Știri 26 mai 2016

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sf. Mărturisitor Ioan Rusul.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 8 la biserica Sf. Ioan Rusul din localitatea Ovidiu, situată lângă podul de cale ferată.
Tot mâine, de la ora 10.30, la hotel Ibis se va desfășura festivitatea de încheiere a Proiectului Național „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, la care va participa și Ierarhul Tomisului.
Proiectul este dedicat copiilor din clasele V-XII și a avut ca scop analiza aspectelor moralității din perspectiva Religiei și a Codului Penal.
Sâmbătă, de la ora 8, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa.
Duminică, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului, va resfinți biserica „Sfântul Mare Mc. Dimitrie” din satul Dulcești, comuna 23 August.
Apoi, de la ora 18.15, Ierarhul nostru va săvârşi slujba sfinţirii celei mari a bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din localitatea Dorobanţu, iar de la ora 23:00, va oficia aici Sfânta Liturghie.

Toate plajele de pe litoralul românesc, până la Vama Veche, vor fi extinse.
Uniunea Europeană va aproba anul acesta proiectul pentru finanţarea celei de-a doua etape de combatere a eroziunii costiere şi reabilitare a plajelor.
Anunţul a fost făcut de preşedintele companiei care a supravegheat lucrările de reabilitare şi extindere a plajelor din Mamaia şi Constanţa, Gheorghe Boeru.
La finalul primului proiect, de 170 de milioane de euro, plajele au fost extinse cu 33 de hectare, prin lucrări de înnisipare realizate în cadrul a cinci zone distincte din Mamaia şi Constanţa.

România nu mai are nevoie de import de gaze.
Potrivit unui document ANRE, producția internă de gaze a României va fi mai mare decât consumul în luna iunie, prin urmare nu va fi nevoie de importuri de gaze.
Estimările arată că, în luna iunie, consumul total de gaze al țării se va ridica la 6,2 milioane de MWh, în timp ce producția internă curentă va fi de 8,6 milioane de MWh.
Anii trecuți, importurile de gaze ajungeau și la 25% din consum.

Programul Rabla va începe luni, 30 mai.
În acest an, valoarea totală a programului este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei „Rabla Plus”, prin care românii pot cumpăra mașini electrice 100%.
Cuantumul tichetului valoric va fi tot de 6.500 de lei ca și în anul anterior, în program fiind admise la casare mașinile mai vechi de 8 ani.
Termenul-limită de depunere a dosarelor în vederea validării este 3 iunie.

Falsurile din piață vor fi făcute publice.
În această toamnă va fi reactivată Platforma naţională de control, prin intermediul căreia Autoritatea Sanitar-Veterinară va informa cetățenii cu privire la eventualele contaminări cu pesticide ori cu bacterii periculoase ale produselor importate, după verificări riguroase.
În ultima perioadă, au fost depistate produse de origine animală, respectiv carne de pasăre provenită din Polonia infestată cu Salmonella, dar şi legume şi fructe din Turcia şi Iordania cu limitele de pesticide depăşite.

Obezitatea la copii reprezintă risc de diabet zaharat tip 2.
Potrivit medicilor, cauzele dezvoltării diabetului la copil sunt reprezentate de un indice de masă corporală crescut.
De asemenea, alături de alimentaţia nesănătoasă mai sunt implicaţi şi alţi factori care pot duce la obezitate, cum ar fi nerespectarea orelor de masă, înlocuirea activităţii fizice cu jocurile pe calculator, folosirea excesivă a telefonului sau tabletei, care presupun un consum foarte mic de energie. Personalul medical trebuie avizat să îndrume copilul către un specialist sau să efectueze teste screening la copiii cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, acest lucru determinând implicit un diagnostic precoce şi un tratament adecvat al bolii.

Elevii de clasa a IV-a vor susține luni testarea la Limba română din cadrul Evaluării Naționale.
De asemenea, pe 31 mai va avea loc proba la Matematică, iar proba de evaluare a cunoștințelor în limba maternă pentru elevii care aparțin minorităților naționale va avea loc pe 2 iunie.
Rezultatele obținute nu se înregistrează în catalogul clasei.

O stradă din Constanța va purta numele doctorului Alexandru Pesamosca.
Este vorba despre Strada Neatârnării din cartierul Tomis Nord.
Chirurgul Alexandru Pesamosca s-a născut în Constanța, la 14 martie 1930, într-o familie cu origini italiene.
Redenumirea străzii Neatârnării este unul dintre proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ultimei ședințe de Consiliu Local Constanța din acest mandat, care va avea loc luni, 30 mai.

Mamele care se întorc la serviciu la un an de la naștere ar putea primi mai mulți bani.
Un proiect de lege depus la Senat prevede că mamele vor primi atât salariul, cât și jumătate din indemnizație.
De altfel, de la 1 iulie indemnizația va reprezenta 85% din salariu.
Senatorul Alexandru Cordoș susține că prea multe femei din România nu mai fac copii din cauza constrângerilor financiare sau dacă aleg să devină mame, sunt nevoite să revină mult prea repede la muncă.

Cancerul unei persoane poate fi tratat cu celule imune împrumutate de la altcineva.
Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au arătat că, dacă propriile celule din sistemul imunitar al pacientului sunt incapabile să recunoască şi să atace tumorile, celulele sistemului imunitar al altei persoane ar putea face acest lucru.
Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă au demonstrat că, prin introducerea anumitor componente ale celulelor imune de la un donator sănătos în celulele imune disfuncţionale ale unui pacient cu cancer, ei pot “învăţa” aceste celule să recunoască celulele canceroase şi să le atace.
Experții spun că descoperirile lor arată că răspunsul imun la pacienţii cu cancer poate fi consolidat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept