Ştiri 22 aprilie 2011

Biserica ortodoxă cinsteşte astăzi sfânta şi marea zi de vineri.
În această zi biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos.
Cu acest prilej, în Catedrala Arhiepiscopală va avea loc, de la ora 11, procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf în mijlocul bisericii.
De asemenea, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 17.30, Denia Prohodului Domnului Iisus Hristos.

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat programul de sărbători.
Cu detalii, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului:

Duminică, de la ora 12.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba celei de-a doua Învieri în cadrul căreia Sfânta Evanghelie va fi rostită în 12 limbi, după numărul sfinţilor apostoli.
Totodată, de la ora 15.30, Ierarhul Tomisului va oficia Slujba celei de-a doua Învieri la mănăstirea Colilia, din judeţul Constanţa.
Tot duminică, credincioşii sunt aşteptaţi de la ora 18, să ia parte la Concertul pascal tradiţional susţinut de Corala bărbătească „Armonia”, la Casa de Cultură din Constanţa.
Inaltpreasfintia Sa Teodosie ne-a explicat si semnificaţia oului roşu.

Aproape toţi românii se declară persoane religioase.
Potrivit unui studiu, în mediul rural ponderea celor care se declară persoane religioase este de aproape 94%, în timp ce în mediul urban ponderea este de 86%.
Totodată, 74% dintre respondenţi spun că de obicei merg la biserică, iar 59% susţin că merg la biserică de cel puţin câteva ori pe lună sau de câteva ori pe săptămână.
Pe regiuni istorice, cei mai mulţi care spun că merg la biserică sunt locuitorii din zona Moldovei, urmaţi de cei din zona Transilvania – Banat şi de cei din zona Sud – Bucureşti – Dobrogea.
Sondajul a fost realizat în perioada 14-15 aprilie, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane.

Vacanţa de Paşti a elevilor se prelungeşte cu o zi, până la 26 aprilie.
Ordinul de ministru a fost semnat după consultarea organizaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar.
Potrivit Ministerului Educaţiei, elementele care au condus la prelungirea vacanţei sunt legate de concomitenţa Sărbătorilor Pascale în lumea creştină şi de faptul că, în săptămâna de vacanţă dinaintea Sfintelor Paşti, un număr mare de elevi a fost angrenat în olimpiadele şcolare pe discipline.

Premierul Emil Boc preia temporar funcţia de ministru al Muncii.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de încetare a mandatului lui Ioan Botiş şi de preluare a portofoliului de către Emil Boc.
Ioan Botiş a anunţat miercuri că demisionează din funcţia de ministru al Muncii şi şi-a cerut scuze pentru reacţia întârziată.
Demisia acestuia a venit în urma unui scandal iscat de informaţii apărute în presă.

Autostrada Cernavodă-Medgidia va fi gata peste un an.
Anunţul a fost făcut de Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care a adăugat că aceasta va costa până la 170 de milioane de euro.
Contractul vizează proiectarea şi construcţia a aproape 20 de kilometri de autostradă, iar finanţarea va fi asigurată de la Banca Europeană de Investiţii, din fonduri comunitare nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Medicii fără rezidenţiat vor putea lucra în spitale.
Un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii stipulează că absolvenţii facultăţilor de medicină vor putea practica medicina, în anumite condiţii, chiar dacă nu au promovat rezidenţiatul.
Conform propunerii ministerului, medicii vor putea să lucreze în spitale, publice şi private, în cabinetele medicilor de familie, dar nu vor avea drept la o parafă cu cod şi nici nu vor putea să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
Potrivit statisticii ministerului, în prezent sunt peste 1.000 de tineri absolvenţi de Medicină, care lucrează în alte domenii deoarece nu au promovat rezidenţiatul.

Asistenţa medicală va fi asigurată de sărbători.
Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a anunţat că în zilele de Paşti, spitalele din judeţ vor funcţiona cu linii de gardă de profil şi vor asigura asistenţă medicală de urgenţă.
Totodată, Serviciul de Ambulanţă va avea program normal de lucru, iar solicitările vor fi preluate la numărul unic de urgenţă 112.

Compania CFR Călători anulează peste 80 de trenuri de Paşti.
Aceasta deoarece traficul de calatori se va diminua.
Totodată, potrivit companiei, opt trenuri vor fi introduse suplimentar pe regionalele Iaşi, Suceava şi Galaţi.
De asemenea, în perioada 22 – 26 aprilie, trenurile de călători cele mai solicitate vor fi suplimentate zilnic cu un număr de peste 40 de vagoane, pe cele mai importante relaţii.

România se află pe locul doi în topul ţărilor cu cele mai mari scumpiri la alimente.
Datele Eurostat arată că în ultimii doi ani şi jumătate acestea s-au scumpit în medie, cu 14,5%, astfel că pâinea şi cerealele sunt mai scumpe cu 11% şi carnea cu 8,7% în comparaţie cu acum doi ani.
Lactatele şi ouăle s-au scumpit, în medie, cu 12% în ultimii doi ani, la fel ca şi fructele.
În toate aceste cazuri, creşterile de preţ au depăşit în România cu mult media europeană.

România se află pe primul loc în Europa şi pe locul opt în lume ca rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că şase românce mor în fiecare zi din cauza acestei boli, iar în fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din Europa sunt diagnosticate cu de cancer de col uterin.
Medicii precizează că infecţiile cu HPV sunt asimptomatice, iar cu cât diagnosticul este pus mai târziu, cu atât tratamentul este mai radical.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept