sociologic reprezentantiv la nivel naţional privind cumplita maladie.
Sondajul realizat de IMAS pe un eşantion de 1010 respondenţi, mai arată că peste 21 la sută din cei intervievați au avut pe cineva apropiat din familie diagnosticat la un moment dat.
În ultimul deceniu, sumele alocate pentru cancer au crescut cu aproape 500 la sută, dar, conform studiului, două treimi din populaţie consideră că statul nu asigură tratamentul corespunzător.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept