Știri 23 mai 2016

Coaliția pentru Familie depune astăzi la Senat propunerea legislativă de revizuire a Constituției în sprijinul familiei.
Aceasta a strâns 3 milioane de semnături.
Propunerea prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie.
Inițiatorii propun ca referendumul național pentru modificarea Constituției să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din toamnă.

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord va fi inaugurat în această vară.
16 lăcaşuri de cult, unele incluse pe lista UNESCO, au fost refăcute complet cu ajutorul fondurilor europene şi se deschid vizitatorilor.
Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 iar valoarea proiectului este de aproape 20 de milioane de lei.

Noile indemnizaţii pentru mame vor intra în plată, de la 1 iulie.
Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru a precizat că, potrivit legii cei care s-au întors la serviciu după un an pot să revină acum acasă.
El a mai precizat că noile prevederi se aplică şi mamelor care sunt în concediu fără plată ori s-au întors la serviciu, iar detaliile vor fi publicate în dezbatere publică, săptămâna viitoare.
Legea privind creşterea indemnizaţiei pentru mame a fost adoptată în aprilie, după mai multe luni de dezbatere şi tensiuni între Parlament şi Guvern.

Podul de la Butelii va fi reabilitat.
Proiectul este finalizat şi reabilitarea podului va începe imediat după alegerea firmei care se va ocupa de execuţia lucrărilor. Noutatea constă într-un acces pietonal, disponibil pe un singur sens, ce le va permite constănţenilor să traverseze pe jos podul.
Administraţia locală a anunţat că va informa din timp şoferii despre rutele alternative pe care le au la dispoziţie şi perioada în care Podul de la Butelii va fi închis total traficului.

Elevii din şcolile constănţene vor fi implicaţi într-o campanie de nutriție.
Aceasta constă în promovarea unui stil de viaţă sănătos prin educaţie fizică şi educaţie nutriţională.
Evenimentul se adresează elevilor din clasa pregătitoare, ciclul primar şi clasele a V-a şi a VI-a.
Campania „Ne mişcăm şi mâncăm sănătos. Creştem frumos” se va desfăşura până pe 24 iunie, urmând a fi reluată în luna septembrie.
România se clasează pe locul trei în Europa la capitolul obezitate infantilă.
Statisticile arată că jumătate dintre copii cântăresc mai mult decât greutatea normală a vârstei lor şi numărul acestora este în creştere.

Salariile din educaţie ar putea fi majorate din luna august prin aplicarea de corecţii.
Conform unui proiect al Ministerului Muncii, impactul bugetar prin introducerea noii grile ar urma să fie de 1,073 miliarde de lei pe an.
Profesorii debutanţi, cu studii superioare de lungă durată, vor avea un salariu de bază de 1.749 de lei la încadrare, urmând ca salariul de bază să crească la 1.760 de lei după obţinerea definitivatului.

Ultimul an de grădiniță ar putea deveni obligatoriu.
Declarația aparține ministrului Educației, Adrian Curaj, cu ocazia unei dezbateri despre educația timpurie.
Potrivit acestuia, copiii care beneficiază de educație timpurie au șanse mari să finalizeze învățământul obligatoriu.
Datele arată că România a înregistrat progrese semnificative în acest sens în ultimii zece ani.

Elevii de liceu vor avea o nouă disciplină opţională.
Ministerul Educațieia decis ca din anul şcolar 2016-2017, la clasele a XI-a şi a XII-a se va putea studia: ”Istoria recentă a României”.
Disciplina prezintă o imagine complexă a societăţii româneşti din a doua jumătate a secolului XX şi din primele decenii ale secolului XXI.
Programa cursului opţional ”Istoria recentă a României” face parte dintr-un pachet educaţional care va cuprinde manualul pentru ”Istoria Recentă a României”, ghidul profesorului şi un ghid multimedia.

Un proiect prevede închisoare pentru profesorii care predau educaţie sexuală în şcoli, fără să aibă acordul scris al părinţilor.
Aceasta este propunerea deputatului, Ninel Peia și poartă numele „Legea pentru inocenţa copilăriei”.
Parlamentarul susține că există elevi care au ajuns la psiholog, traumatizaţi de informaţiile despre sexualitate primite la şcoală.
Deputatul Ninel Peia propune și o testare psihologică a celor care predau ore de educație sexuală în școli.
Proiectul urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept