Știri 27 mai 2016

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul.
Acesta s-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690 și a participat ca soldat în războiul ruşilor împotriva turcilor din anul 1711.
A fost luat prizonier de către tătari și a refuzat să renunțe la credința în Hristos.
Dormea puţin, se ruga mult și se hrănea cu pâine și apă.
În fiecare sâmbătă mergea la o biserică și se împărtășea cu Trupul și Sângele Domnului.
A trecut la cele veşnice, în anul 1730, iar mai târziu, în anul 1773, trupul său a fost descoperit întreg și neputrezit.
În anul 1832, Osman Pașa a aruncat în foc moaştele Sfântului Ioan Rusul, din dorința de a se răzbuna pe creştini, însă nu a ars.
După anul 1922, moaştele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia, în actualul oraş Procopie.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 8 la biserica Sf. Ioan Rusul din localitatea Ovidiu, situată lângă podul de cale ferată.
Apoi, de la ora 10.30, la hotelul Ibis se va desfășura festivitatea de încheiere a Proiectului Național „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, la care va participa și Ierarhul nostru.
Mâine, de la ora 8, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul.
Acesta era traco-roman, originar din Durostorum (Silistra de astăzi).
Ostaş al împărăţiei seculare, a refuzat să se lepede de Hristos și a fost condamnat la tăierea capului de către Maxim, guvernatorul roman al locului.
A făcut parte din acelaşi corp de armată cu alţi mărturisitori de seamă, precum Pasicrat, Valention sau Eusichie muceniciți și ei în marea persecuţie de pe vremea lui Dioclețian și Maximian.
Sfântul Iuliu a fost decapitat la Durostorum, la 27 mai 302.

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în a cincea duminică după Paști sau a Samarinencei.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va resfinți, de la ora 7.45, biserica „Sfântul Mare Mc. Dimitrie” din satul Dulcești, comuna 23 August.
Apoi, de la ora 18.15, Ierarhul nostru va săvârşi slujba sfinţirii celei mari a bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din localitatea Dorobanţu, iar de la ora 23:00, va oficia aici Sfânta Liturghie.
Miercuri, 1 iunie, în calendarul Ortodox este cinstit Sf. Iustin Martirul și Filosoful, prilej cu care Mânăstirea „Sfinților Români” – Poarta Alba-Galeșu își va sărbători cel de-al doilea hram. Astfel, IPS Teodosie va săvârși de la ora 7.30 Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de parastas pentru părintele Arhim. Iustin Pârvu, unul din miile de deținuți politici care au trecut prin colonia de la Galeșu, locul pe care există actuala mânăstire.

Ordonanța privind salarizarea bugetarilor a fost amânată.
Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că Executivul nu va aproba în ședința de miercuri ordonanța privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, deoarece negocierile cu sindicatele vor continua, iar proiectul ar putea fi modificat.
El a afirmat că Executivul urmează să vină cu o lege mai amplă la sfârşitul lunii septembrie sau în octombrie.

Utilizarea dronelor va fi legiferată.
Codul aerian al României, care ar putea fi aprobat de Parlament în acest an, va legifera utilizarea dronelor, astfel încât acestea să nu pună în pericol siguranța traficului aerian.
Codul aerian al României vizează atât activitatea aviației civile, cât și activitatea aviației militare.
În cazul utilizării dronelor, este foarte importantă existența unui aviz de zbor pentru siguranța aeriană, astfel încât aeronavele care zboară în zona respectivă să știe că acolo sunt utilizate astfel de aparate.

Guvernul va majora bugetul Sănătății.
Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat că Guvernul va majora bugetul Sănătății la ambele rectificări bugetare, dacă va fi nevoie, în vederea rezolvării crizei din Sănătate.
Una dintre primele măsuri vizează creșterea numărului de epidemiologi din spitale, în condițiile în care în prezent, există doar 140 de epidemiologi pentru cele peste 350 de spitale.
În același timp, Ministerul Sănătății va putea scoate mai multe locuri la concurs la rezidențiatul din toamnă, astfel încât numărul medicilor să crească.

Activiștii ortodocși au împiedicat, duminică, organizarea unei parade LGBT în Chişinău.
Poliția i-a evacuat pe activiștii LGBT, în scopul prevenirii ciocnirii ce urma sa aibă loc cu o coloană de manifestanţi din sens opus, a activiștilor ortodocși.
În anii anteriori, încercările de organizare a unei parade, s-au încheiat cu ciocniri cu marşuri oponente.

Poliţia rutieră va putea ridica maşinile parcate neregulamentar, în locul primăriilor.
Până acum aproximativ doi ani, primăriile încheiau contracte cu firme specializate în acest domeniu, dar Curtea Constituţională a decis că acţiunile sunt ilegale.
Un nou proiect arată că poliţia rutieră poate analiza şi acţiona legal în cazurile în care maşinile pot fi ridicate, astfel încât să nu existe abuzuri privind proprietatea cetăţeanului.
În expunerea de motive a iniţiativei se arată că măsura de ridicare a autovehiculelor trebuie să fie una excepţională, îndreptată doar asupra celor care încurcă traficul, îl blochează sau constituie un pericol pentru acesta.

Angajații pot primi tichete de vacanță în valoare de 6.300 de lei.
Tichetele pot fi folosite doar în staţiunile din ţară şi sunt nominale.
Într-un an calendaristic, angajaţii au dreptul o singură dată la astfel de vouchere şi nu vor mai primi şi prime pentru concediu sau alţi bani pentru biletele de odihnă.
Sumele vor fi deduse din impozitele şi taxele pe care le plătesc angajatorii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept