Știri 20 mai 2016

Brâul Maicii Domnului și Capul Sf. Mc. Ioan Valahul se află la Constanța.
Acestea au fost depuse la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, situată pe Aleea Capidava, unde vor rămâne până astăzi după-amiază.
De la ora 19.30, Brâul Maicii Domnului, împreună cu Sfintele Moaște, vor fi duse în procesiune la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfinţii Împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi mama sa Elena.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu ierarhi, preoți și diaconi va oficia Sfânta Liturghie de la ora 8.30, la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța.
Apoi, de la ora 14.00, la biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Cumpăna, Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Botez pentru opt copii instituționalizați aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
La ora 15.30, Brâul Maicii Domnului va pleca de la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena și va fi dus la biserica Bunavestire din Năvodari, iar sfintele moaște vor fi readuse la Catedrala Arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului, și Înalt Prea Sfințitul Nikiphoros, Mitropolit de Amorion, vor târnosi biserica „Sfântul Nicolae” din Năvodari, slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii, la finalul căreia credincioșii vor putea trece și închina în Sfântul Altar.
Totodată, cei prezenți vor putea cinsti și Brâul Maicii Domnului, ce va fi adus la acest lăcaș de cult.

Arhiepiscopia Tomisului organizează un concert de muzică clasică cu prilejul Zilelor Constanței.
Acesta se numește „Vă place Brahms?” și va fi susținut de către sopranele Bianca Luigia Manoleanu și Stanca-Maria Manoleanu, acompaniate de Remus Manoleanu la pian.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă și este organizat cu susținerea și binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Intrarea se face pe bază de invitație, iar cei interesați o pot obține de la Pangarul „Sfântul Ierarh Nicolae”, situat în apropierea Catedralei arhiepiscopale.

Luni este Ziua Națională a Armânilor.
Cu acest prilej, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena va fi oficiată Sfânta Liturghie de la ora 9.
Potrivit Asociației Culturale ”Sfântul Antonie de la Iezer, a Makedon-Armânilor din Constanța”, aceste slujbe în limba maternă sunt ținute săptămânal, în acest lăcaș, cu binecuvantarea Înalt Preasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Ziua de 23 mai s-a impus ca zi a armânilor de pretutindeni, iar armânii din Europa Occidentală, Australia, SUA celebrează în fiecare an această zi.

În acest week-end se va desfășura Noaptea Muzeelor.
Ziua internaţională a muzeelor este marcată în acest an, pe 21 mai, în peste 170 de muzee şi organizaţii de cultură şi educaţie din 48 de localităţi din ţară.
Vor avea loc concerte şi diverse evenimente interactive.
Proiectul este iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor.

Elevii de clasa a VI-a vor susține luni prima probă din cadrul Evaluării Naţionale.
Este vorba despre disciplinele din aria curriculară Limbă şi comunicare – Limba română şi o limbă străină: franceză, engleză sau germană.
Cea de-a doua probă, va avea loc marți și vizează evaluarea de competenţe din aria curriculară Matematică şi Ştiinţe ale naturii.
Rezultatele individuale obținute la Evaluarea Națională nu se afișează, nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.

Vaccinul hexavalent va fi disponibil în cabinetele medicilor.
Ministerul Sănătăţii a semnat marţi noul contract subsecvent de furnizare a vaccinului hexavalent.
Potrivit unui comunicat, de la 1 iunie, vor fi livrate către direcţiile de sănătate publică 125.000 de doze de vaccinuri hexavalent pentru continuarea activităţii de vaccinare a copiilor eligibili la grupele de vârstă 2-4-11 luni, precum şi pentru recuperarea celor care nu au fost vaccinaţi în această perioadă.
Ministerul Sănătăţii face apel către medicii de familie să demareze programarea la vaccinare a copiilor eligibili şi a celor care nu au fost vaccinaţi până în prezent.

Bacteriile ar putea fi mortale în viitor, din cauza antibioticelor folosite în exces.
Experții din întreaga lume atrag atenția că în următorii 30 de ani o bacterie ar putea ucide o persoană la fiecare 3 secunde.
Într-un raport publicat săptămâna aceasta se vorbeşte despre necesitatea unei revoluţii în administrarea antibioticelor.
În ultimii doi ani, infecţiile bacteriene au ucis în întreaga lume peste un milion de oameni, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi estimându-se că până în 2050 vor muri din aceeaşi cauză cel puţin 10 milioane de oameni.
Experţii atrag atenţia că, dacă oamenii nu vor înţelege că nu toate afecţiunile se tratează cu antibiotice, atunci, în viitorul apropiat, infecţiile ar putea fi prima cauză a mortalităţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept